Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Ādažos

Pašvaldības SIA Ādažu ūdens izveidota 2007. gadā ar mērķi turpmāk apsaimniekot ūdens apgādes un kanalizācijas tīklu sistēmu un veikt ES Kohēzijas fonda pieejamā finansējuma piesaisti ūdenssaimniecības attīstībai Ādažos.

Ilgs un sarežģīts process

SIA Ādažu ūdens valdes loceklis Aivars Dundurs stāsta: «Līdz 2007. gadam ūdenssaimniecība bija pašvaldības uzņēmuma Ādažu namsaimnieks pārziņā. ES fondu piesaiste ir birokrātisks un piņķerīgs process, kam nepieciešami projektu vadības un ūdenssaimniecības speciālisti, kas koncentrējas viena mērķa sasniegšanai, tāpēc kā labākais risinājums tika saskatīta atsevišķa uzņēmuma izveide. Atgādināšu, ka idejas par ūdenssaimniecības pilnveidošanu tika apskatītas un to realizācijai izstrādāts tehniski ekonomiskais pamatojums jau 2003. gadā. Sešu gadu laikā tika strādāts gan pie projektu sagatavošanas, gan finansējuma piesaistes un būvniecības iepirkumu konkursu nolikumu izstrādes, izsludināšanas un apstiprināšanas. Reālā būvniecība sākās 2009. gadā, bet noslēgums šim projektam, kas nosacīti sadalīts divās kārtās, plānots 2014. gada nogalē.»

Projekta būvniecības iepirkuma laiks sakrita ar smagākās krīzes periodu valstī, kas deva iespēju saņemt būvnieku pakalpojumus par zemāku cenu, nekā plānots. No vienas puses, var teikt, ka par laimi, jo ietaupījās nauda, bet, no otras puses, tas radīja sarežģījumus projekta īstenošanas laikā. Viena no kompānijām, kas veica būvdarbus par lētāko cenu, palielinoties būvniecības izmaksām valstī, atteicās no līguma izpildes. SIA Ādažu ūdens nonāca ķīlnieku lomā – lai saņemtu ES Kohēzijas fonda finansējumu, projekts ir jāpabeidz laikus, taču būvnieku maiņa prasīja jauna nolikuma izstrādi un jaunus konkursus, kas aizņēma vēl divus gadus.

Vaicāts par būvnieku darba kvalitāti, uzņēmuma vadītājs saka: «Mums ir arī savs projekta koordinators un projekta tehniskais speciālists, kuri sistemātiski seko līdzi visiem darbiem. Tas nav vienkāršs uzdevums, jo ne viss būvnieku paveiktais ir redzams, – galu galā tās ir pazemes komunikācijas. Gājis ir visādi, bet rezultāts ir labs.»

Ekonomiju novirza papildu darbiem

Sākotnēji projektā bija ieplānota dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas rekonstrukcija, jaunu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu būvniecība un tīklu paplašināšana Ādažu centrā. Rodoties iespējai veikt papildu darbus, tika pieņemts lēmums dzeramā ūdens sagatavošanas staciju rekonstruēt arī Kadagā, kā arī izbūvēt kanalizācijas spiedvadus no Kadagas un Lukstiem uz jaunajām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām. Tādējādi tika būtiski samazināta slodze uz vidi, jo gan Kadagas, gan Lukstu attīrīšanas iekārtas bija fiziski un morāli novecojušas, to darbības kvalitāte vairs neatbilda ES vides prasībām.

Izjūt dzeramā ūdens kvalitātes uzlabošanos

Pēc dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas rekonstrukcijas būtiski mainījusies tā kvalitāte – tagad Kadagas un Ādažu iedzīvotājiem tiek piegādāts kvalitatīvs dzeramais ūdens, kas atbilst visiem ES standartiem. A. Dundurs gan atzīmē, ka ūdens daudzviet vēl arvien tek pa 30 gadus vecām caurulēm, – lēnām tās atbrīvojas no vecajiem dzelzs nosēdumiem, un nereti iedzīvotājiem uz brīdi ūdens nav visaugstākajā kvalitātē.

Jārada motivācija pieslēgties tīkliem

Patlaban Ādažos ūdenssaimniecības tīkli nodrošina iespēju 75% mājsaimniecību izmantot centralizēto ūdens apgādes un kanalizācijas sistēmu, bet pēc projekta pabeigšanas tāda būs 84% iedzīvotāju. Interese par pieslēgumu izveidošanu ir liela, bet ne visi, kas to vēlas, finansiālu apsvērumu dēļ to arī izdara. «Gaidām jauno ūdens resursu apsaimniekošanas likumu, kurā, visticamāk, tiks iekļauta norma, ka pieslēgumu veidošanu drīkst līdzfinansēt arī pašvaldība. Patlaban tas ir jāveic pašiem klientiem. Viena daļa šo iespēju uzņem ar prieku, bet citi atsakās. Ar varu piespiest nevaram, taču tas, ka tiešā tuvumā atrodas gan lokālās ūdens ņemšanas vietas, gan kanalizācijas bedres, nav uzskatāms par normālu situāciju 21. gadsimtā. Varam tikai apelēt pie sirdsapziņas par notekūdeņu ietekmi uz vidi un izskaidrot centralizētās sistēmas priekšrocības, tostarp dzeramā ūdens kvalitāti, kādu nespēj nodrošināt neviena lokālā ūdens ieguves vieta.»

Tarifus turēs esošajā līmenī

Neraugoties uz cenu pieaugumu elektrībai un citiem ekspluatācijas procesiem, ūdenssaimniecības tarifs Ādažos nav mainīts kopš 2006. gada. Pabeigta ir tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrāde laika posmam līdz 2018. gadam, kurš paredz tikai nedaudz palielināt esošo tarifu. Izdevumu pieaugumu plānots amortizēt ar ieņēmumiem no jaunajiem klientiem par ūdens apgādes un kanalizācijas sistēmas pakalpojumiem.

Svarīgākais