Sākas Patriarha rudens

Šogad sevi piesaka jauns teātra festivāls Patriarha rudens, kas apvieno Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) jauno režisoru izrādes un iecerēts, ka turpmāk kļūs par ikgadēju pasākumu. Kā norāda LKA rektors Jānis Siliņš, «lielākā daļa jauno režisoru izrāžu tiek izrādītas tikai dažas reizes nelielai auditorijai, un tās pazūd, paliekot publikas, preses, kritikas un teātra profesionāļu nepamanītas. Jaunais festivāls būs iespēja visiem interesentiem iepazīties ar jauno režisoru pienesumu un pasaules redzējumu.»

Festivāls Patriarha rudens sākas šodien, vispirms ieskanoties Āgenskalnā tirgū ar Dailes teātra komponista Burharda Sosāra dziesmām, un vakarā turpinoties ar Jura Joneļa orģināliestudējumu pēc skolēnu sacerējumiem un Rūdolfa Blaumaņa Nāves ēnā motīviem Mana... Latvija?! Eduarda Smiļģa Teātra muzejā. Studentu izrāžu maratons notiks līdz pat 9. oktobrim, piedāvājot 12 jauno un topošo režisoru, horeogrāfu un aktieru iestudējumus.

Festivāla programmā iekļauti gan jau publikai rādīti darbi, kā somu režisora Kristiana Smeda Svētceļnieks Kārļa Krūmiņa režijā Ģertrūdes ielas teātrī, gan arī pavisam jauni iestudējumi, kas pirmizrādi piedzīvos festivālā. Līdzās jau minētajam Mana... Latvija?! pirmizrāde festivālā būs 4. kursa režisoru darbam aktiermeistarībā - Ivo Brieža Filmai Pētera Nebara, Normunda Griestiņa un Toma Auniņa interpretācijā, kā arī Aijas Uzulēnas un Ingas Surguntes atšķirīgajam skatījumam uz Žana Kokto slavenāko monoizrādi Cilvēka balss.

Festivālā piedalās arī jaunie režisori Valters Sīlis ar projekta Lobotomijas spēlītes ietvaros tapušo izrādi Hipnotizē mani!, kas veidota kopā ar grafiķi Kati Krolli kā kolektīvs hipnozes seanss, un Elmārs Seņkovs ar koncertizrādi Mūsu miesa – baroka komponista Dītriha Bukstehūdes kantāšu ciklu Membra Jesu Nostri savienojumā ar laikmetīgās mākslas izteiksmes līdzekļiem.

Teātra muzeja virtuvē tiks rādīts Oļesjas Lahtionovas iestudētais somu dramaturģes Annas Krogerusas darbs No mīlestības pret mani, bet Aija Uzulēna kopā ar 4. kursa aktieriem piedāvās monoizrāžu izlasi Solo un duets. Jaunus atklājumus un negaidītus pārsteigumus skatītājiem sola sagādāt jaunā režisora Normunda Griestiņa dauzonīgais darbs Čirin Makhol.

Vēl festivāla skatītājiem tiks piedāvāts laikmetīgās dejas horeogrāfu iestudējums Atvērto durvju vakars. Skatītājiem bez maksas būs iespēja redzēt topošā režisora Jurija Djakonova un 2. kursa aktieru mūsdienu franču dramaturģes Klodīnes Galeā lugas Naktī ItNemazNavBail atklāto mēģinājumu. Biļetes uz pārējām izrādēm maksā divus latus, skolēniem, studentiem, pensionāriem – vienu latu un tās var iegādāties Biļešu paradīzē.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais