Veltījums Zaļkalnam

Šodien tiek svinēta tēlnieka Teodora Zaļkalna 135. dzimšanas diena, tāpēc mākslinieka dzimtajā pusē Allažu pamatskolā norisināsies interaktīvs projekts Teodora Zaļkalna telpa, kurā dažādu vecumu skolēni, strādājot kopā ar topošajiem māksliniekiem no Latvijas Mākslas akadēmijas, iepazīsies ar šā vecmeistara veikumu.

Akcijas laikā tiks veidotas piecas darbnīcas, kurās skolēni, apgūstot vēsturisko materiālu, veidos savas telpiskās interpretācijas par Zaļkalna darbiem, būvēs viņa darbnīcu un sagatavos lekciju, vēsta Siguldas novada domes Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte.

Teodors Zaļkalns (1876–1972) bija viens no latviešu nacionālās tēlniecības skolas veidotājiem, viņa uzskati par tēlniecību veido vienu no pašmāju tēlniecības pamata ievirzēm vēl joprojām, citējot viņa tēzes Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņš veidojis ievērojamu latviešu kultūras darboņu krūšutēlus un pieminekļus, bet darbu mantojums, kas neatrodas vidē, gandrīz viss, ietverot arī kādreizējo memoriālā muzeja skulptūru un dokumentu kolekciju, glabājas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Izklaide

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais