Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Pasniegs kultūras mantojuma gada balvu ‒ marmora ķieģeli

Ar kultūras mantojuma gada balvas pasniegšanu 9.septembrī tiks atklātas Eiropas kultūras mantojuma dienas "Kultūras mantojums – zināšanas un prasmes", informēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) pārstāve Katrīna Kukaine.

Kultūras mantojuma gada balva ir vienīgais valsts apbalvojums kultūras mantojuma nozarē, ko rīko biedrība "ICOMOS Latvija", VKPAI un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

9.septembrī tiks paziņoti gada balvas laureāti, kas iegūs tradicionālo marmora ķieģeli un naudas balvu par ieguldījumu Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanā laikā no 2008. līdz 2011.gadam piecās nominācijās: par kultūras mantojuma izpēti, kultūras mantojuma popularizēšanu, kultūras mantojuma restaurāciju, labākajam kultūras pieminekļa saimniekam un lielo gada balvu mantojumā.

Savukārt no 9. līdz 11.septembrim ikviens interesents varēs piedalīties Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumos un apmeklēt Eiropas kultūras mantojuma dienu objektus visā Latvijā.

"Izvēloties 2011.gada Eiropas kultūras mantojuma dienu tēmu "Kultūras mantojums – zināšanas un prasmes", Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija vēlējās īpaši izcelt kultūras pieminekļu īpašnieku, restauratoru, amatnieku, kultūras mantojuma un izglītības speciālistu ieguldīto darbu, zināšanas un prasmes kultūras mantojuma saglabāšanā, atzīstot panākumus, kas var iedvesmot arī citus," norādīja Kukaine.

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir Eiropas Padomes un Eiropas Komisijas iniciatīva, kurā Latvija piedalās kopš 1995.gada un šogad nozīmīgu mantojuma objektu durvis atvērs jau 16.reizi.

Eiropas Kultūras mantojuma dienu mērķis ir tuvināt cilvēkus viņu kultūras mantojumam, atverot vēsturisko pieminekļu durvis ‒ it īpaši tās, kas vai nu parasti ir slēgtas, vai arī ir tikai daļēji pieejamas ikdienā. Eiropas kultūras mantojuma dienas dod iespēju pievērst lielāku uzmanību kultūrvēsturiski vērtīgiem objektiem, organizējot speciālistu vadītas ekskursijas, izstādes, koncertus.

Mantojuma dienas ar devīzi "Eiropa, kopīgs mantojums" tiek rīkotas 48 Eiropas valstīs, un šim pasākumam tiek veltīta pirmā, otrā vai trešā septembra nedēļas nogale. Eiropas kultūras mantojuma dienas ir kļuvušas par vienu no svarīgākajiem Eiropas kultūras dzīves notikumiem.

Šī tradīcija sākās 1984.gadā Francijā, kad notika pirmās vēstures pieminekļu atvērto durvju dienas. Dažus gadus vēlāk šis projekts izplatījās uz Holandi, Luksemburgu, Zviedriju, Maltu, Beļģiju un citām Eiropas valstīm.