Uz Tartu dosies trīs jaunie dramaturgi

Žūrijas loceklis, režisors Elmārs Seņkovs © Jānis Ratnieks

Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) un Latvijas Dramaturgu ģildes organizētā jauno dramaturgu lugu konkursa žūrija izvērtējusi iesniegtās lugas un nolēmusi, ka jaunās dramaturģijas darbnīcā Baltijas oriģināldramaturģijas festivāla laikā Tartu (Igaunijā) šā gada septembrī Latviju pārstāvēs trīs autori. Tie ir: Madara Rutkēviča ar lugu Melnais/Resnais, Edgars Niklasons ar lugu Personas kods un Rihards Svjatskis ar lugu Cukura tabletes.

Konkursā varēja piedalīties dramaturgi, kas šajā profesijā darbojas ne vairāk kā sešus gadus, iesniedzot pēdējo divu gadu laikā tapušas un vēl neiestudētas lugas. Žūrija vērtēšanai saņēma 13 jauno autoru 15 lugas. Konkursa rīkotāji uzsver, ka tā rezultāti nav izvērtējami pēc labākās/sliktākās lugas principa. Atzinību izpelnījās lugas, kuru autora izvirzīto tēmu, dramaturģisko valodu vai atainoto tēlu raksturus žūrija uzskatīja par mūsdienu teātra valodai atbilstošākiem. Desmit visaugstāk novērtētās lugas tiks piedāvātas Latvijas profesionālajiem valsts, pašvaldību un neatkarīgajiem teātriem, kā arī Latvijas Radio.

Konkursam iesniegtās lugas vērtēja: LTDS priekšsēdētāja Daiga Gaismiņa, Latvijas Dramaturgu ģildes priekšsēdētāja Rasa Bugavičute, Latvijas Nacionālā teātra direktora palīdze repertuāra jautājumos Ieva Struka, Latvijas Profesionālo aktieru apvienības priekšsēdētājs Januss Johansons, režisori Elmārs Seņkovs un Valters Sīlis.

Izklaide

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais