Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Kā Būt Laimīgai

Mazgājies balta! Pirts ķermeņa, prāta un dvēseles līdzsvarošanai

© pexels.com

Pirts ir mūsu senču svētnīca – vieta, kur gan tiešā, gan pārnestā nozīmē mazgāties baltam, kur pēc nedēļas darba atstāt ne tikai netīrumus, bet arī raizes. Pirts ir visātrākais un vienkāršākais veids, kā atjaunot un līdzsvarot sevi visos līmeņos – ķermenī, prātā un dvēselē.

Pirtis jau kopš seniem laikiem ir pazinuši visās pasaules malās - pirmām kārtām kā vietu, kur nomazgāties. Bet otrs, ne mazāk svarīgs pirts uzdevums bija būt daļai no ārstēšanās vai veselības uzlabošanas, arī skaistuma vairošanas. Vēl viens pirts uzdevums senatnē bija kalpot par tādu kā meditācijas vietu - mūsdienās to varētu saukt arī par grupu terapijas vietu, kur, teiksim, meitas dziedādamas berza muguru cita citai vai turku sultāni mērcējās un atslābinājās ziepju putās pirms nākamās kaujas. Kā ir šodien? Kuras no senajām pirts tradīcijām ir dzīvas, un ko esam atklājuši jaunu?

To, ka pirtī var nomazgāties, zina daudzi. Jautrās ballītes ar iedzeršanu kompānijās, protams, var savienot ar mazgāšanos, taču ar visu pārējo, ko atklāsim šajā rakstā, gan īsti nevar. Ja runājam par veselības, skaistuma vairošanas un emocionālā līdzsvara atrašanu pirtī, tad to var paveikt tikai bez alkohola, turklāt vēl labāk, ja padomāsi, ko sagaidi no konkrētā pirts apmeklējuma, un dosies ceļā uz pirti ar afirmāciju: “Šodien es eju pirtī un esmu skaista un vesela, mīlēta un mīloša, stipra un par sevi pārliecināta! Lai top!”

Pirts kā SPA

Somiem ir teiciens: dienā, kad ej pirtī, tu nenoveco.

Pirtsmīļi - cilvēki, kas pirtij reizi nedēļā vai vismaz reizi mēnesī velta pusi dienas - atzīst, ka pēc katras pirts cilvēks izskatās citādi - acis mirdz, sejas āda kļuvusi tvirtāka un līdzenāka, un kopumā izskats liecina, ka esi kļuvis jaunāks. Tātad pirts ir arī pretnovecošanās procedūra. Kas tieši notiek ar mūsu ķermeni pirtī? Kāds ādai no tā labums?

Kā skaidro pirtniece un aromterapijas speciāliste Ieva Mauriņa, āda ir viens no cilvēka orgāniem, caur ko notiek attīrīšanās. Piekurinātajā telpā (latviskajā pirtī tie būs ne vairāk par 60 grādiem) ādā iemasē skrubi, kura sastāvā esošais sāls veicina sviedru izdalīšanos un atbrīvo no atmirušajam šūnām. Pirts skolā Lielzemenes, kur Jura un Aelitas Batņu vadībā pirts gudrības iemācījusies liela daļa Latvijas pirtnieku un pirtsmīļu, visi apgūst pamatzināšanas masāžā. “Ja esi sertificēta pirtnieka rokās, vari paļauties, ka skrubis tiks iemasēts atbilstoši pareizām tehnikām, arī pēršanas virziens un masāža noritēs saskaņā ar limfas atteci, kas vēl vairāk veicinās svīšanu un netīrumu izvadīšanu no organisma,” uzsver Ieva Mauriņa.

Pēršana veicama ar augu slotām - vasarā situācija ir ideāla, jo pirtsslotas vari sagatavot pati, bet, kamēr lapas vēl nav saplaukušas, jāiztiek ar to, kas sasiets slotās iepriekšējā sezonā. Protams, var pērties arī ar kadiķa slotām, taču tās iepriekš ir īpaši jāsagatavo, lai pēriens būtu maigs un patīkams, nevis dzēlīgs. “Pēršana ir mehāniska un ritmiska sišana pa ādu, veicinot asinsrites darbību un uzlabojot ādas tonusu. Otrs ieguvums veselībai un skaistumam no pēršanās ar slotiņu ir fitoterapijas ietekme. Zinātnieki ir izpētījuši katra auga ārstniecisko efektu, ko var iegūt caur ādu. Tātad ne tikai tējas dzerot vai lietojot ēteriskās eļļas, bet arī ar dzīviem vai sakaltētiem augiem peroties pirtī. Pirtī arī lieliski darbojas aromterapija, tāpēc, ja ar augiem nepietiek, gan pie skrubja, gan pie ķermeņa eļļas, ko ieziež pēc pēršanās, var pievienot ēteriskās eļļas,” stāsta pirtniece, kura ir arī aromātisko eļļu zīmola Mētra saimniece.

