Prāgas teātra kvadriennālē Latvijas mākslinieki prezentēs nacionālo ekspozīciju

Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē no 16. līdz 26.jūnijam 62 dalībvalstu vidū Latvija piedalīsies ar nacionālo ekspozīciju, scenogrāfijas studentu stendu un starpdisciplīnu projektu "Krustpunkts: intīmais un atklātais" pašā Prāgas centrā.

Latvijas nacionālās ekspozīcijas "Telpa telpā", kas top sadarbībā ar Latvijas Jaunā teātra institūtu un Valmieras teātri, autors un veidotājs Reinis Suhanovs pastāstīja, ka topošais eksponāts ir lauku mājas kopija, tās iekšpuse ir pilnībā izdegusi. Ar šo mākslas darbu iecerēts sniegt ieskatu latviešu identitātē, ņemot vērā daudzos drūmos notikumus tautas vēsturē, kā arī parādot mirkli starp veco vērtību izzušanu un jauno tapšanu. Objektā būs skatāmi četri Suhanova veidotie maketi izrādēm "Marionetes", "Zelta zirgs", "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" un "Septiņi fausti", stāstot par mākslinieka darbu Latvijas teātrī, informēja scenogrāfs.

Šo ekspozīciju papildinās mūzika – 12 dažādi mūzikas instrumenti, kas tiks atskaņoti ar īpaši veidotu elektroierīču jeb mājas mazo gariņu palīdzību.

Šī ekspozīcija būs skatāma arī pašmāju publikai – no 3. līdz 9.septembrim Rīgas Starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo Novus" laikā.

Studentu stendu kvadriennālē veidos 15 Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) audzēkņi, īstenojot koncepcijas autora pasniedzēja Viktora Jansona ideju par formulu "Šekspīrs + Čehovs + Bekets + Blaumanis" – četriem dramaturgiem un teātra reformatoriem, kuri piedāvājuši jaunu teātra domāšanu, filozofiju un jaunas scenogrāfiskas atklāsmes.

LMA pasniedzējs Andris Freibergs sacīja, ka studentu ekspozīcijas veidotāju grūtais uzdevums būs meklēt un norādīt uz kopīgo un atšķirīgo šo četru dramaturgu – Rūdolfa Blaumaņa, Viljama Šekspīra, Antona Čehova un Semjuela Beketa daiļradē –, ņemot vērā laikmeta un žanriskās atšķirības viņu darbā. Ekspozīcijas veidotāji izstādei izvēlēsies pa vienai katra autora lugai, izanalizēs tās un radīs visām četrām vienotu scenogrāfisko telpas struktūru. Telpa šim uzdevumam gan būs visai neliela – 5 x 5 metri, to veidos kā klasi ar tāfeli, uz kuras projicēs studentu sagatavotās video prezentācijas.

Savukārt starpdisciplīnu projekts "Krustpunkts: intīmais un atklātais" ("Intersection: intimacy and spectacle") būs īpašs un pirmreizējs projekts pašā Prāgas centrā, kur izvietos 30 koka kubu. To iekšpuses dizains imitēs melnu skatuves kasti vai baltu izstāžu telpu. Katrā kubā strādās dažādas mākslinieku komandas, piedāvājot dažādus mākslas darbus – izrādes, izstādes, filmas, skaņdarbus vai citas norises.

Četros kubos jaundarbus veidos latviešu mākslinieki – Monika Pormale, Rolands Pēterkops, Mārīte Mastiņa un Dace Džeriņa. Atbilstoši iecerei Pēterkops un Mastiņa veidos miniatūru leļļu, tērpu, gaismas un skaņas ainu kompozīciju "Kaimiņš / Kustība bez nosaukuma", māksliniece Džeriņa piedāvās interaktīvu dejas soļu apgūšanas iespēju uz lielizmēra pārvietojamās deju grīdas "Ceļojošais deju skolotājs" ar tango dejas soļu zīmējumiem.

Savukārt scenogrāfe Pormale veidos instalācijas "Eksponāts Nr.10" un "Eksponāts Nr.17". Viena no šīm instalācijām būs veltījums cilvēcisko attiecību siltumam, izmantojot apskaušanās motīvu, bet otra instalācija tiks veidota kā dzīva glezna, atainojot darbībā mākslinieka roku darbu un atklājot amatnieka prasmes, klāstīja māksliniece.

Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāle ir lielākais un nozīmīgākais starptautiskais teātra forums pasaulē, tā dibināta 1967.gadā. Šogad tajā dalību pieteikušas 62 valstis no pieciem kontinentiem. Kvadriennāle piedāvā valstu un reģionu nacionālās scenogrāfijas izstādes, scenogrāfijas studentu ekspozīcijas, teātra kostīma un teātra arhitektūras izstādes, teātra gaismas un skaņas dizaina prezentācijas. Latviešu mākslinieki šajā kvadriennālē piedalās jau kopš pagājušā gadsimta 70.gadiem.

Latvijas mākslinieku dalību Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē nodrošina Latvijas Jaunā teātra institūts, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda, Kultūras ministrijas, Eiropas Savienības programmas "Kultūra", Valmieras teātra, Latvijas Mākslas akadēmijas, Latvija vēstniecības Prāgā, kā arī dažādu uzņēmumu un privātpersonu atbalstam.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.