Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Efektīvi risinājumi siltuma taupīšanai

© Ojārs Lūsis

Siltuma ekonomijai ir liela nozīme, lai ne tikai sabalansētu sava maciņa iespējas ar augošo energoresursu cenu, bet arī dzīvotu sakārtotā vidē.

Eksistē vairāki veidi, kā mājokļos vairāk ietaupīt siltumenerģiju, bet cik daudz mēs par tiem zinām un saviem spēkiem spējam izvērtēt labumu, ko tie nesīs? Izvēlēties piemērotāko risinājumu ikvienai situācijai, palīdzēs SIA Arche.

Sākotnēji uzņēmuma galvenais darbības virziens bija dzīvojamo un publisko ēku projektēšana, bet, ņemot vērā, ka aizvien pieaug prasības ēku energoefektivitātei, jau divus gadus Arche valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš līdztekus arhitektoniskiem risinājumiem saviem klientiem piedāvā arī energoaudita pakalpojumu. Energoaudita laikā tiek novērtēts ēkas esošais siltuma patēriņš un sniegtas rekomendācijas par pasākumiem, kas jāveic, lai situāciju uzlabotu. Turklāt ikviens risinājums ir pamatots ar siltumtehniskiem aprēķiniem, kas nozīmē precīzas aplēses par to, cik lielu ietaupījumu sniegs viena vai otra darbība un cik ilgā laikā atmaksāsies klienta ieguldītās investīcijas.

Lai sasniegtu labāku rezultātu daudzdzīvokļu māju siltuma ekonomijā, ļoti stingri jākontrolē būvdarbu kvalitāte. J. Bērziņš uzsver, ka, būvējot ēku, viss nebūt nebeidzas ar projektu – būtiskākie mezgli ir jāattēlo detalizēti, lai celtniekiem nebūtu pārpratumu. Vēl svarīgi ir būvapjomi, proti, jāizrēķina, cik liels darba apjoms veicams, un īpaša uzmanība jāpievērš autoruzraudzībai un būvuzraudzībai būvniecības laikā.

Lai arī speciālists uzskata, ka maksimālo rezultātu ir iespējams iegūt, veicot tikai ēkas pilnas renovācijas ciklu, kas sevī ietver norobežojošo konstrukciju siltināšanu un visu ēkas inženierkomunikāciju (ventilācija, apkure, ūdensapgāde, koplietošanas apgaismojums) renovāciju, tomēr, ņemot vērā to, ka tas ir saistīts ar lielām investīcijām, ir iespējams ēkas renovāciju sākt soli pa solim, un jau būs redzams ietaupījums. Viena no iespējām ir renovēt visas ēkas apkures sistēmu, ierīkojot katrā dzīvoklī savu skaitītāju un kopējo skaitītāju ēkā. Tāpat ir mājas, kur jūtamu ietaupījumu jau iedzīvotāji izjūt brīdī, kad ir nosiltināts bēniņu stāvs, lai iedzīvotāji izjustu uzlabojumus. Veicot ēkas energoauditu, varam noteikt, cik daudz siltuma aizplūst caur katru norobežojošo konstrukciju,» paskaidro J. Bērziņš.

Vairāk informācijas par sev interesējošiem jautājumiem iespējams uzzināt, zvanot 29642028.