Piešķirtas pirmās LMA balvas

Atzīmējot Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) 90 gadu jubileju, ar Teterevu fonda atbalstu ir radīts jauns mākslas apbalvojums. LMA balva tiek piešķirta trīs paaudžu akadēmijas absolventiem – māksliniekiem vecumā līdz 35 gadiem, no 35 līdz 65 gadiem un no 65 gadiem. Pirmos Mākslas akadēmijas Zelta kroņus un prēmijas 1500 latu apmērā saņēma Džemma Skulme, Laima Slava un Jānis Avotiņš.

«Balva dibināta ar mērķi apzināt un novērtēt izcilākos sasniegumus Latvijas vizuālās mākslas, dizaina un mākslas zinātnes laukā, katalizēt jaunas idejas un veicināt potenciālu projektu īstenošanu. Saskaņā ar nolikumu balvai varēja izvirzīt jebkuras nozares akadēmijas absolventus, kuri šobrīd nav LMA pasniedzēju, studentu vai personāla sastāvā,» atklāj akadēmijas vadība. Pretendentus izvirzīja 14 Latvijas Mākslas akadēmijas katedras, izvērtējot viņu ieguldījumu Latvijas kultūras sfērā, veicinot starptautisko atpazīstamību un attīstot akadēmisko mākslas izglītību. Līdz 12. oktobrim LMA aulā apskatāma visu 35 balvas pretendentu darbu izstāde.

Balvas pasniegšanas ceremonijā LMA rektors Aleksejs Naumovs pauda lepnumu par to, ka balvas saņēmēji, spilgtās personības studējušas akadēmijā un novēlēja «patlaban studējošajiem darboties mākslas laukā ar tādu enerģiju un atdevi, lai arī viņu biogrāfiju nākotnē rotātu prestižā Latvijas Mākslas akadēmijas balva».

Izklaide

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais