Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Reiņa trase golfam, slēpošanai, riteņbraukšanai un kolektīvai atpūtai

© Ojārs Lūsis

Reiņa trase tiešā Siguldas tuvumā ir nemitīgā attīstības procesā – pirmsākumos tā bija tikai kalnu slēpošanas trase, bet tagad tā ir arī starptautiski atzīts golfa laukums, kā arī semināru un konferenču norises vieta – pieturas punkts visiem, kas dodas Siguldas virzienā.

Golfu spēlēs līdz sniegam

Šogad sniegu sola agri, taču nebūt ne visi Reiņa trasē ieplānotie golfa turnīri jau noslēgušies. Kā saka sporta un aktīvās atpūtas centra Reiņa trase pārstāve Līva Legzdiņa: «Golfu spēlējam līdz pat vēlam rudenim, kamēr sniegs nav uzkritis. 5. oktobrī norisināsies ELVI turnīra fināls, 12. oktobrī ieplānota Golfa noslēguma balle, bet 13. oktobrī šogad nodibinātā golfa kluba Reinis labdarības turnīrs. Tikai 20. oktobrī norisināsies tradicionālā Siguldas kausa izspēle ar Siguldas domes atbalstu. Pirmo reizi Latvijā tiek organizēts pasaulē populārais turnīrs Ski & Golf – sacensības golfā un slēpošanā. Latvijas klimatiskie apstākļi atļauj šādu turnīru sarīkot – golfa sadaļa noritēs Reiņa trasē, kā arī treniņi slēpošanā, bet pašas sacensības Siguldas Pilsētas trasē.»

Golfa tradīcijas Latvijā iet plašumā, un tas vairs nebūt nav uzskatāms par elitāru sporta veidu izredzētajiem un bagātajiem. To no savas puses atbalsta gan vietējie uzņēmēji, piemēram, veikalu tīkla ELVI īpašnieks, kas šogad iedibinājis ELVI Open 2013 golfa turnīrus visas sezonas garumā, gan novada pašvaldība, kas atbalsta gan bērnu apmācību, gan Siguldas atklāto kausa izcīņu. Šogad otro reizi tiek organizēts 999 turnīrs, kas nozīmē – 9 sponsori, 9 turnīri, 9 bedrītes. Turnīru dalībnieku skaits palielinās – reizēm uz laukuma vienlaikus ir pat 47 spēlētāji, arī jaundibinātajā golfa klubā Reinis reģistrēts jau vairāk par 40 kluba biedru.

To, kuri vēlas mācīties spēlēt golfu, kļūst arvien vairāk. Vaicāts, vai vairāk to grib darīt bērni un jaunieši vai pieaugušie, Reiņa trases vadītājs Austris Brutāns norāda: «Process ir abpusējs. Reizēm vispirms grib mācīties bērni un vecāki, vērojot savu atvašu darbošanos, paši iekāro iemācīties šo spēli, reizēm gluži pretēji – sākumā mācās vecāki, un tad tiem pievienojas arī bērni. Mums ir savs treniņu laukums, tāpēc apmācība netraucē pieredzējušajiem spēlētājiem. Īpaši domājot par junioriem, šogad esam iegādājušies jaunu nomas ekipējumu. Šajā sezonā apmācību Reiņa golfa laukumā ir izgājuši un Zaļās kartes saņēmuši 35 jaunie golferi. Visbiežāk mācības ilgst četras nedēļas.»

Kolektīva saliedēšana, semināri un kāzas

Aizvien lielāku lomu Reiņa trases kompleksa kopējā darbībā ieņem dažādu pasākumu organizēšana – tās var būt gan bērnu ballītes, gan kāzas, gan darba kolektīvu kopējas atpūtas un mācību pasākumi, semināri un konferences. Līva skaidro: «Darba devēji ir novērtējuši devumu, ko sniedz darbinieku kopējas atpūtas pasākumi un papildu apmācība neformālā vidē, kas mijas ar intelektuālām spēlēm un fiziskām aktivitātēm. Ja darbinieku kolektīvs ir vien daži desmiti cilvēku, tad vietu šādām aktivitātēm atrast nav grūti, taču lielākam kolektīvam – tā ap 100 cilvēku – telpu piedāvājums ārpus Rīgas nav liels. Mūsu komplekss ir tieši tas, kas nepieciešams – varam piedāvāt lielo konferenču telpu līdz 100 vietām, ko vakarā var pārvērst par deju zāli ar bāru. Piedāvājam pilnu servisu – sākot no tehnikas nodrošinājuma, līdz kafijas pauzēm un kārtīgām pusdienām un vakariņām. Liels pluss ir mūsu golfa laukums un skaisti sakoptā piegulošā āra teritorija un tuvējais mežs, kur var veikt visdažādākās fiziskās aktivitātes, ieskaitot kalnu vai distanču slēpošanu. Vakarā varam iekurināt arī pirtiņu. Pagājušajā gadā uzbūvējām divus jaukus atpūtas namiņus, tādējādi būtiski palielinot gultasvietu skaitu līdz 45.»

Reinis ir gatavs sadarbībai un vēlas klienta aktīvas atpūtas vēlmes izpildīt visaugstākajā kvalitātē. Katrs pasākums ir individuāls, šeit nav šablonu un standarta: ja klientam vajag lielo torti – lūdzu!, tikai pasakiet kādu; ja nav scenārija vai vakara vadītāja – lūdzu!, tikai pasakiet uz kādas nots tam jābūt; ja pietrūkst padoma – lūdzu, vaicājiet!, mēs zinām atbildes!

Sniegu gaidot, brauc ar velo

Ir sācies tradicionālais Siguldas rudens – laiks, kad šo pilsētu apmeklē visvairāk tūristu. Arī Reinis šim rudenim ir gatavojies – iegādāti jauni kalnu velosipēdi, tandēma riteņi, bērnu sēdeklīši un karietes. No Reiņa līdz Siguldai ir vien daži kilometri, kurus var mērot gan pa asfaltu, gan meža takām. Ideālais Siguldas apmeklējums varētu būt šāds – no rīta puses ierodamies Reinī, ieturam nelielas brokastis un nobaudām lieliskas kafijas krūzi, saplānojam maršrutu (kartes ar apskates objektiem ir brīvi pieejamas), iznomājam velosipēdus un dodamies apskatīt skaistākās Siguldas vietas. Pirms izbraukšanas kafejnīcā pasūtām kārtīgas pusdienas, teiksim, pēc stundām trim. Atgriežoties tās mūs sagaidīs. Pusdienojam, laiski vērojot skaisto dabas ainavu, kas paveras caur kafejnīcas stiklotajām sienām.

Pagaidām redzams vien rudenīgs zaļums, bet, kā saka sinoptiķi, ziema ar sniegiem šogad sāksies agri. Tad šajā vietā sniega baltums sacentīsies ar slēpotāju spilgtajiem tērpiem.

Reinī ir trīs tradicionālie un viens lentveida pacēlājs, kas iekārtots, domājot par bērnu drošību, jo ik gadu tiek organizēta slēpotāju skoliņa trīs dažādām sagatavotības pakāpēm. Līva teic: «Piedāvājam gan visu nepieciešamo slēpošanai, gan instruktoru palīdzību. Mūsu trases ir ļoti piemērotas iesācējiem, tieši tāpēc esam iegādājušies gan distanču, gan kalnu slēpes dažādu vecumu bērniem, kā arī pieaugušajiem.» Kamēr mazie mācās slēpot, vecākiem ir iespēja viņus vērot no tējnīcas.

Pēdējos gados arvien populārāka kļūst distanču slēpošana, jo, no vienas puses, tā prasa mazākus izdevumus, no otras puses, dod lielāku ieguldījumu fiziskajā sagatavotībā. A. Brutāns atzīmē, ka distanču slēpošanā ir nodarbinātas visas muskuļu grupas, tāpēc, lai izvairītos no sastiepumiem un vēlākām muskuļu sāpēm, svarīga ir pareiza iesildīšanās. Arī to iemāca instruktori.

Sākoties sniegiem, kā ik gadu tiks iebraukta distanču slēpošanas trase ar kopējo garumu 3 km – no tiem 1,5 km ir apgaismoti. Protams, strādās sniega putēji un līdz ar pirmajiem saliem sagatavoti tiks arī kalnu nobraucieni.