Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Aizkraukles novada ģimnāzijai īpašs gads

Jaunais mācību gads Aizkraukles novada ģimnāzijā (ANĢ) sācies pacilātā gaisotnē, jo skola šogad svin 40 gadu pastāvēšanas jubileju.

 Mācību iestāde dibināta 1973. gadā, vairākkārt mainījusi nosaukumus – nesusi gan Stučkas 2. vidusskolas, gan Aizkraukles 2. vidusskolas vārdu, līdz 2002. gada jūnijā ieguva jaunu statusu un nosaukumu – Aizkraukles novada ģimnāzija. Šajā laikā notikusi intensīva attīstība un sasniegti teicami rezultāti gan mācību darbā, gan mākslinieciskajā pašdarbībā un interešu izglītībā.

Profesionāli pedagogi un jaunās tehnoloģijas

Skolas ar ģimnāzijas statusu sabiedrībā tiek vērtētas īpaši atzinīgi, kā galveno kritēriju izvirzot izglītības kvalitāti un piedāvājumu. ANĢ savu vārdu nes godam, ko apliecina tās audzēkņu rezultāti centralizētajos eksāmenos. Vidēji 70 procenti absolventu katru gadu iegūst A, B un C līmeni, ir pat bijuši gadi, kad šis rādītājs sasniedzis 80 procentu. «Tas liecina par stabilu pedagoģisko kolektīvu un jauno tehnoloģiju jēgpilnu lietošanu,» saka ģimnāzijas direktors Aldis Labinskis. Viņa sacīto papildina direktora vietniece izglītības jautājumos Silvija Bērzkalne, norādot, ka visi 40 ģimnāzijas pedagogi – 33 priekšmetu skolotāji un septiņi interešu izglītības skolotāji – ir sava amata meistari ar pamatīgu pieredzi. Astoņi pedagogi ir starpnovadu mācību priekšmetu metodisko apvienību vadītāji. «Mums ir pedagogs, kurš skolā nostrādājis visus 40 gadus – matemātikas skolotājs Arnis Rudiņš. Labs, stingrs un prasīgs skolotājs. Esam pateicīgi, ka visus šos gadus viņš ir kopā ar mums,» teic S. Bērzkalne.

Otrs valis, uz kā balstās izglītības kvalitāte, ir jau iepriekš pieminētās informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, ar kuru palīdzību ir iespēja dažādot mācību procesu un paaugstināt skolēnu motivāciju mācīties. Katrā mācību kabinetā ir dators, projektors, vairāk nekā 10 kabinetos ir interaktīvās tāfeles. Pateicoties pašvaldības atbalstam, skolotājiem un skolēniem ir iespēja lietot izglītības portā-

lu Uzdevumi.lv, Prof pieslēgumu. Jaunākās tehnoloģijas tiek veiksmīgi izmantotas arī administrācijas darbā, kas nozīmē, ka liela daļa informācijas ātri un operatīvi pieejama virtuāli, tas palīdz taupīt papīru, kas ģimnāzijai kā ekoskolai ir ļoti svarīgi. «Mūsu mērķis ir sekmēt tehnoloģiju jēgpilnu izmantošanu, tāpēc patlaban svarīgāki par kvantitāti ir jautājumi par saturu, kvalitāti un rezultātu. Kvantitātē gribam panākt aizvien augstāku kvalitāti,» uzsver direktora vietniece informatīvo tehnoloģiju jautājumos Aija Romanovska.

Vispopulārākie eksaktie priekšmeti

Ģimnāzija īsteno vispārizglītojošā un matemātikas un dabaszinību virziena izglītības programmas. Vispopulārākā skolēnu vidū ir matemātikas un dabaszinību programma, savukārt vispārizglītojošā programma jauniešu interesi tā īsti nespēj piesaistīt – kā atzīst A. Labinskis, šā virziena klasi jau otro gadu pēc kārtas izdevies nokomplektēt ar zināmām grūtībām. Kopumā šogad uzņemtas trīs 10. klases un trīs 7. klases. Tajā pašā laikā viņš neslēpj, ka bažām par nākotni tomēr ir pamats, jo skolēnu skaits teritoriālās reformas un principa Nauda seko skolēnam ietekmē ir sarucis. Patlaban ANĢ mācās 306 skolēni. «Atzinīgus vārdus pelnījusi mūsu novada dome, kuras deputāti jau pagājušajā mācību gadā lēma visiem skolēniem, kuri uz skolu un pēc tam uz mājām dodas ar sabiedrisko transportu, apmaksāt braukšanas biļetes. Tāpat skolēniem no reģioniem ir iespēja izmantot bezmaksas dienesta viesnīcas pakalpojumus,» stāsta A. Labinskis.

Līdztekus kvalitatīvam un intensīvam mācību procesam skolēniem tiek piedāvāts daudzveidīgs ārpusstundu nodarbību klāsts. Šajā gadā ģimnāzijā ieviesta novitāte 7. klašu skolēniem, proti, vienu stundu nedēļā viņiem ir iespēja apmeklēt kādu no sešu veidu nodarbībām: ievads karjeras izvēlē, datorgrafika, teātris-sports, programmēšana, dabaszinības un multimediju lietošana.

Skolotājs – tā ir sūtība

«Jubilejas priekšvakarā vēlos pateikties saviem kolēģiem par atbildīgu, rūpīgu, radošu un pašaizliedzīgu darbu, nereti strādājot vairāk, nekā ļauj veselība, dažreiz nepadomājot par sevi. Skolotāja darbs nebeidzas, aizverot aiz sevis skolas durvis – gadās sarunas ar vecākiem, kas nav paspētas darba laikā, pārbaudes darbu vērtēšana, gatavošanās nākamajai dienai. Nebūt nav viegli, bet tāda ir skolotāja sūtība,» spriežA. Labinskis.

Uz ANĢ 40. jubilejas svinībām un absolventu un darbinieku salidojumu skolas kolektīvs visus gaidīs šī gada 9. novembrī.