Satraucas par kultūras iestāžu nākotni

Rīgas domes lēmums likvidēt Rīgas kultūras aģentūru, nododot Rīgas Jūgendstila centru domes Kultūras departamentam, bet Rīgas mākslas telpu, kinoteātri Rīga un Rīgas Kongresu namu – aģentūrai Rīgas nami, izraisījis bažas par šo iestāžu nākotni. Apsaimniekošanas uzņēmumam turpmāk būs pilnībā jānodrošina iestāžu darbība, izstrādājot arī to rekonstrukcijas un attīstības programmas, kā arī organizējot Rīgas kultūras dzīves norišu daudzveidību un pieejamību.

12. novembrī laikrakstā Diena publicētais aģentūras Rīgas nami sludinājums par sadarbības partnera meklēšanu Rīgas mākslas telpas un kinoteātra Rīga turpmākās darbības nodrošināšanai, kultūras vidē jau izraisījis plašu rezonansi. Radies loģisks jautājums, vai aģentūrai Rīgas Nami būs pa spēkam līdzšinējā kvalitātē nodrošināt darbību divām no pilsētas svarīgākajām kultūras iestādēm un, vai uzņēmums, kas nodarbojas ar pilsētas īpašumu apsaimniekošanu un pamatā vērsts uz peļņu, šobrīd jau nav jaunu nomnieku meklējumos.

Aģentūras Rīgas nami pārstāvis Jānis Puķītis Neatkarīgajai pavēstīja, ka sludinājuma mērķis ir apzināt situāciju, nevis izsludināt konkursu ar konkrētiem kritērijiem. «Patlaban tiek gatavots līgums, kas noteiks aģentūras uzdevumus un pienākumus attiecībā uz šīm iestādēm. Pagaidām zinām, ka mums tur būs jānodrošina kultūras funkcija, tāpēc ar sludinājuma palīdzību gribam noskaidrot, kādas ir sadarbības iespējas. Ja partneris neatradīsies, mēs to, protams, darīsim paši. Tomēr tas nav labākais variants, jo mūsu budžets ir tik liels, cik ir. Skaidrs, ka kinoteātrī būs jāturpina rādīt filmas, bet izstāžu zālē – rādīt mākslu. Baumas par jauniem nomniekiem ir absolūti nepamatotas.»

Rīgas domes Kultūras departamenta direktore Diāna Čivle komentē: «Tas nav tipisks gadījums Rīgas domes praksē, kad kultūras funkcija tiek nodota namu apsaimniekošanas uzņēmumam. Taču nevarētu teikt, ka Rīgas Nami ir gluži bez pieredzes - viņu pārziņā ir Melngalvju nama norises. Kultūras departaments kā vadošā kultūras iestāde Rīgā pastāvēs uz to, ka līdzšinējie darbības virzieni noteikti ir jāturpina.»

Rīgas Kultūras aģentūras izpilddirektore Lolita Pavāre uzskata, ka pagaidām grūti spriest par to, vai un kādā veidā Rīgas nami varēs nodrošināt minēto kultūras iestāžu darbību līdzšinējā kvalitātē: «Piemēram, Rīgas Kongresu nams, kuru Rīgas Kultūras aģentūra pārņēma no Rīgas domes Kultūras departamenta tikai šā gada sākumā un kas tagad tiks nodots aģentūrai Rīgas nami, nekad nav nodarbojies ar kādas īpašas kultūras programmas realizēšanu – telpas tiek iznomātas citiem kultūras un masu pasākumu operatoriem un ar atvieglotiem noteikumiem tiek atvēlētas atsevišķiem pašdarbības kolektīviem. Savukārt kinoteātrī Rīga un Rīgas mākslas telpā konsekventi tika plānota un īstenota kultūras programma. Kinoteātris ir starptautiskās asociācijas Europa Cinema biedrs, kas ne vien garantē Eiropas filmu izradīšanas prioritāti kinoteātrī, bet arī noteiktu ikgadēju finansiālu atbalstu, tajā arī notiek regulāri filmu klubi (latviešu, poļu, vācu), kinolektoriji, operas un baleta izrāžu ierakstu un tiešraižu translācijas. Rīgas mākslas telpā darbojas vairākas izstāžu programmas - gan lokālas, gan starptautiskas, gan izglītojošas. Lai nodrošinātu šo izstāžu kvalitāti strādā pieaicinātu ekspertu padome (atbilstoši Rīgas domes lēmumam - bez atlīdzības).»

Svarīgākais