Gada labākā izrāde – JRT Oblomovs

Teātra aktuālo procesu vietne Kroders.lv veikusi teātra kritiķu aptauju, lai noskaidrotu pagājušās sezonas līderus Latvijas profesionālajā teātrī.

Kā norāda Krodera galvenā redaktore Līga Ulberte, aptaujai ir globālais un lokālais iedvesmas avots. Globālais iedvesmas avots ir «viens no autoritatīvākajiem Eiropas teātra žurnāliem Theater heute, kurš regulāri katra kalendārā gada beigās apkopo vairāk nekā 40 teātra kritiķu nosauktās aizvadītās sezonas virsotnes desmit nominācijās Vācijas teātrī. Vāciešu vadmotīvam – katrs individuāls kritiķis var kļūdīties, un tas ir tikai cilvēciski, bet 40 (mūsu gadījumā 26) kritiķu vienlaicīga kļūdīšanās ir praktiski neiespējama – varu tikai piekrist». Savukārt lokālais iedvesmotājs ir «ikgadējās Spēlmaņu nakts nomināciju diskusijas. Šīs aptaujas mērķis nav apšaubīt jau izsludinātās nominācijas, nedz arī piedāvāt kādu principiālu alternatīvu. Tomēr objektīvi pēdējos gados kritiķu skaits Spēlmaņu nakts ekspertu komisijā ir bijis mainīgs un žūrijas lēmumi ir neizbēgami kompromisi, kas rodas, vienojoties dažādu teātra jomu un estētisko priekšstatu pārstāvjiem».

Teātra kritiķu aptaujā Gada izrādes kategorijā izteikta līdere ir Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrāde Oblomovs Alvja Hermaņa režijā. Vairākkārt minētas arī: Nacionālā teātra (NT) Voiceks, Valmieras Drāmas teātra (VDT) Jūlijas jaunkundze, Liepājas teātra Pūt, vējiņi! un NT Osedžas zeme. Gada latviešu autora iestudējums kritiķu vērtējumā ir Raiņa iedvesmotais Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga, Evitas Mamajas mūzikls Pūt, vējiņi! Dž. Dž. Džilindžera režijā LT. Kārlis Lācis ir pārliecinošs līderis Gada teātra mūzikas autora kategorijā – tik daudz balsu (18) citās kategorijās neviens nav guvis. Gada režisors pēc aptaujas rezultātiem ir Elmārs Seņkovs (minēts par vairākām izrādēm, visbiežāk – par Indrāniem Rīgas Krievu teātrī un Izrādi «Gals» NT), viņam seko Alvis Hermanis (Oblomovs un Oņegins. Komentāri JRT) un Vladislavs Nastavševs (Dzin NT&DDT, Pērnvasar negaidot NT un Jūlijas jaunkundze VDT).

Gada aktrises gods pārliecinoši pieder Indrai Briķei par Vecāsmātes lomu izrādē Apglabājiet mani zem grīdas DT. Vairākkārt nosaukta arī Inese Pudža (titulloma VDT Jūlijas jaunkundzē un Katrīna izrādē Pērnvasar negaidot NT), Lolita Cauka (Violeta Vestone NT Osedžas zemē) un Elita Kļaviņa (Alīde Trū JRT Mušā). Sīva konkurence valda Gada aktiera kategorijā, kur līderis ir Vilis Daudziņš (Zahars JRT Oblomovā). Viņam uz pēdām min Oblomovs – Gundars Āboliņš – un otrs Oblomovs – Ģirts Krūmiņš (arī Kemps JRT Vigīlijā. Sapnī par nomodu).

Teātra kritiķi Gada mākslinieka laurus atdod Mārtiņam Vilkārsim par scenogrāfiju izrādei Pūt, vējiņi! LT. Visvairāk balsu guvušo trijniekā ir arī Reinis Dzudzilo (scenogrāfija izrādei Indrāni RKT), Andris Freibergs (scenogrāfija un kostīmi izrādei Oņegins. Komentāri JRT un scenogrāfija izrādei Lucia di Lammermoor LNO).

Aptaujā piedalījušies dažādu paaudžu teātra kritiķi, kas izrādes vērtējuši visas sezonas garumā, un tie ir: Kitija Balcare, Anda Burtniece, Valda Čakare, Līvija Dūmiņa, Dita Eglīte, Silvija Geikina, Mārīte Gulbe, Linda Ģībiete, Viktors Hausmanis, Normunds Naumanis, Silvija Radzobe, Zane Radzobe, Gundega Saulīte, Ieva Struka, Maija Svarinska, Edīte Tišheizere, Maija Treile, Līga Ulberte, Henrieta Verhoustinska, Guna Zeltiņa. Aptaujā piedalījās arī pieci LU Teātra zinātnes maģistrantūras studenti, kuri sezonas laikā publicējušies Kroders.lv rubrikā Students vērtē: Vita Grīnvalte, Dace JaunupeBargā, Ieva Rodiņa, Atis Rozentāls, Gunta Sloga un Skatītājs vērtē autors Toms Čevers.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais