Medicīna ir mūsu sirdsdarbs

© Ojārs Lūsis

Laba fiziskā veselība ir viens no cilvēka dzīves stūrakmeņiem. Ja tā sašķobās un jāmeklē mediķu palīdzība, ikviens cer nonākt rūpīgās rokās un tikt ārstēts ar labākajām metodēm.

 «Man patīk visu izdarīt tā, kā darītu sevis pašas labā un lai apstākļi mūsu centrā būtu komfortabli gan pacientiem, gan darbiniekiem,» saka SIA Salaspils veselības centrs (SVC) valdes locekle Vita Upmane .

Plašs pakalpojumu klāsts

SVC piedāvā plašu ambulatorās medicīniskās palīdzības pakalpojumu klāstu. Darbojas 14 ģimenes ārstu privātās prakses, pacientus pieņem un konsultē ķirurgs, bērnu ķirurgs, traumatologi, urologs, ginekologi, gastroenterologs, uztura speciālists, endokrinologs, kardiologs, neirologs, narkologs, psihiatrs, okulisti, LOR speciālisti un dežūrārsts. SVC konsultē podologs, regulāri tiek veikta pēdas aprūpe cukura diabēta pacientiem, kas ir bezmaksas, var saņemt pēdas aprūpi arī par maksu. Tāpat centrā ir diagnostikas nodaļa, kurā ar mūsdienīgām metodēm un aparatūru veic detalizētu un vispusīgu veselības pārbaudi, tostarp visus ar sirds veselību saistītos pamatizmeklējumus: ehokardiogrāfiju, veloergometriju, holtermonitorēšanu, holter spiediena monitorēšanu. Laboratorijas pakalpojumus nodrošina SIA Nacionālais medicīnas serviss – laboratorijas filiāle – analīžu rezultātus pacienti saņem jau nākamajā dienā pēc to nodošanas. Strauji pieaudzis pieprasījums pēc fizioterapijas un rehabilitācijas pakalpojumiem, tādēļ SVC darbojas ne tikai rehabilitologs, bet arī pieci fizioterapeiti, kuru pacientu rinda iesniedzas jau decembrī. «Gadiem ilgi esam runājuši, ka mugura primāri jāārstē nevis ar ziedēm un tabletēm, bet gan ar vingrošanu. Man ir patiess prieks, ka cilvēki to beidzot ir sadzirdējuši,» teic V. Upmane.

Sava māmiņu skola

V. Upmane SVC vada jau kopš 2002. gada. Darāmo darbu un uzlabojumu saraksts bijis garš, bet viņa ir gandarīta, ka viss ieplānotais arī veiksmīgi izdevies. Vēl pērn, izmantojot pašvaldības atbalstu, vecais lifts tika nomainīts ar jaunu un mūsdienīgu. Savukārt šogad plānots pabeigt sāls istabas izveidi. Tas ir viens no profilakses veidiem tiem, kuri bieži sirgst ar elpceļu slimībām.

Īstenojies arī viens no ļoti būtiskiem punktiem V. Upmanes sarakstā, kas līdz šim dažādu iemeslu dēļ aizvien palika ieceres līmenī, proti, Topošo māmiņu un jauno vecāku skola. «Pagājušajā gadā apmeklējot kursus pediatrijā un noklausoties virkni ārkārtīgi interesantu lekciju logopēdijā, defektoloģijā, mikrologopēdijā un bērnu psihomotorajā attīstībā, sapratu, ka tas būtu jādzird arī katrai māmiņai. Pēc tam, apmeklējot domi, uzzināju, ka tiek izsludināta pieteikšanās projektu konkursam Mūžizglītības kursu organizēšana un īstenošana Salaspils novada iedzīvotājiem. Pieteicāmies un saņēmām finansiālu atbalstu lektoru darba apmaksai,» stāsta V. Upmane. Jau aplūkotas tādas tēmas kā grūtniecības un dzemdību norise, grūtnieču vingrošana, krūts barošana, bijušas pāru nodarbības pirmsdzemdību periodā – atslābināšanās dzemdībās, dzemdību pozas, vīra loma dzemdību palīdzībā, kā arī dzirdētas lekcijas par to, kā fizioloģiski turēt, cilāt un nēsāt mazuli. Nākamās lekcijas tēma, kas notiks 2. novembrī, ir Bērns mācās runāt ģimenē no 0 līdz 7 gadu vecumam. Zīdaiņa psihomotorā attīstība un tās saistība ar tālāko bērna runas attīstību. V. Upmanes pieredze liecina, ka gana daudziem zīdaiņiem jau pirmā dzīves gada laikā veidojas kariess, arī topošās māmiņas jautā, kā kopt zobus grūtniecības laikā, tādēļ ne mazāk svarīga ir tēma, kas tiks aplūkota 9. novembrī – Zobu higiēna, zobu saslimšanas grūtniecības laikā un pēc bērna piedzimšanas. Zīdaiņa zobu un mutes higiēna.

Strādā ar sirdsapziņu

Pērn SVC kopumā apmeklējuši 59 466 cilvēki, kas ir vairāk nekā 2012. gadā, bet, salīdzinot ar iepriekšējiem rādītājiem, sarucis palīgkabinetu apmeklējums, kas ir par maksu. «Maksas pakalpojumu īpatsvars mums ir ļoti neliels – tikai divi procenti. Lai arī cenšamies ievērot valsts noteikto kvotu, strādājot ar sirdsapziņu, iznāk, kā iznāk. Veicot gan ārstes, gan administratores pienākumus, allaž esmu mēģinājusi saprast to, ka maciņā ir tik, cik ir, un nevaram tērēt neesošu naudu. Protams, sāpīgi, ka finansējumu nozarei nepalielina, bet, lai kādam ko pieliktu, citam jāatņem. Kurš to izdarīs?» retoriski vaicā V. Upmane. Viņa cer, ka tas, kas solīts visās rezolūcijās – minimālās algas tiks ierēķinātas budžetā, algu paaugstinājums medicīnas darbiniekiem līdz 10 procentiem un paaugstināta manipulācijas vērtība – tiešām tiks izpildīts.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais