Dainim Skutelim panākumi festivālā Slavjanskij bazar Vitebskā

© Līvija Dūmiņa

Vakar Vitebskā, Baltkrievijas ziemeļu galvaspilsētā, izskanēja XX starptautiskais mākslu festivāls Slavjanskij bazar Vitebskā. Līdztekus vietējo, Krievijas un ārvalstu estrādes mūziķu koncertiem, kino seansiem, teātra izrādēm un izstādēm, divas dienas uz festivāla galvenās – aptuveni seštūkstošvietīgā Vasaras amfiteātra skatuves – notika jauno izpildītāju konkurss Vitebska - 2011.

Latviju tajā ar ļoti labiem panākumiem pārstāvēja Aiviekstes lakstīgala un Latvijas Zelta talants Dainis Skutelis. Divdesmit dalībnieku konkurencē Dainis Skutelis ieguva ceturto vietu, dalot to ar Bulgārijas, Krievijas un Armēnijas pārstāvjiem. Kā apbalvošanas ceremonijā atzina starptautiskās žūrijas priekšsēdētājs, Baltkrievijas kultūras ministrs Pāvels Latuško, konkursa dalībnieku līmenis šoreiz bija neparasti augsts. Konkursa uzvarētāja – Grand Prix - ieguvēja Aļona Lanskaja no Baltkrievijas kopvērtējumā ieguva 179 punktus no 180 iespējamajiem. Daiņa Skuteļa sniegumu žūrija, kurā Latviju pārstāvēja Nacionālās operas soliste Ilona Bagele, novērtēja ar 167 punktiem.

Pirmajā konkursa dienā, kad dalībnieki dziedāja savas valsts autoru dziesmu dzimtajā valodā, Dainis Skutelis izpildīja Kvazimodo āriju no Zigmāra Liepiņa, Kaspara Dimitera operas Parīzes Dievmātes katedrāle. Viņa spēcīgais un emocionāli siltais izpildījums ar pārdomāto skatuvisko tēlu patīkami izcēlās uz pārējo dalībnieku fona. Atbilstoši konkursa nolikumam, otrajā konkursa dienā dalībnieki dziedāja kādu slāvu valsts autora dziesmu vienā no slāvu valodām, turklāt Mihaila Finberga vadītā Baltkrievijas nacionālā akadēmiskā simfoniskās un estrādes mūzikas orķestra pavadījumā. Skatītāju ovācijas Dainis Skutelis izpelnījās, baltkrievu valodā lieliski izpildot dziesmu no valsts ansambļa Pesņari repertuāra Začarovannaja. Viņam arī tika Vladimira Muļavina vārdā nosaukto balvu Par labāko nacionālās tēmas atspoguļojumu un augsto māksliniecisko izpildījumu. Pirmo vietu ieguva Ukrainas pārstāvis Vladimirs Kvasņica (174 punkti), otro dalīja lietuviete Ruta un Davids Deils no Čehijas (170), trešo – Ališers Karimovs no Kazahstānas un Kristīna Skarlata no Moldovas (168 punkti).

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais