Nobela prēmijas laureāte Herta Millere viesosies Latvijā

Šomēnes Rīgā viesosies 2009. gada Nobela prēmijas laureāte literatūrā Herta Millere. 12. aprīlī pulksten 18.30 Mazajā ģildē rakstniece lasīs romāna Elpas šūpoles (Atemschaukel, 2009) fragmentus. Romānu Silvijas Brices tulkojumā nupat klajā laidusi izdevniecība Zvaigzne ABC.

Herta Millere dzimusi 1953. gadā vācu ģimenē Rumānijā, bet 1987. gadā izceļojusi uz Vācijas Federatīvo Republiku. Patlaban rakstniece dzīvo Berlīnē. Līdzās prestižajai Nobela prēmijai Herta Millere saņēmusi visas ietekmīgākās Vācijas literārās balvas. Romānā Elpas šūpoles viņa stāsta par Rumānijas vāciešu likteni, kuri pēc 1945. gada tika deportēti uz padomju darba nometnēm. Pasākumā piedalīsies arī kādreizējā Latvijas Republikas ārlietu ministre un ES komisāre Sandra Kalniete, kura grāmatā Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos aprakstījusi savas ģimenes izsūtījuma gaitas Sibīrijā. Pēc Elpas šūpoles lasījuma Herta Millere un Sandra Kalniete runās par izsūtījuma pieredzi un deportāciju izvērtēšanu postsociālisma valstīs pēc 1989. gada.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.