Pēc pēriena karstumā pirtnieks vai nu aicina iekāpt dīķī, iegremdēties vannā, vai aplej ar aukstu ūdeni dušā. Te ir stāsts par temperatūras kontrastiem - no karstuma dodas aukstumā un pēc tam atgriežas atpakaļ pirtī uz lāvas sildīties. Kontrastu procedūra uzlabo ādas tonusu un elasticitāti, kas vistiešākajā veidā atbild par mūsu ādas tvirtumu. Noslēdzošā un gardākā pirts SPA daļa ir ādas barošana - piemēram, ar šokolādi vai medu. Var arī uzlikt sejas masku vai barojošu masku visam ķermenim.

SOLI PA SOLIM

Kā sagatavot kadiķa slotu?

Iesaka pirtniece Ieva Mauriņa

Jāsasien nelieli kadiķu zari.
Jānoplaucē ar verdošu ūdeni.
Jāizmērcē ūdenī piecas minūtes.
Jāizdauza, piemēram, pret lāvu.

Kas notiek pirtī?

Karstums un tvaiki - sildīšanās, svīšana.
Masāža ar skrubi - sārņu un netīrumu izvilkšana, atmirušo šūnu noņemšana.
Ritmiska pēršana ar slotām - ādas mitrināšana un atmirušo šūnu atdalīšana.
Kontrasti - uz karsta ķermeņa auksta ūdens šalts uzlabo ādas tonusu.
Relaksācija - masāža ar medu vai ķermeņa eļļu pabaro attīrīto ādu.
kaste

Skrubja recepte

Sāls
Soda
Eļļa (vīnogu kauliņu)
Ēteriskās eļļas
Samalti kaltēti augi
Eļļu kā taukvielu skrubī vajag izmantot pavisam maz, lai neaizsprostotu ādas poras, bet tieši pretēji - atvērtu tās. Poru atvēršanai noder sāls.

Mārtiņš CĪrulis/F64

Pirts kā psihoterapija

Pirtī ej kaila, bez kosmētikas, rotām un telefona. Pirts rituāla laikā tevi neviens nevarēs sazvanīt un tu nedzirdēsi nevienas īsziņas signālu. Pirts rituāls pilnajā versijā ilgst vismaz četras stundas. Tas ir diezgan daudz mūsdienu skārienjutīgajā laikmetā.

Savā ziņā attiecības ar pirtnieku ir intīmas, tāpēc jauki, ja vari atrast tādu, kam uzticies, un tomēr pirtnieks dara savu darbu - iekurina pirti -, bet visu pārējo - to, kas rituālā norisinās tavā galvā - patiesībā pasūti un izdzīvo tu pati. Bez starpniekiem. Jā, protams, līdzās pastāv arī pirts gariņš, bet tas jau ir ticības un gaumes jautājums, cik ļoti ļauties un cik labi saprasties ar viņu…

Manuprāt, te vēl kaut kā trūkst - teorijas, ko pirts kā psihoterapijas prakses vieta dod. Iepriekš ir lieliski jautājumi, uz kuriem šajā sadaļā nav atbildēts teorētiski, pirms pieredzes izklāsta: „Kas tieši notiek ar mūsu ķermeni (attiecīgi tālāk - prātu, dvēseli) pirtī? Kāds ādai no tā labums?”

“Aukstās ūdens peldes, kas ziemā kļūst arvien iecienītākas, ir arī psihoterapeitu ieteikums, kā atbrīvoties no stresa,” stāsta Ieva Mauriņa. “Pēc tam kad cilvēka sakarsusī galva strauji nonāk vēsumā un viņš spēj ļauties, piemēram, ūdens plūdumam visapkārt, iespējams sasniegt pat mainītu apziņas stāvokli. Šis lidojums gan noteikti veicams stingrā pirtnieka kontrolē, jo vienatnē var būt grūti paveicams.”

