Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Kur top zefīrs – mūžīgi gaisīgais kārums?

Jau septembra beigās tiks pabeigts saldumu ražošanas SIA Mikas M realizētais paplašināšanās projekts, kas dos iespēju divkāršot uzņēmuma ražošanas apjomu.

10 veidi zefīra

Zefīrs ir viens no kārumiem, kas savu popularitāti nezaudē, arī neskatoties uz ļoti plašo importēto saldumu piedāvājumu veikalu plauktos. Tehnoloģe Dace Iesalniece teic, ka vispopulārākais ir zefīrs šokolādē, taču arī citiem zefīru veidiem ir labs noiets. Mikas M ražo zefīru šokolādē, vaniļas zefīru, rozā zefīru ar dzērveņu garšu un dabīgajām krāsvielām, zefīru ar iebiezināto pienu, ar dzērveņu un ķiršu pildījumu.

Vaicāta par plašā sortimenta iegādes iespējām, tehnoloģe skaidro: «Šeit pat, Aizkrauklē, Torņu ielā 2, ir uzņēmuma veikaliņš, kur piedāvājam produkciju par zemākām cenām nekā lielveikalos, jo atkrīt gan loģistikas, gan starpniecības, gan tirgotāju uzliktie papildu izdevumi. Vietējie iedzīvotāji labprāt pērk arī nestandarta produkciju, ko nedrīkst vest uz lielajiem veikaliem. Tie ir zefīri ar nebūtiskiem vizuāliem defektiem, taču tikpat kvalitatīvi un garšīgi kā citur.» Mikas M ražoto zefīru izplata kompānija Aduks, kam ir ilggadēja pieredze loģistikas nozarē.

Konditorejas glazūras iekaro Eiropas tirgus

Senāk galvenais konditorejas glazūru piegādātājs Baltijas valstīm bija Polija, bet tagad situācija ir krasi mainījusies – Mikas M konditorejas glazūras tiek piegādātas uz ļoti daudzām Eiropas valstīm, tostarp arī uz Poliju. Faktiski eksportēti tiek 80% no šīs produkcijas, līdz ar to var teikt, ka Aizkraukles uzņēmums ir viens no šī produkta tirgus līderiem plašā reģionā. Dace Iesalniece atzīmē, ka glazūras tiek izgatavotas no labām izejvielām, tāpēc tās iegādājas arī tādi ekoloģisko produktu zīmoli kā Rūjienas saldējums.

Jaunas telpas, jaunas iespējas

Ar 50% ES fondu līdzfinansējumu, kas tiek realizēts caurs Latvijas Lauku atbalsta dienestu, SIA Mikas M pagājušajā gadā nodeva ekspluatācijā izejvielu un gatavās produkcijas noliktavu, bet tagad finiša taisnē ir jauna ražošanas ceha būvniecība, kas tiks aprīkots ar mūsdienīgām zefīra ražošanas iekārtām. Kopējā projekta tāme ir 250 tūkstoši latu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aleksejs Kreipāns informē: «Patlaban zefīru ražošanas jauda ir līdz 500 tonnām gadā, bet pēc jaunās ražotnes nodošanas ekspluatācijā tā pieaugs līdz 1000 tonnām gadā. Atzīmēšu, ka patlaban pieprasījums tirgū pārsniedz mūsu piedāvājuma iespējas, taču, laikus domājot par potenciālo produkcijas apjoma pieaugumu, plānojam aktīvāk pievērsties Lietuvas eksporta tirgum un palielināt noietu jau esošajā Latvijas un Igaunijas tirgus nišā.» Līdz ar jaunās ražotnes darbības uzsākšanu paredzēta arī papildu darba vietu izveidošana. Patlaban uzņēmumā nodarbināti 30 strādājošo.

Šokolāde diabētiķiem

Šogad pēc Pēterburgas pasūtījuma uzsākta šokolādes ražošana, kas paredzēta tieši diabētiķiem. Vaicāts, vai šis produkts būs pieejams arī Latvijas tirgū, Aleksejs Kreipāns vēsta: «Visticamāk, ka nē! Mums ir noslēgts sadarbības līgums ar Krievijas biznesa partneriem par šādas specifiskas šokolādes ražošanu, un tālākā izplatīšana ir viņu ziņā. Ik mēnesi šo produktu uz Krieviju eksportējam apmēram 20 tūkstošu eiro vērtībā.

Nākamajā gadā plānojam uzsākt ar proteīnu bagātinātas pārtikas ražošanu, kas paredzēta sportistiem. Arī šis produkts iecerēts kā 100% eksporta prece tieši Krievijas tirgum.».