Uz Ventspils šosejas grāvī iekūleņo taksis ar ārzemju biznesmeņiem

© Juris Ģigulis

Biedējošu kūleņošanu pa grāvi šorīt piedzīvoja ārvalstu uzņēmēji, kuri ar taksi bija ceļā no Rīgas uz Ventspili. Avārijā cieta seši cilvēki, divi no viņiem atrodas reanimācijā.

Ārvalstu uzņēmēju delegācija sešos Baltic Taxi taksometros – trīs vieglajās automašīnās un trīs busiņos – šorīt devās no Rīgas uz Ventspili, lai Ventspils naftas terminālī piedalītos ikgadējā tehnisko vadītāju sanākšanā. Cik zināms, taksometros atradās vairāku valstu, tai skaitā ASV un Beļģijas pilsoņi.

Kā avārijas vietā Neatkarīgajai pastāstīja viens no taksometru vadītājiem, viņi braukuši kolonnā – četri aizgāja pa priekšu, divi braukuši nedaudz aizmugurē. Usmas pagasta teritorijā, līkumā pie Tīrukšu ezera viens no iepalikušajiem busiņiem saslīdēja. Šoferis mēģināja auto iztaisnot, taču neizdevās. Rezultātā grāvis, kurā apmesti trīs kūleņi. No avārijas vietas ik pēc brīža Ventspils virzienā ar ieslēgtām bākugunīm dodas kopumā piecas neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas. Uz slimnīcu aizvesti seši cilvēki. Trīs no viņiem atstāti slimnīcā, tai skaitā taksometra vadītājs, kuru trieciena spēks izmeta ārā pa busiņa sāna logu. «Paldies Dievam, ka auto neuztaisīja vēl vienu kūleni, jo tad tas būtu uzgāzies virsū šoferim,» sacīja viens no šoferiem, kurš priecājas, ka pēc tik smagas avārijas visi ir palikuši dzīvi. Tikai viens no busiņa pasažieriem ticis sveikā cauri, bez nevienas skrambiņas.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeģis informē, ka divi smagāk cietušie – abi ārvalstnieki – tikuši ievietoti reanimācijā. Viņi guvuši politraumu, proti, vairāku kaulu, tostarp ribu lūzumus un plaušu sasitumus. Viņu veselības stāvoklis ir smags, taču stabils. Operēt nevajadzēs, cietušie ir pie samaņas. Tikmēr šoferis guvis mugurkaula traumu un viņš ievietots traumatoloģijas nodaļā. Vēl trīs cietušajiem konstatēti dažādi sasitumi un brūces, taču šie savainojumi nav bijuši tik nopietni, lai viņus pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas vajadzētu paturēt slimnīcā.

AS Ventspils nafta komunikācijas konsultante Elīna Dobulāne informē, ka cietušie ir Ventspils naftas terminals akcionāra – VTTI grupas darbinieki. Viņi plānoja piedalīties VTTI grupas tehnisko vadītāju ikgadējā sanākšanā. «Ventspils nafta terminals regulāri seko cietušo stāvoklim un darīs visu, kas uzņēmuma spēkos, lai šajā situācijā viņiem palīdzētu,» uzvēra E. Dobulāne.

Viens no taksometru vadītājiem komentē, ka liktenīgais līkums pie Tīrukšu ezera ir «ļoti riebīgs». Agrāk tur bija mežs, kas labi iezīmēja līkuma robežas, bet tagad tas ir izcirsts, tādēļ to vairs nevar tik labi izvērtēt. Ātrums, protams, ticis samazināts, taču ceļš lietus dēļ bija slidens, tādēļ tas nepalīdzēja. Viņš apgalvo, ka avārijas brīdī braukuši ar kādiem 75 kilometriem stundām. Ventspils iecirkņa Ceļu policijas vecākais inspektors Gatis Putniņš īsti tam netic, visticamāk ātrums bijis lielāks. Taču jebkurā gadījumā – ātrums ticis pārsniegts vai nē – šoferis ir atbildīgs par nepareiza ātruma izvēli ieejot līkumā, pie tam lietus apstākļos. Tā kā avārijā ir cietušie, tad ir ierosināts kriminālprocess un tagad ar šo lietu nodarbosies kriminālpolicija.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.