Strauji attīsta ūdenssaimniecību

© Ojārs Lūsis

ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā ūdenssaimniecības attīstības projekta rezultātā līdz šim Salaspils pilsētā ir izveidotas jaunas 297 ūdensapgādes un 273 kanalizācijas potenciālā pieslēguma vietas.

 Līdz 2015. gada vasarai, kad noslēgsies projekta 2. kārta, tiks radītas vēl 240 ūdensapgādes un 253 kanalizācijas pieslēguma vietas. Tāpat kā citās pilsētās, iedzīvotāji šo iespēju nesteidz izmantot, jo pieslēguma izbūve no maģistrāles līdz mājai ir dārga – Salaspilī vidēji no 600 līdz 1500 latiem.

Salaspils novada ūdenssaimniecība ir pašvaldības SIA Valgums pārziņā. Tieši šis uzņēmums ir uzņēmies gan Kohēzijas fonda, gan ERAF līdzfinansēto projektu virzīšanu un, likumsakarīgi, arī finansiālās saistības. No vienas puses, lai mudinātu iedzīvotājus pieslēgties centralizētajai sistēmai un dzīvot 21. gadsimtam atbilstošos apstākļos, nepiesārņojot vidi ar nekontrolēti noplūstošiem notekūdeņiem, bet, no otras puses, optimizētu uzņēmuma naudas plūsmu, kas ienāk no jauno patērētāju samaksātajiem rēķiniem, uzņēmums ir gatavs veicināt jaunu pieslēgumu izveidošanu. Pašvaldības SIA Valgums valdes loceklis Staņislavs Anošins skaidro: «Pieslēguma izveidošana gan kanalizācijas sistēmai, gan dzeramajam ūdenim, turklāt ievērojot mūsu uzstādītās prasības, vidēji izmaksā 600 līdz 1500 latu. Tā ir liela nauda, un ne visi to var atļauties. Domājot, kā veicināt jaunu pieslēgumu izveidošanu, neuzliekot jaunajiem klientiem papildu saistības, radām iespēju sākotnēji finansēt pieslēgumu būvniecību, paredzot, ka klients par to norēķināsies pakāpeniski – līdz pat piecu gadu periodā. Pirmā iemaksa ir tikai 10% no kopējās tāmes. Mūsu piedāvājums ir radis atsaucību – informēšanas kampaņa ir tikko noslēgusies, bet jau tagad ir noslēgti vairāki līgumi un sākusies pieslēgumu ierīkošana. Jaunie klienti mums ir pateicīgi, saka: jūs atvieglojat mūsu

dzīvi!»

Piedāvājums būs spēkā arī pēc ūdenssaimniecības attīstības 2. kārtas pabeigšanas 2015. gada vasarā, kura ietvaros, rekonstruējot esošos un izbūvējot jaunus tīklus, plānots izveidot 253 ūdensapgādes un 227 kanalizācijas potenciālās pieslēguma vietas Salaspilī un 13 kanalizācijas pieslēguma vietas Saulkalnē.

Lai arī ūdenssaimniecības attīstības 1. kārta – tīklu rekonstrukcija un notekūdeņu attīrīšanas iekārtu būvniecība – noslēdzās jau 2009. gada jūnijā, bet dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas Saulkalnē un Salaspilī ekspluatācijā nodeva 2009. gada decembrī un tā realizācijai uzņēmums aizņēmās bankā turpat miljonu eiro, kas tagad pakāpeniski ir jāatmaksā, Salaspils iedzīvotājiem ūdens tarifs ir palicis nemainīgs jau kopš 2008. gada. Līdz ar to var apgalvot, ka, būtiski uzlabojot pakalpojuma un dzeramā ūdens kvalitāti, pašvaldības SIA Valgums ir spējis iekļauties esošajā naudas plūsmā un iedzīvotājiem tarifu nepaaugstināt. Uz jautājumu, kā tas ir iespējams, Staņislavs Anošins skaidro: «Sākām ar sava darba optimizāciju – štata vietu skaits ir samazināts no 61 uz 37 cilvēkiem. Likumsakarīgi, ka tādējādi būtiski samazinājušies administratīvie izdevumi. Veicot rekonstrukcijas pasākumus, izdevies samazināt ūdens zudumus tīklos; uzstādot jaunus energoefektīvus sūkņus, mazāk resursu tiek patērēts, ūdeni pārsūknējot; sava loma ir arī notekūdeņu kvalitatīvai un efektīvai attīrīšanai.»

Ūdens zagšana ir izplatīta parādība ne tikai Salaspilī – tā teikt, cilvēki ir atjautīgi un, ja vien pastāv iespēja par kaut ko nesamaksāt, tad tā arī dara. Protams, par to ir jāmaksā kādam citam. Lai veicinātu vienlīdzību un liktu katram pašam par savu ūdeni samaksāt, pirms dažiem gadiem ar Salaspils novada domes atbalstu pilnīgi uz visiem daudzdzīvokļu māju ievadiem ir uzstādīti kopējie ūdens skaitītāji. Zinot, ka tiks meklēts, kur pazūd starpība starp dzīvokļu un kopējā skaitītāja rādījumiem, cilvēki kļuvuši apzinīgāki un apmaksātais ūdens patēriņš būtiski pieaudzis. Protams, ne visi kļuvuši apzinīgi, taču progress ir jūtams. Tāpat arī aktīvi tiek strādāts, lai atrastu un likvidētu nelegālos pieslēgumus.

Ierīkojot jaunos pieslēgumus privātmājām, ir uzstādīts noteikums: ūdens skaitītājs ir jānovieto siltinātā šahtā tieši blakus pieslēgumam pie centralizētā ūdensvada uz zemes gabala robežas. Tas, no vienas puses, disciplinē patērētājus, no otras puses – nodrošina brīvu piekļuvi skaitītāja rādījumiem pašvaldības SIA Valgums darbiniekiem.

Līdztekus Salaspilī un Saulkalnē realizējamajam ES Kohēzijas fonda projektam Aconē tūdaļ sāksies maģistrālā ūdensvada rekonstrukcija, ko realizēs ar ERAF līdzfinansējumu līdz nākamā gada maijam. Apjoms nav liels – jānomaina 400 m maģistrālā ūdensvada, kā arī jārekonstruē dzeramā ūdens sagatavošanas stacija, taču, kā lēš pašvaldības SIA Valgums vadība, ieguvumi būs vairāki: pirmkārt, samazināsies ūdens zudumi, kas rodas nolietotā ūdensvada plīsumu rezultātā, nebūs vajadzīgi līdzekļi sistemātiskai avāriju seku likvidēšanai, kā arī iedzīvotājiem tiks nodrošināta nepārtraukta ūdens padeve, uzlabosies dzeramā ūdens kvalitāte.

***

PAR PROJEKTIEM

- Salaspils I kārta – projekts «Ūdenssaimniecības attīstība Austrumlatvijas upju baseinos».

- Salaspils II kārta – projekts «Ūdenssaimniecības attīstība Salaspils novada Salaspilī un Saulkalnē, II kārta», ID Nr. 3DP/3.5.1.1.0/11/IPIA/VARAM/006.

- Acone – projekts «Ūdenssaimniecības attīstība Salaspils novada Acones ciemā», ID Nr. 3DP/3.4.1.1.0/11/APIA/CFLA/140/03.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais