Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Investēs sadzīves atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūrā

© Ojārs Lūsis

Siguldas novadā atkritumu šķirošana ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. To parāda gan publiskās vietās redzamie atkritumu šķirošanas konteineri, gan vietējās atkritumu apsaimniekošanas SIA Jumis novērojumi un nākotnes ieceres.

Pārstrādei derīgo varēs nodot šķirošanas laukumā

Jau rudenī tiks atklāts jaunais atkritumu šķirošanas laukums. Laukumā ikviens novada iedzīvotājs varēs bez maksas nodot pārstrādei derīgās lietas – stikla, papīra, plastmasas un metāla iepakojumu, kā arī nolietotās elektropreces, baterijas, auto akumulatorus, logu stiklu u.tml.

Visas šķirošanas laukumā savāktās otrreizējās izejvielas tiek nogādātas uz pārstrādi Latvijas un ārvalstu uzņēmumos. Piemēram, Jelgavā, uzņēmumā PET Baltija, no savāktajām PET pudelēm top plastmasas pārslas, bet Olainē, uzņēmumā Nordic Plast, no plastmasas plēvēm, kā arī cietās plastmasas jeb HDPE iepakojuma top granulas.

Siguldieši mācās un dara

Šobrīd pilsētā ir brīvi pieejami 13 šķiroto atkritumu nodošanas punkti, kur iepakojumu bez maksas var izmest jebkurš novada iedzīvotājs. Kopumā pilsētā novietoti 30 zvanveida konteineri stikla tarai un 18 zvanveida konteineri plastmasas iepakojumam. Atkritumu šķirošanas iespējas tiek piedāvātas arī privātmāju īpašniekiem. Privātmāju teritorijā tiek novietoti šķiroto atkritumu konteineri. Šķiroto atkritumu apsaimniekošana klientiem ir izdevīgāka, jo jāmaksā tikai par otrreizējo izejvielu savākšanas transporta izdevumiem. Atdalot otrreiz pārstrādājamo iepakojumu – stiklu, metālu, kartonu, plastmasu –, samazinās nešķiroto sadzīves atkritumu apjoms, tādējādi rūk arī kopējās izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu.

Vērtējot siguldiešu aktivitāti vides saglabāšanas jomā, uzņēmuma vadītāja Karīna Makare teic: «Siguldieši ir ļoti atvērti jaunievedumiem, kas attiecas uz vides sakopšanu un prasmīgu atkritumu apsaimniekošanu. Izglītošanas jomā mūsu galvenā mērķauditorija ir bērni. Kopā ar Latvijas Zaļo punktu izglītojam gan skolēnus, gan skolotājus, piedalāmies pilsētas svētkos un citos sabiedriskos pasākumos. 12. oktobrī norisināsies Siguldas pusmaratons. Arī šajā pasākumā SIA Jumis, sadarbojoties ar Siguldas novada domi un Latvijas Zaļo punktu, piedāvās īpašas spēles un atrakcijas, kurās varēs gan pārbaudīt savas zināšanas par zaļo dzīvesveidu, gan parādīt veiklību atkritumu šķirošanā.»

Plāno pārkraušanas centru

Saskaņā ar vienošanos starp SIA Jumis un Siguldas novada domi, līdz 2014. gada 1. oktobrim rūpnieciskās ražošanas zonā tiek plānots izveidot pārkraušanas centru. Šobrīd norisinās sabiedriskā apspriešana par pārkraušanas centra būvniecību. «Šķirošanas centra izveide ir ilgtermiņa investīcija, no kuras ieguvēji būs visi, tādēļ mēs ceram uz vietējo iedzīvotāju atsaucību,» paskaidroja K. Makare. Siguldas novadā savāktie atkritumi tiek nogādāti Getliņu poligonā. Ja salīdzinām ar citām Pierīgas reģiona apdzīvotajām vietām, kuru atkritumi tiek transportēti uz Getliņu poligonu, tad Siguldas novads atrodas vistālāk, un attiecīgi sadzīves atkritumu transportēšana rada vislielāko vides piesārņojumu. Pārkraušanas centra izveidošana ļaus efektīvāk organizēt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kā arī samazināt atkritumu apsaimniekošanas transporta radīto ietekmi uz vidi. Turklāt pārkraušanas centra teritorijā tiks izveidots arī šķirošanas laukums, kur iedzīvotāji varēs bez maksas nodot šķirotos, pārstrādei derīgos materiālus. Ilgtermiņā dalītā atkritumu vākšana ļaus samazināt poligonā noglabājamo atkritumu daudzumu no Siguldas novada iedzīvotājiem. K. Makare skaidro: «Mazāk atkritumu nozīmē vairāk vietas tīrai videi. Sigulda ir tūrisma pilsēta, tāpēc mums ir svarīgi, lai arī sadzīves atkritumu apsaimniekošana gan funkcionāli, gan estētiski būtu visaugstākajā līmenī.»

Turklāt uzņēmuma nākotnes plānos ir tradicionālos virszemes atkritumu konteinerus pilsētā aizstāt ar mūsdienīgiem pazemē izbūvētiem konteineriem. Konteineri būs vizuāli neuzkrītoši, kā arī būs patīkamāki lietošanā, jo bioloģiskie atkritumi atradīsies vidē ar zemāku temperatūru, – lēnāk trūdēs un mazāk smakos.

Karīna Makare uzsver, ka «mēs augstu vērtējam Siguldas novada domi kā sadarbības partneri, kas veicina sabiedrības izglītošanu un atbalsta uzņēmuma centienus jaunu tehnoloģiju un metožu ieviešanā atkritumu apsaimniekošanas jomā».