Ventspils novadā gruzd mežs un sprāgst lādiņi

Jau vairākas dienas Ventspils novadā gruzd mežs, ko ugunsdzēsējiem neļauj dzēst sprāgstošie kara laika lādiņi.

Ventspils novada Zirās apmēram 90 gadu vecais priežu mežs aizdedzies piektdienas vakarā. Valsts meža dienesta ugunsdzēsēji sākuši mežu dzēst, taču drīz vien sāka skanēt sprādzieni un tika konstatēts, ka tie ir kara laika munīcijas lādiņi. Ugunsdzēsēju vienība tika nekavējoties evakuēta. Valsts meža dienesta Ziemeļkurzemes virsmežniecības meža ugunsdzēsības stacijas vadītājs Valdis Ārnests stāsta, ka lielāki vai mazāki sprādzieni nemitīgi bija dzirdami, sākot no piektdienas vakara, visu nakti uz sestdienu un vēl pusi nākamās dienas. Tas liecina, ka minētajā vietā ir ļoti daudz kara laika munīcijas, kas, visticamāk, bijusi aprakta zemes virskārtā. Zinātāji stāsta, ka pēc kara tajā vietā esot spridzināta atlikusī vācu munīcija.

Par laimi, glābējiem nedaudz palīdzēja daba, jo gan sestdien vakarā, gan naktī uz pirmdienu nolija lietus. Tomēr pilnībā ugunsgrēks joprojām nav likvidēts, jo šajā meža teritorijā atrodas kūdras slānis, kas vietām sasniedz pat pusmetra biezumu. Neraugoties uz nolijušo lietu, kūdra turpina gruzdēt, vietām redzamas dūmu strūkliņas, taču atklātas liesmas vairs nav un uz priekšu uguns nevirzās. Uguns skartā teritorija nav liela – aptuveni 0,2 hektāri. V. Ārnests norāda, ka kūdra var gruzdēt neprognozējami ilgi, tādēļ šobrīd ir grūti pateikt, kad tas viss beigsies.

V. Ārnests ir visai pārliecināts, ka ugunsgrēka vaininieks ir zibens, jo notikuma vietā kādā priedē atrastas zibens spēriena pēdas. V. Ārnesta darba pieredzē jau ir bijuši gadījumi, kad meža ugunsgrēks izceļas pēc zibens spēriena. Pēc iesperšanas koks var ilgstoši gruzdēt, līdz rodas labvēlīgi apstākļi, piemēram, uzpūš vējš, kas rada uzliesmojumu.

Speciālisti aicina iedzīvotājus netuvoties bīstamajai vietai, jo jebkurā mirklī var eksplodēt vēl kāds uzkarsēts lādiņš. Teritorija šobrīd ir norobežota un tiek apsargāta, lai tajā neieklīstu kāds cilvēks. Visi piebraucamie ceļi ir slēgti. Teritoriju uzmana gan Valsts policija, gan meža īpašnieks – akciju sabiedrības Latvijas valsts meži –, gan arī Valsts meža dienesta pārstāvji.

Zemessardzes Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vada virsleitnants Aigars Pūce norāda, ka pagaidām sapieri notikuma vietā ieiet nevar, jo tas ir pārāk bīstami. Tas varētu notikt tikai tad, kad zeme būs pilnībā atdzisusi. Pagaidām gan vēl nav zināms, vai teritorijas attīrīšana no lādiņiem un to iznīcināšanas operācija vispār tiks veikta. Par to lems Nacionālo bruņoto spēku vadība pēc konsultācijām ar meža īpašnieku.

Svarīgākais