Solo – Elīna Bērtiņa

Šoruden Ženēvas mūzikas augstskolas studente Elīna Bērtiņa Rīgā sniegs solo koncertu, kas notiks 28. novembrī Mazajā ģildē pulksten 19.30.

Tajā pianiste atskaņos daudzveidīgu programmu - Jozefa Haidna sonāti, Morisa Ravela impresionistiskos Atspulgus un Roberta Šūmaņa ciklu Kreisleriāna. Programmu raksturojot, Elīna Bērtiņa saka: «Haidna dzirkstošais valdzinājums ievadīs klausītāju Ravela spoguļu pasaulē, mainīgā attēlu plūdumā, kas veido telpu fantāzijas gleznainajiem skatiem. Mani ļoti saista šī cikla noslēpumainība. Attēlu plūsma vienubrīd ir kā pagātnes ainu pēkšņs atgādinājums, citubrīd – pareģojums. Ūdens virmo, un tu saredzi tajā sevi, savu seju, ko vēl nepazīsti, savu likteni, ko, iespējams, būs lemts iepazīt. Koncerta otrajā daļā no šī ceļojuma laikā atgriezīšos mūzikā un būtībā, ko slēpj cilvēks pats – Šūmaņa Kreisleriāna kā dialogs ar sevi, ar likteni. Vienlaikus – jautājums. Šis cikls, manuprāt, ir ārkārtīgi personisks darbs, kas katra pianista rokās atklājas citādi. Savā ziņā tas būs arī ievads Šūmaņa 200. dzimšanas dienas gadam.»

Elīna Bērtiņa neapšaubāmi ir viena no spožākajām latviešu jaunajām pianistēm. Pagājušajā gadā viņa apžilbināja ar savu virtuozo sniegumu Ģērģa Ligeti īpaši sarežģītajā Klavierkoncertā afrikāņu ritmos, parādot ne tikai drosmīgu interpretāciju, bet arī galvu reibinošu tehniku un spēju pārvaldīt klavieru daudzveidīgās instrumentālās iespējas un gatavību arī citiem izaicinājumiem pianistes karjerā.

Izklaide

Jau šīs nedēļas nogalē dienasgaismu ieraudzīs dāņu indī roka apvienības “Efterklang” jaunais albums “Things we have in common”. Mums šoreiz šis fakts ir īpaši interesants, jo albuma koncerttūres ietvaros jau 6. decembrī grupa uzstāsies “Angāra” koncertzālē Tallinas kvartālā. Koncerts notiks radio “NABA” 22. gadadienas svinību programmas ietvaros.

Svarīgākais