Ādažu siltumapgāde – privātās un publiskās partnerības piemērs

© Ojārs Lūsis

Ādažu siltumapgādes sistēma ir viens no pozitīvajiem privātās un publiskās partnerības piemēriem, kura ietvaros tiek risināti sabiedriski nozīmīgi jautājumi, šajā gadījumā centralizētā siltumapgāde.

 Nu jau 5 gadus, neskatoties uz akcīzes nodokļa ieviešanu dabasgāzei, apkures tarifs Ādažos paliek nemainīgs un atbilst vidējam tarifam Latvijā.

Pirmie Latvijā uzstāda koģenerācijas staciju

Pašvaldība ar privāto siltuma ražošanas uzņēmumu SIA Balteneko sadarbojas jau kopš 1996. gada. Ādažos tika realizēts pirmais vietējās koģenerācijas pilotprojekts. Koģenerācija joprojām ir pasaulē visefektīvākā enerģijas ieguves tehnoloģija, vienlaikus iegūstot siltumenerģiju un elektroenerģiju.

Pirms 17 gadiem tas bija absolūts jaunums, jo bijušās Padomju Savienības teritorijā šādu tehnoloģiju nebija.

Vaicāts par iemesliem, kāpēc toreiz pašvaldība izvēlējās uzsākt sadarbību ar privāto Nīderlandes investoru, SIA Balteneko valdes priekšsēdētājs Edgars Vīgants skaidro: «Deviņdesmito gadu beigās kopējā situācija visā valstī ar parādniekiem bija daudz smagāka nekā šodien, jo esošās siltuma ražošanas iekārtas un pārvades siltumtrases bija ļoti sliktā stāvoklī. Milzīgais parādu apjoms pašvaldībām liedza iespēju modernizēt siltuma ražošanas tehnoloģijas un vienlaikus renovēt siltuma pārvades tīklus. Tāpēc Ādažu pašvaldība panāca vienošanos ar Nīderlandes uzņēmumu, kas veica investīcijas jaunās siltuma ražošanas iekārtās, tostarp koģenerācijas stacijas būvniecībā, ļaujot pašvaldībai savus ierobežotos līdzekļus investēt siltuma tīklu rekonstrukcijai. Līdz ar to kopīgiem spēkiem tika sakārtota visa siltumapgādes sistēma un ādažniekiem tika nodrošināts kvalitatīvs siltumapgādes pakalpojums.»

Samazina kurināmā cenu pieauguma riskus

Līgums ar pašvaldību par siltuma piegādi ir noslēgts uz nākamajiem diviem gadiem, bet uzņēmuma vēlme būtu līguma termiņu noteikt vismaz 5 gadu perspektīvā, kas dotu iespēju efektīvāk plānot investīcijas kurināmā diversifikācijai un energoefektivitātes uzlabošanai.

Lai dažādotu kurināmos un samazinātu riskus, ko var radīt pilnīga atkarība no Krievijas gāzes un tās neprognozējamās cenu politikas, jau tagad ir uzstādīti divi jauni skaidu granulu katli centra katlumājā un plānots tāds arī Kadagā. Līdz ar to Ādažu centralizētās siltuma apgādes klienti var būt pilnīgi mierīgi, jo arī tad, ja notiks gāzes cenu kārtējais kāpums, ādažnieki to praktiski nejutīs, jo pastāvēs iespēja siltumu ražot arī no citiem energoresursiem.

Komentējot ekonomikas ministra Pavļuta izteicienus, ka likumdošanas izmaiņas varētu sadārdzināt siltumenerģiju Ādažos par 15%, uzņēmuma vadītājs informē: «Valstī tiek plānots subsidētās enerģijas nodoklis un vienlaikus tiek pārskatīta likumdošana, kas paredz elektroenerģijas iepirkumu par paaugstinātu tarifu no mazajiem elektroenerģijas ražotājiem, kas mums nozīmē daudz zemākus ieņēmumus no koģenerācijas stacijā saražotās elektroenerģijas pārdošanas, kas tagad amortizē siltuma ražošanas izmaksas. Taču mēs esam raduši risinājumu, lai siltuma tarifu saglabātu iepriekšējās sezonas līmenī. Jāatzīmē, ka iepriekšējos gados uzņēmums ir strādājis tālredzīgi – ir veikti tehnoloģiskie uzlabojumi un izveidoti uzkrājumi, kas ļauj kompensēt pieaugošās siltuma ražošanas izmaksas. Izvērtējot citu valstu pieredzi, esmu novērojis, ka klientiem svarīgākā nav zemākā cena, bet gan tās stabilitāte un prognozējamība. Tāpēc mēs par savu pienākumu uzskatījām nepalielināt siltuma tarifu, kas būtu pamatots ar akcīzes nodokļa ieviešanu dabasgāzei. Pastāv dažādi paņēmieni, kā kompensēt ražošanas izmaksas un amortizēt tarifa pieaugumu arī tad, ja notiek dažādi sociāli, ekonomiski un politiski procesi, kas tiešā veidā objektīvi ietekmē uzņēmuma darbības izmaksas. Es nevaru apgalvot, ka cenu nemainīsim nekad, bet mēs apzināmies, ka mūsu prioritāte ir apmierināts klients, nevis iespējami augstāka cena.»

Apkalpo arī pašvaldības mazās katlumājas

Jau trešo gadu Balteneko ir uzvarējusi konkursos par pašvaldības mazo katlumāju apkalpošanu, kas izvietotas vairākos bērnudārzos un skolā, kopumā Ādažu novadā apkalpojot septiņas katlumājas. Attīstot sadarbību ar pašvaldību, uzņēmums izteicis vēlmi ne tikai sniegt servisa pakalpojumus mazajās katlumājās, bet piedāvāt gatavu produktu – siltumenerģiju. Kā vienu no svarīgākajām priekšrocībām Vīgants min: «Mēs kā lielais siltuma ražotājs gāzi varam iepirkt par zemāku cenu, nekā tā pieejama pašvaldībai. Līdz ar to spēsim nodrošināt arī zemāku siltumenerģijas cenu.

Svarīgākais