Sajūtas pēc kontrastiem var būt arī vienkārši galvu reibinošas. Ir pirtnieki, kuri pēc kontrasta procedūras - iegremdēšanās dīķī - silti ietin segās, palīdz iegulties šūpolēs vai ērtā krēslā, kur galva turpina griezties un visas domas, rūpes un raizes uz tevi neattiecas. Vismaz ne šeit un ne tagad.

Kontrasti nav vienīgais pretstresa pasākums pirtī. No stresa palīdz atbrīvoties gan aromterapija - augu, eļļu aromāti -, gan arī relaksējošās masāžas. Jāpiebilst, ka cita cilvēka - šajā gadījumā pirtnieka - pieskārieni arī darbojas atslābinoši un terapeitiski, jo ir sajūta, ka masāžas laikā par tevi kāds parūpējas, tevi apčubina.

Pirts kā dziednīca

“Jau no seniem laikiem latviešiem pirts ir svētnīca, tur dieviņš ir klātesošs, tāpēc, rīkojot pirtī ballītes, tiek apgānīta svēta vieta,” uzsver pirtniece Ilze Bušujeva. “Pirtī iešana bez rituāla varētu būt vienkārši sildīšanās un mazgāšanās, kas arī ir labi. Sliktāk ir, ja pirtī rīko ballītes ar alkoholu un dažādiem ēdieniem un pēc tam iet karsēties, kas ir kaitīgi organismam, nemaz nerunājot par enerģētiku un to, ko tāds tusiņš nodara pašai pirtij.”

Ja vēlies pirtī sajust arī dvēseli dziedinošo efektu, ir jāļaujas. Cilvēki, kas piedzīvo šīs sajūtas pirtī pirmo reizi, ir pārsteigti par to, kā spēj just un sajust, arī vīzijās saredzēt jaunus skatījumus, saprast lietas, atbildes uz jautājumiem vai samezglojumiem. Pirtnieki ar dažādiem mūzikas instrumentiem - zvaniņiem, vēja zvaniem, lietus koka skaņām, bungām - attīra gan telpu enerģētiku, gan palīdz cilvēkam ievibrēt līdzsvaru sava lauka enerģijā, līdzsvaro čakras jeb saulītes. Tiem, kuri tam tic un vēlas tapt dziedināti, ir iespēja to darīt pirtī.

Mārtiņš Cīrulis/F64

Mēs darām tā

Pirts bungu meditācija

Pirtniece Ilze Bušujeva, kas kopā ar vīru Sergeju saimnieko Sajūtu pirtiņā Kārļos un nu jau trīs gadus darina arī šamaņu bungas, atceras, kā sākās viņas mīlestība pret pirti:

“Pirts skolā iepazinu šamaņu bungas un to vibrāciju. Tas bija tik īpaši, ka atradu meistarus, kuri man palīdzēja pagatavot manas pirmās bungas - sajūtu bungas. Bungas ar savu vibrāciju palīdz cilvēkiem atbrīvoties no uzkrātās spriedzes, atraisa sajūtas un atver dvēseli, ļaujot ieraudzīt un saklausīt to, kas līdz šim nav atklājies. Manuprāt, bungas ir dvēseles palīgs, lai spētu pārvarēt iekšējās bailes un mainīt savu dzīvi.

Pirtiņā cilvēks kļūst vienots ar dabu un piepildīts ar tās enerģiju, aizmirst par laika ritējumu, gulēdams zem priedēm uz siena maišeļa iekūņots sedziņās, klausoties putnu dziesmās vai skatoties zvaigžņotajās debesīs. Pirti var baudīt kā relaksējošu, enerģiju atjaunojošu un dziedinošu procesu. Ja uz pirti dodas ar nodomu risināt kādu dvēseles samezglojumu vai rast atbildi uz kādu šķietami neatbildamu jautājumu, pirts gariņš darīs prātu rāmāku, ļaujot dvēselei runāt.

Mūsu pirts rituāli tiek pielāgoti katram pirtsmīlim individuāli un to ilgums atkarīgs no personu skaita un vajadzībām. Pirts rituāla laikā cilvēks enerģētiski atjaunojas, līdz ar to izskatās jaunāks un skaistāks, no viņa staro īpašā dvēseles gaisma.

