Dzejnieks Knuts Skujenieks saņems Gada balvu literatūrā par mūža ieguldījumu

Latvijas literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu šajā gadā saņems dzejnieks, atdzejotājs un literatūras kritiķis Knuts Skujenieks.

Izvirzīti arī "Latvijas literatūras gada balvas 2010" finālisti Latvijas literatūras balvai labākā oriģinālliteratūras darba, labākā ārvalstu literatūras tulkojuma un spilgtākās debijas literatūrā pērnajā gadā nominācijās, otrdien informēja balvas organizētāji.

Skujenieks atzina, ka gadu gaitā sastrādāts daudz, taču plānā ir vēl vairākas lietas, ko vēl iecerēts īstenot. Dzejnieks pauda pārliecību, ka Latvijas literatūras gada balvas vēriens un mērogs būtu jāpaceļ jaunā, augstākā līmenī, ņemot vērā literātu devumu latviešu valodas stiprināšanā un attīstībā. To būtu jāņem vērā arī politiķiem, lemjot par atbalstu literatūras nozarei – tas jāuztver kā jautājums par cieņu visas valsts mērogā. Jādomā arī par jaunām iespējām, kā literatūru padarīt interesantāku lielākam skaitam lasītāju un jauno grāmatu pieejamību ne tikai pilsētās, bet arī lauku bibliotēkās.

Dzejnieks arī pauda nožēlu, ka pēdējos gados novārtā palikusi atdzejošana, kas gan esot saprotams no izdevēju viedokļa ‒ atdzejojumu sagatavošana ir viens no neienesīgākajiem literatūras žanriem, taču vienlaikus dod lielāko ieguldījumu valodas bagātināšanā.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.