Mājoklis jaunām ģimenēm ekoloģiskā vidē

© Ojārs Lūsis

Jaunās ģimenes, apzinoties priekšrocības, ko sniedz dzīve ārpus Rīgas, arvien biežāk meklē savu mājokli urbanizācijas nepiesārņotā vidē tuvu galvaspilsētai.

 Svarīgi kritēriji ir bērnu vajadzību nodrošināšana kā arī veselības aprūpes pieejamība un augstvērtīga kultūrvide. Šādus labumus, kas dzīvi padara krāšņāku un ērtāku, bauda Ādažu ciemata Podnieku iedzīvotāji.

Kvalitatīvs mājoklis par saprātīgu cenu

Jaunāko šī ciemata 12 stāvu dzīvojamo māju ar 120 dzīvokļiem ekspluatācijā nodeva pagājušajā gadā, bet aktīvākā dzīvokļu pārdošana norit šogad. Nekustamo īpašumu attīstīšanas uzņēmuma Ūbeļu īpašumi valdes loceklis Uģis Putniņš stāsta: «Mūsu realizētais projekts ir paredzēts ģimenēm ar bērniem, tāpēc mājā dominē divistabu un trīsistabu dzīvokļi. Redzot šī gada pieprasījumu, kas patiešām ir liels, redzam, ka ģimenes visbiežāk grib dzīvot pietiekami plašos mājokļos, tas ir, trīsistabu dzīvokļos. Tāpēc tagad esam pieņēmuši lēmumu veikt izmaiņas plānojumā un palielināt trīsistabu dzīvokļu skaitu, vairākos stāvos veicot nelielu pārbūvi.»

Mājā ir pieejami arī īpaši četristabu dzīvokļi ar vairāk nekā 20m2 plašām terasēm, kur var rīkot pat piknikus. Ļoti interesants plānojums ir dzīvokļiem, kuru dzīvojamās istabas, kas ir apvienotas ar virtuvi, atrodas mājas apaļā torņa daļā. Lielākā daļa ieapaļās fasādes ir stiklota, tāpēc lieliski redzama skaistās apkārtnes ainava. Jāatzīmē, ka mājas ģeogrāfiskais novietojums dod iespēju visos dzīvokļos piekļūt saules stariem un no logiem paveras skaista un sakārtota nepārblīvēta jaunās apbūves Podnieku ciemata vide, mežs, upe un ūdenskrātuves. No Ādažu centra līdz Podniekiem ir 2 km.

Tā kā dzīvokļu apdare ir iekļauta pirkuma cenā, nākamais īpašnieks pēc konsultācijas ar jaunā projekta attīstītāja dizaineru var izvēlēties savai gaumei piemērotu apdares veidu. Blakus mājai atrodas iežogota un apgaismota autostāvvieta mājas iedzīvotāju vieglajam transportam, kā arī pagrabstāvā katram dzīvoklim izveidota sava noliktavas telpa. Piegulošajā teritorijā iekārtots bērnu rotaļu laukums, soliņi, apstādījumi un pastaigu takas.

Mājokļu cenas šajā projektā ir, sākot no 770 EUR kvadrātmetrā.

Regulējams siltums

Kamēr vēl nav pārdoti visi dzīvokļi, nama apsaimniekošanu veic attīstītājs, taču ir plānots vēlāk ēku nodot profesionālam namu apsaimniekotājam, ņemot vērā iedzīvotāju intereses, to izvēloties konkursa kārtībā. Patlaban apsaimniekošanas maksa ir 35 santīmi par kvadrātmetru.

Vaicāts par ekspluatācijas izmaksām, U. Putniņš skaidro: «Pagājušajā ziemā pierādījās, ka izvēlētā būvniecības tehnoloģija nodrošina labu siltumnoturību. Ēku apkurei siltumu ražo ciemata vietējā katlumāja, kuras piegādātā siltuma cena ir vidējā Latvijā. Tāpat katram dzīvokļa īpašniekam ir iespēja kontrolēt siltuma patēriņu savā dzīvoklī, sabalansējot to ar komfortu un vēlamajām izmaksām. Pagājušajā apkures sezonā viena kvadrātmetra apsilde jaunajā projektā izmaksāja vidēji 1 latu mēnesī.»

Pašiem savs bērnudārzs

Ēkas pirmajā stāvā iekārtots privātais bērnudārzs PATNIS. Uģis Putniņš stāsta, ka jaunajām ģimenēm ir svarīga ne tikai bērnudārza pieejamība, bet arī tā atrašanās vieta – šīs mājas iedzīvotājiem bērns pat ziemas spelgonī nav silti jāsaģērbj un jāmēro tuvāks vai tālāks ceļš līdz dārziņam. Bērnudārzam ir sava slēgtā āra teritorija ar mūsdienīgiem attīstību veicinošiem rotaļu laukumiem. Bērnudārzu PATNIS līdzfinansē vietējā pašvaldība, tāpēc bērnu uzturēšanās tajā ir salīdzinoši lēta.

Ādaži pamatoti var lepoties ar savām izglītības iestādēm, tostarp brīvo Valdorfa skolu un Ādažu vidusskolu, kam ir augsts prestižs, un savas atvases šajās skolās izvēlas izglītot arī rīdzinieki. Sporta nodarbībām ir izveidota laba infrastruktūra, padomāts par kultūras dzīvi – jaunajā kultūras namā regulāri uzstājas mākslinieki ar koncertiem, tāpat vietējie iedzīvotāji var noskatīties dažādu teātru uzvedumus, savukārt šogad vairāk nekā 600 skolēnu apgūst zināšanas Ādažu mākslas un mūzikas vidusskolā.

Brīva vieta biznesam

Vairākas 12 stāvu ēkas pirmā stāva telpas ir ieplānots nodot apsaimniekošanā uzņēmējiem, kuri būtu gatavi organizēt pārtikas un pirmās nepieciešamības preču tirdzniecību vai iekārtotu nelielu kafejnīcu. Tāpat ēkā vieta atrastos nelielam skaistumkopšanas salonam un varbūt pat dažiem trenažieriem sporta nodarbībām.

Podnieki IR izcila vieta dzīvošanai! Vairāk informācijas www.podnieki.lv

Svarīgākais