Staņislavska balva, un JRT dalība Staņislavska sezonās

Maskavas Ļenkom teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Marks Zaharovs un baletmeistars Vladimirs Vasiļjevs šogad saņems Staņislavska balvu par ieguldījumu krievu teātra attīstībā.

Pirmdien Maskavā izziņoti 15. Staņislavska teātra balvas laureāti. Viņu vidū arī poļu režisors Kristians Ļupa, kam šī balva piešķirta par ieguldījumu pasaules teātra attīstībā. Staņislavska balvu nominācijā Aktiera meistarība saņems A. Čehova Maskavas Dailes teātra aktrise Olga Jakovļeva par virkni nospēlētu lomu krievu klasikas iestudējumos un Sergejs Makoveckis par titullomu Rima Tumina izrādē Tēvocis Vaņa Vahtangova teātrī, kas tieši pirmdien festivāla Zelta maska Latvijā laikā tika rādīta Rīgā. Šis iestudējums atzīts par labāko Antona Čehova 150. jubilejas sezonas darbu. Par labāko nominācijā Režisora māksla žūrija atzinusi Sanktpēterburgas Formālā teātra māksliniecisko vadītāju Andreju Mogučiju. Nominācijā Teātra pedagoģija Staņislavska balva piešķirta režisoram un Krievijas teātra mākslas akadēmijas pasniedzējam Jevgeņijam Kamenkovičam. Savukārt nominācijā Teātra zinātne balvu saņems Vladislavs Ivanovs.

Balvas žūrijā strādā Staņislavska fonda prezidents Marks Zaharovs, režisors Oļegs Tabakovs, aktrise Jeļena Maksakova un citi teātra nozares pārstāvji. Kā balvas laureātu paziņošanai veltītajā preses konferencē sacījis Oļegs Tabakovs, lai Marks Zaharovs varētu šo balvu piešķirt, viņu nācies uz laiku no darba žūrijā atstādināt.

Staņislavska balva nodibināta 1994. gadā. Laureāti saņem piemiņas zīmi ar Staņislavska autogrāfu un naudas prēmiju. Šogad balvas pasniegšanas ceremonija notiks 1. novembrī, kad beigsies 14. oktobrī startējošais teātra festivāls Staņislavska sezonas. Festivāla programmā iekļautas gan Eimunta Nekrošus izrādes Idiots un Otello, gan Alvja Hermaņa un JRT Soņa (21., 22. oktobrī) un Kapusvētki (23., 24. oktobrī), kā arī Abhāzijas drāmas teātra un Minhenes Kamerteātra izrādes.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais