Šķūnis pilsētā

Skvērā pie Latvijas Nacionālās operas atklāta nesen dibinātā Latvijas Arhitektūras informācijas centra filiāle – inovatīvā Oša māja, kurā ikvienam ir iespēja gūt informāciju par Latvijas dizainu un arhitektūru. Turpmāk šeit norisināsies arī dažādi mākslas pasākumi, piemēram, svētdien pulksten 19 viesosies radošā apvienība Nomadi ar izrādi Sāra Keina.

Modernā guļbūve (ar nosaukumu Esclise), ko pēc arhitektu biroja Arhiidea pasūtījuma ražojusi guļbūvju ražotne Dores fabrika, atzīta par vienu no pagājušā gada labākajiem darbiem Latvijas arhitektūrā. «Domājām, ka šis darbs ir pelnījis plašāku sabiedrības uzmanību, tāpēc ar Latvijas Nacionālās operas un citu institūciju atbalstu ēka pagaidām atrodas operas skvērā, taču nākotnē tā iecerēta kā ceļojoša arhitektūras un dizaina informācijas platforma. Pie mums ikviens var vērsties ar saviem jautājumiem šajās jomās – mēs ieteiksim speciālistus vai virzienu, kas palīdzēs tos risināt. Tuvākajā nākotnē ir iecerēts sniegt arī vēsturisku informāciju, tai skaitā organizēt ekskursijas Rīgā un Latvijā,» stāsta Oša mājas saimniece Klinta Āze.

Viņa ir pārliecināta, ka tas ir labs veids, kā pievērst uzmanību Latvijas arhitektūrai un dizainam, izglītojot arī nespeciālistus. Katra mēneša pirmajā pirmdienā šeit notiek Arhitektu virtuves sarunas – starpdisciplināras diskusijas. «Iestājoties tumšam laikam, mēs aizsākam gaismas tēmu – 14. novembra vakarā notiks Otto Zitmaņa izstādes Svešinieks un balons nāk ar rītausmu atklāšana, 17. novembrī piedalīsimies festivālā Staro Rīga ar projektu Šķūnis staro pilsētā, 24. novembrī gaidāms dzejnieka Semjona Haņina priekšnesums kopā ar Selfish, bet 28. novembrī – gaismas un mūzikas koncertu sniegs Edgars Rubenis un Ivars Arutjunjans,» informē Klinta Āze.

Izklaide

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais