Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Baleta festivāls sāksies aprīlī

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls ir viens no lielākajiem mūsu kultūras dzīves notikumiem ar stāžu. Astoņpadsmit pastāvēšanas gados tas ieguvis savu auditoriju, un daudzveidīgā programma spēj ieinteresēt jebkuru.

Patiesi jebkuru, arī braukt gribētāju, kas ienāk, piemēram, Rīgas dzelzceļa stacijā – kā ierasts, festivāla atklāšanas pasākums 22. aprīlī pulksten 17 notiks tieši tur.

Svarīgi, ka festivāls ģeogrāfiski aptvers Latviju. Izrādes notiks ne tikai Rīgā, bet arī novadu centros – Valmierā, Rēzeknē, Kuldīgā, Liepājā un Preiļos. Izrāžu programma tiks papildināta ar izstādēm, tās būs aplūkojamas Rīgas Kongresu namā (Ķīnas fotomākslinieku izstāde no 19. aprīļa), Origo brīvdabas galerijā (Bruno Birmaņa fotoizstāde Ballet. Beyond (Balets. Viņpus) no 19. aprīļa), Mencendorfa namā (Rīgas un Sanktpēterburgas mākslinieku izstāde Baleta brīnumainā pasaule no 24. aprīļa).

Pievēršoties izrāžu programmai – ar divām izrādēm Latvijā viesosies deju grupa no Norvēģijas Jo Stromgrena vadībā. Abi iestudējumi piedāvā dejas un sporta simbiozi. 1997. gadā Bergenā pirmizrādītā Football (Futbols) būs skatāma Rēzeknē (19. aprīlī) un Valmierā (21. aprīlī), bet galda tenisam veltītā izrāde Ping Pong – 20. aprīlī Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā. No Skandināvijas viesosies arī Dānijas mūsdienu dejas grupa Kasandra, piedāvājot absurda un humorpilnu dekadejas izrādi Displacement (Pārvietošana). 23. aprīlī izrāde būs skatāma Rīgā, LKA teātra mājā Zirgu pasts, bet 24. aprīlī – Liepājā.

Preiļos (30. aprīlī) un Rīgā Kongresu namā (1. maijā) būs iespēja redzēt pasaulē pirmās profesionālās stepa deju kompānijas Step Afrika (ASV) izrādi. Savukārt Francijas viesi no Sarānas pilsētas Theatre de la Tete Noire bez maksas Rīgā, pie tirdzniecības centra Origo (25. aprīlī), Doma laukumā (26. aprīlī) un Kuldīgā, Pils parkā (27. aprīlī) piedāvās brīvdabas interaktīvo atrakciju Krēsli, kuras autors ir plastisko mākslu meistars Žans Marī Gerēns. Krēsli – tās ir piecas kustīgas, mehāniskas skulptūras, kas visiem interesentiem ļaus peldēt, rāpot, lidot un skriet vienlaikus.

Protams, ka festivāla izskaņā gaidāms arī tradicionālais Galā koncerts LNO 29. aprīlī, kas pulcēs pasaules baleta zvaigznes.

«No klasikas līdz avangardam» – Litas Beiris rīkotā festivāla programma arī šogad ļaus atrast sev tīkamāko pieturas punktu, kur un kad baudīt deju.