Operā par godu Prokofjeva 120. jubilejai notiks kamermūzikas koncerts

Par godu komponista Sergeja Prokofjeva 120.jubilejai Latvijas Nacionālajā operā (LNO) sestdien notiks kamermūzikas koncerts, kurā uzstāsies vijolnieks Jurijs Savkins un pianists Mārtiņš Zilberts, pavēstīja LNO pārstāve Inga Vasiļjeva.

Koncertā LNO Beletāžas zālē sestdien plkst.15 Savkins un Zilberts spēlēs Alfrēda Šnitkes Svītu senā stilā, Igora Stravinska Itāļu svītu no baleta "Pulčinella" un Sergeja Prokofjeva Pirmo vijoļsonāti.

"Koncerts iecerēts par godu Prokofjeva 120. jubilejai, tāpēc programmā iekļauti arī viņa laikabiedri - tos gan izvēlējāmies diezgan brīvi. Var teikt, ka programmai ir divi spārni: sintētiskais baroks, senlaiki un mūsdienu mūzika. Kāds varbūt teiks - kādas gan mūsdienas, tas taču ir 20. gadsimts! Taču manā uztverē tā ir ļoti mūsdienīga mūzika," programmu raksturojis Savkins.

Savkins absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, kur mācījies pie profesora Voldemāra Šeļegova. Aktīvu koncertdarbību viņš sācis 1995.gadā Rīgas Stīgu kvarteta sastāvā, kā arī atskaņojot solokoncertu programmas. No 1997.gada mūziķis strādā LNO orķestrī par koncertmeistaru grupas asistentu.

Savukārt Zilberts kopš 2008./2009. gada sezonas sākuma ir LNO galvenais koncertmeistars. Viņš 2002.gadā absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju kameransambļa specialitātē. Kā koncertmeistars viņš piedalījies arī Marisa Jansona meistarklasēs. Zilberts koncertējis daudzviet Eiropā, kopā ar LNO solistiem viesojies Īslandē un Japānā, daudzkārt piedalījies mūzikas ierakstos Latvijas Radio.