Festivāls Zelta maska Latvijā

Kā jau ierasts, arī šogad teātra festivāls Zelta maska Latvijā piedāvā noskatīties izrādes, kas izturējušas ekspertu un žūrijas vērtēšanas procedūru, kļūstot par Zelta maskas pretendentēm un laureātēm. Festivāls sāksies 30. oktobrī, turklāt šoreiz tā ģeogrāfija paplašinājusies no Rīgas līdz Ventspilij un Liepājai.

Īpašas uzmanības vērtas ir divas režisora Konstantīna Bogomolova izrādes, kas tapušas Oļega Tabakova teātrī jeb Tabakerkā, – Aleksandra Vampilova Vecākais dēls un Aleksandra Ostrovska Vilki un avis. Jāpiebilst, ka abās spēlē bijusī rīdziniece Jana Sekste. Vecākais dēls ir tīrs, kvalitatīvs psiholoģiskā teātra paraugs ar ļoti labu aktieru darbu – Jurijs Čursins (Busigins) un Sergejs Sosnovskis (Sarafanovs) bija nominēti balvai, taču 2010. gadā to saņēma Jevgeņijs Mironovs par lomām Alvja Hermaņa Šukšina stāstos. Režisors un māksliniece Larisa Lomakina piedāvā pārcelties uz lugas tapšanas laiku – pagājušā gadsimta 60. gadiem, lai emocionālā stāstā atgādinātu par trauslo jūtu sfēru, nonākot pie paradoksālā, bet labi zināmā secinājuma, ka tuvākie cilvēki var būt svešinieki, bet svešie kļūt par dvēseles radiniekiem. Vecāko dēlu būs iespēja redzēt 30. oktobrī Liepājas teātrī, 1. un 2. novembrī – Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

3. novembrī turpat Rīgas Krievu teātrī Tabakerka rādīs Vilkus un avis – formā teatrāli spilgtu un ļoti interesantu Ostrovska lugas interpretāciju. Darbību pārnesot uz 20. gadsimta sākumu, radīts sociāli ass skats uz kapitālisma spēles noteikumus pieņēmušo pareizticīgo Krievzemi, kurā vilki kļūst par avīm lielāku vilku rīklēs. Spoža Murzaveckas lomā ir Roza Hajruļina.

Ievērības cienīgs ir lietuvieša, Maskavas Vahtangova teātra mākslinieciskā vadītāja Rima Tumina iestudējums Vējš papelēs, ko 31. oktobrī rādīs Dailes teātrī. Mūsdienu franču dramaturga Žeralda Sibleirasa lugas iestudējumā piedalās Vladimirs Vdovičenkovs, Maksims Suhanovs, Vladimirs Simonovs, spēlējot veco ļaužu nama iemītniekus, kurus vējš papelēs pamudina uz bēgšanu no pansionāta. Šis iestudējums ir gluži jauns, pirmizrādi piedzīvojis tikai šā gada februārī.

Rīgā viesosies arī Krievijā populārā aktrise Marina Goluba. Viņu būs iespēja redzēt gan radošajā vakarā Maskavas namā 5. novembrī, gan 6. novembrī uz Dailes teātra Lielās skatuves titullomā Maksima Gorkija lugas Vasa Žeļeznova iestudējumā Ļeva Erenburga režijā. Šā gada Zelta maskai bija izvirzīta Marina Goluba par Vasas lomu, izrāde saņēma vēl vairākas nominācijas: Labākā lielformāta dramatiskā izrāde, Labākais režisora darbs, Labākais mākslinieka darbs.

Latvijā ir jau rādītas vairākas lietuvieša Mindauga Karbauska izrādes un šogad Zelta maska Latvijā 8. un 9. novembrī Rīgas Krievu teātrī piedāvā Krievijas Akadēmiskajā jauniešu teātrī iestudēto Neizšķirts ilgst tikai mirkli, kas izpelnījusies vairākas nominācijas. Šī izrāde nederēs tiem, kas uz teātri noskaņojas aiziet atpūsties – Mindaugs Karbausks skatuves versijā pārlicis Ichoka Mera romānu Neizšķirts, kas vēsta par ebreju dzīvi un nāvi Viļņas geto Otrā pasaules kara laikā un par izšķirošu šaha partiju starp ebreju un vācieti, tādējādi cilvēka dzīvības vērtību pielīdzinot spēlei. Izrāde saņēmusi vairākas nominācijas – Labākā mazformāta dramatiskā izrāde, Labākais režisora darbs, Labākā vīrieša loma (Iļja Isajevs).

Ventspils teātra namā Jūras vārti 4. novembrī viesosies Permas teātris Pie tilta, rādot Sergeja Fedotova iestudēto Mārtina Makdonas lugu Klibais no Inišmānas. Bet 5. novembrī Rīgas Krievu teātrī un Liepājā 6. novembrī būs iespēja redzēt Krievijas Akadēmiskā jauniešu teātra izrādi bērniem Kaķis, kurš staigāja, kur pašam tīk, ko iestudējusi Sigrida Strema Reibo. Izrāde šogad saņēma Zelta maskas specbalvu.

Svarīgākais