LNO orķestra arodbiedrība uzskata, ka Žagara rokās ir pārāk liela vara

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Latvijas Nacionālās operas (LNO) orķestra arodbiedrība uzskata, ka līdzšinējā operas direktora Andreja Žagara rokās ir pārāk liela vara, jo viņš lemj gan par radošām, gan saimnieciskām lietām, sacīja arodbiedrības priekšsēdētājs Aldis Grunde.

Tomēr viņa rīcībā nebija informācijas, par kādiem iespējamiem finanšu pārkāpumiem kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) nolēmusi Žagaru pagaidām operas direktora amatā atkārtoti vēl neapstiprināt.

Orķestra arodbiedrība ir tikai viena no kopumā piecām arodbiedrībām operā, kas šogad augustā pauda sašutumu, ka opera tējai, kafijai un cukuram tērējusi 19,9 tūkstošus latu, kā arī 19,9 tūkstoši tērēti skrūvēm, naglām un smilšpapīram.

Grunde uzskata, ka šie tēriņi nevarētu būt par iemeslu ministres lēmumam. "Tur ir jābūt kaut kam lielākam, bet manā rīcībā pašlaik nav nekādas informācijas," pastāstīja Grunde.

"Nekas nenotiks, ja šo cilvēku amatā neapstiprinās. Ļoti īss bija pieteikšanās laiks, iespējams, būtu vēl kāds pieteicies. Tas ir mīts, ka tas ir labākais, kas mums ir, ‒ vienā personā gan režisors, gan vadītājs, gan uzņēmējs. Man ir pretējs viedoklis, jo es tur saredzu interešu konfliktu," sacīja Grunde.

Ministres preses sekretāre Elīna Bīviņa norādīja, ka finanšu informācija nav saistīta ar Valsts kontroles atzinumu, kas gaidāms nākamā gada maijā. Ministre esot lūgusi operai sagatavot pārskatu par tās darbību.

Plašāka informācija būšot tikšanās laikā ar operas darbiniekiem, piebilda ministres pārstāve.

Ar no amata atstādināto KM valsts sekretāri Solvitu Zvidriņu neizdevās sazināties.

Jau vēstīts, ka iespējamu nopietnu finanšu problēmu dēļ kultūras ministre LNO direktora amatā vēl nav apstiprinājusi Žagaru, kurš bija vienīgais, kas pieteicās konkursā uz šo amatu.

Svarīgākais