JRT pievēršas krievu klasikai

Jaunais Rīgas teātris (JRT) uz pirmo jauniestudējumu aicina 30. augustā – sezona tiks atklāta ar krievu rakstnieka Ivana Gončarova romāna Oblomovs skatuves versiju teātra mākslinieciskā vadītāja Alvja Hermaņa režijā.

Krievu sezona

Sezonas otrajā pusē, aprīlī, plānots otrs Alvja Hermaņa jauniestudējums Jevgeņijs Oņegins. Komentāri, kurā vienlīdz svarīga loma būs atvēlēta kā Puškina dzejai, tā teksta skaidrojumiem. Krievu klasiķa dzeja skanēs oriģinālvalodā, bet leģendārā semiotiķa Jurija Lotmana komentāri – latviski. Jāpiebilst, ka šā iestudējuma tapšanā Alvis Hermanis sadarbosies ar scenogrāfu Andri Freibergu. Vēl viena krievu klasiķa – Fjodora Dostojevska romānu Noziegums un sods iestudēs Māra Ķimele, tai pirmizrāde paredzēta nākamā gada martā.

Regnārs Vaivars iestudēšanai JRT izraudzījies 20. gadsimta krievu klasiķa Aleksandra Vampilova lugu Pērnvasar Čulimskā, ko pirms aptuveni desmit gadiem ar nosaukumu Vasaras rītā jau iestudējis Latvijas Nacionālajā teātrī. Šoreiz izrādei dots nosaukums Čulimska. Pērnvasar, un pirmizrāde gaidāma 11. novembrī.

Šajā JRT Lielās zāles krievu sezonā iesprauksies režisors Gatis Šmits, iestudējot ASV jaunās dramaturģes Annijas Beikeres lugu Drāmas kursi pieaugušajiem. Pirmizrāde plānota 5. oktobrī.

Kamerzālē Māra Ķimele iestudē izrādi Nijaramas pasakas, uz ko jau no 9. septembra tiek aicināti mazo klašu skolēni un tie, kas vēl tikai gatavojas iet skolā.

Mazajā zālē Inese Mičule februārī skatītājiem piedāvās somu autora Juhas Jokelas jaunāko lugu Ekonomikas prezentācija. Tā koncentrēta uz tirgus izdzīvošanas likumiem visās cilvēka dzīves jomās, veidojot savdabīgu stāstu par to, ka nebaidīties dzīvot, nozīmē nebaidīties tēlot. Tas nozīmē – dzīve kā izrāde. Patlaban JRT repertuārā ir arī Ineses Mičules iestudētais, šī paša autora sarakstītais Fundamentālists.

JRT spēles telpā Talsu ielā 1 strādā Ģirts Ēcis, lai septembra beigās skatītāju vērtējumam nodotu Morisa Paniča Vigilija. Sapnis par nomodu, bet Liena Šmukste sezonas izskaņā iestudēs izrādi par cilvēkiem un suņiem – Gunitas Grošas Sapņi kažokos.

JRT turpinās skatītājus izglītot pasaules uzbūvē – pagājušajā sezonā Ilzes Olingeres izrādei Kopenhāgena sekos Maija Apines iestudējums Boms pret Boru. «Tā būs savdabīga «lekcija-eksperiments» ar maniem personiskajiem komentāriem un paraugdemonstrējumiem, velkot paralēles ar dažādiem piemēriem no citām nezinātniskām sfērām», skaidro idejas autore, režisore un aktrise Maija Apine. Pirmizrāde notiks 11. oktobrī Mēģinājumu zālē.

Viesizrādes

Jaunajā sezonā turpināsies JRT aktīvā starptautiskā aprite, apgūstot arī jaunas teritorijas. Pirmo reizi JRT viesosies Milānā, kur septembra beigās un oktobra sākumā tiks rādīta Soņa.

Jau šās nedēļas nogalē, 19. un 20. augustā, Helsinki Stage Festival Somijā tiks rādīta Latviešu mīlestība. Soņa un Klusuma skaņas ceļos pa Franciju, Kapusvētki oktobra vidū piedalīsies festivālā Vie Scena Contemporanea festival Modenā (Itālija). Klusuma skaņas piedalīsies divos festivālos - Automne en Normandie Francijā un pirmajā starptautiskajā teātra mākslas festivālā THEARTE Minskā (Baltkrievijā). Soņa iekļauta jau minētajā festivāla Automne en Normandie un vēl viena Francijā notiekoša festivāla programmā – tas ir Ziemeļvalstu mākslas un literatūras festivāls Les Boreales Kānā.

Pieaudzis skatītāju skaits

2010./11. gada sezonā ir audzis JRT skatītāju skaits, sasniedzot 115 487 apmeklētājus. Kopumā nospēlētas 455 izrādes. 411 izrādes notikušas JRT telpās, piecas - izbraukumos Valmierā, Cēsīs un Ventspilī, bet 39 bijušas viesizrādes ārzemēs. Vidējais JRT zāļu piepildījums ir augsts – 93 procenti. Pagājušosezon atklāto JRT Bērnistabu apmeklējuši 273 bērni, ļaujot vecākiem bez kreņķiem baudīt teātra mākslu. No maksimālās Bērnistabas kapacitātes gan izmantoti tikai nepilni 10 procenti.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.