Ja viesis vēlas, pirts rituāla sākumā viņu izbungoju vai ievedu bungu meditācijā, palīdzot savienoties ar dabas mātēm, lūgt viņām palīdzību. Tad ejam sildīties un parunāties ar pirts gariņu, ar slotiņām uzsildām augumu un viegli ieperam. Pēc sildīšanās padzeram tēju un dodamies uz skrubja masāžu. Pēc skrubēšanās iegremdējamies dīķī un ļaujam cilvēkam pagulēt ārā uz siena matracīša ievīstītam sedziņās. Pēc atpūtas un tējas aicinām uz pēršanos, kam atkal seko gremdēšanās dīķī un pagulēšana ārā. Rituāla noslēgumā piedāvājam izbaudīt maigu medus masāžu.

Šāds rituāls parasti ilgst apmēram četras stundas. Ja vēlas, var rituālu saīsināt, neveicot medus masāžu vai arī veikt mazo attīrošo rituālu, kurā ietilpst sildīšana ar slotiņām, iepēršana ar vieglu garu, masāža ar skrubi, iegremdēšanās dīķī un atpūta zem priedēm uz siena matrača. Šāds rituāls parasti ilgst apmēram pusotru divas stundas. Ja ir lielāks pulciņš (vairāk par četrām personām), piedāvājam pašiepēršanās rituālu, kas sastāv no sildīšanas ar slotiņām, berzēšanās ar skrubi pašiem pirtnieka vadībā, iegremdēšanās dīķī, pašiepēršanās pirtnieka vadībā un iegremdēšanās dīķī. Šāds rituāls parasti ilgst apmēram divas trīs stundas.”

Pirtnieces Ilzes Bušujevas padomi

Pirms doties uz pirti, pārliecinies, vai veselības stāvoklis to atļauj - vai drīksti karsēties, baudīt kontrasta procedūras (pēc karsēšanās iegremdēties dīķī) un masāžas.
Pirtī visam ir jānotiek, ievērojot sajūtas. Neko nevajag darīt tikai tāpēc, ka tā vajag. Ja šķiet, ka kaut kas nav tā, piemēram, par karstu, par vēsu, paliek grūti, negribas iet dīķī, vai ir vēl kādi sajūtu signāli, tas uzreiz jāsaka pirtniekam.
Pirtī nekādā gadījumā nedrīkst paciesties, jo tas var radīt nevēlamas blaknes, piemēram, galvassāpes vai nepatiku pret pirti.
Šo kaut kā izcelt

Kas ir ziedu pirts?

Ievu, ceriņu, jasmīnu pirtis - tās vairo sievišķību, mīlestību, piedošanu un ļaušanos. Nepalaid garām lielo ziedēšanu šopavasar!

Skaidro pirtniece Ilze Bušujeva:

“Pavasara ziedu pirtis ir īpašas. Visa daba mostas pēc ziemas stinguma, augi raisa ziedpumpurus mīlestībā un pateicībā saulei un zemei par atdzimšanu, ziedos ir kosmiska enerģija. Pavasaris ir laiks, kad arī cilvēki atjaunojas pēc garās ziemas, arī viņu dvēseles uzplaukst kā ziedi, un ziedu pirtis var palīdzēt vieglāk atlaist uzkrāto sūrumu un uzņemt debesu un augu mīlestību.”

PIEDOŠANAI. Ievu ziedēšanas laikā, kas ilgst nedēļu vai divas, ikviens var izbaudīt ievziedu maģiju un reibinošo smaržu īpašā pirts rituālā, lai atbrīvotos no uzkrātajiem aizvainojumiem un rūgtuma dvēselē un ļautos ievziedu piedošanas enerģijai.

MĪLESTĪBAI. Ceriņi ir mistiski sargājoši un laimi nesoši krūmi, kas aizgaiņā skumjas un atjauno dvēseles spēkus. Tie stiprina draudzību un mīlestību, kā arī palīdz piepildīt sapņus. Kopš bērnu dienām pavasaros apskatām ziedošos ceriņkrūmus, meklējot laimītes, kas palīdz piepildīt vēlēšanās.

PAŠAPZIŅAI. Jasmīna dzimtenē - Senajā Indijā - to dēvējuši par nakts karalieni. Lai iekārdinātu vīriešus, indietes rotājās ar jasmīna ziediem, jo jasmīna smarža stimulē jutīgumu, veicina tuvības sajūtu, kā arī palielina pašapziņu. Jasmīns arī vairo mātišķuma jūtas un auglību.