Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Sivēni piedzimst Allažmuižā, izaug Lauberē

© Ojārs Lūsis

Neraugoties uz Latvijas sabiedrības neviennozīmīgo attieksmi pret cūkkopības industriju, Baltic Pork īstenoja cūku kompleksa celtniecības projektu Lauberē, kas ir papildinājums Allažmuižas sivēnmāšu fermai.

 Pagājušā gada nogalē jaunais komplekss saņēma A kategorijas atļauju veikt saimniecisko darbību un pakāpeniski piepildīja jauno cūku kompleksu ar 12 000 sivēniem.

Izdarīts viss, lai nesmirdētu

Lielākie sabiedrības iebildumi ir pret smaku, ko rada cūku mēsli. Taču velns nav tik melns, kā to mālē, ja komplekss tiek aprīkots ar jaunākajām tehnoloģijām. Baltic Pork projektu vadītājs Kārlis Splīte skaidro: «Ir divi instrumenti, kas būtiski samazina smaku. Pirmkārt, tie ir gaisa filtri, kas līdz minimumam samazina smaku izplatību tieši no fermas. Tehnoloģijas ir dārgas, taču nepieciešamas, jo nevēlamies ar savu darbību ietekmēt apkārtnes cilvēku dzīves kvalitāti.» Otrs instruments ir biogāzes ražotne, kurā no cūku mēsliem tiek ražota biogāze, kas tiek pārstrādāta siltumā un elektroenerģijā, līdz ar to noņemot šķidrmēslu specifisko smaku. Sākumā mēsli tiek uzkrāti tieši zem cūku novietnēm, apmēram 40 cm dziļos mēslu kanālos, tālāk tie tiek pārsūknēti uz biogāzes priekškrātuvi, pēc tam uz biogāzes fermenteri, kur notiek to fermentācija, – uzsildot līdz noteiktai temperatūrai šķidrmēslus, tiem rūgstot rodās biogāze, ko koģenerācijas rezultātā pārvērš siltumā un elektroenerģijā. Viena daļa siltuma tiek novirzīta šķidrmēslu sildīšanai, pārējais aiziet uzņēmuma saimnieciskajai darbībai, savukārt elektroenerģija tiek pārdota Latvenergo tīklā. Pārstrādātie šķidrmēsli, saukti par substrātu, ir zaudējuši specifisko smaku. «19. septembrī LTV1 demonstrēja sižetu par mūsu cūku kompleksu – apjautātie apkārtnes iedzīvotāji nesūdzējās par mūsu saimnieciskās darbības ietekmi uz dzīves kvalitāti.»

Zemnieki priecīgi

Ņemot vērā noteikumus, kas nosaka pieļaujamās mēslojuma normas uz vienu hektāru zemes platības, Lauberes cūku kompleksa saimnieciskās darbības nodrošināšanai nepieciešami apmēram 700 hektāri zemes. Cūku kompleksā saražotais substrāts tiek izkliedēts uz Baltic Pork īpašumā esošās zemes, kā arī uz zemes platībām, par kurām ir noslēgti nomas līgumi. Vaicāts, vai zemniekiem par to ir kaut kas jāmaksā, Splīte skaidro: «Nē, viņi mums tikai dod norādījumus, uz kura lauka mēslu izkliedēt un kādu tehnoloģiju izmantot. Pastāv divi varianti – viens ir izkliedēšana tieši uz augsnes, otrs paredz substrāta iestrādāšanu zemē. Zemnieki paši izvēlas, kādu tehnoloģiju izmantot. Ja rudenī plānota atāla pļaušana, tad mēslojumu izkliedē uz augsnes, ja tajā vietā plānota sēja, tad tos iestrādā zemē. Visus darbus veic mūsu darbinieki – zemnieks saņem labi mēslotu zemi, tādējādi samazinot lauksaimnieciskās ražošanas izmaksas, jo minerālmēslu pirkšana ir dārgs prieks.»

Var teikt, ka cūku audzēšanas industrija un tās attīstība ir nepieciešama Latvijas ekonomikai, jo dod dubultu ieguvumu – viens ir pati cūkkopība, otrs – tuvākās apkārtnes zemnieku saimniecību lauksaimnieciskās ražošanas efektivitātes paaugstināšana.

Ražošanas apraksts

Lauberes cūku komplekss ir papildinājums Allažmuižas fermai, kas specializējas tieši sivēnmāšu kopšanā. Allažmuižā piedzimušie sivēni tur tiek audzēti, līdz tie sasniedz nepieciešamo svaru, un tad tie nobarošanai tiek pārvesti uz Lauberes kompleksu, kur tie tiek nobaroti līdz pārdošanas svaram. Uzņēmums pārdod savu produkciju gan vietējā tirgū, gan arī to eksportē.