Zināma Arsenāla programma

No šodienas starptautiskā kino foruma Arsenāls mājas lapā www.arsenals.lv pieejama visa festivāla filmu programma. Arsenāls, kas no 17. līdz 26. septembrim notiks kinoteātros Rīga un K.Suns, piedāvās filmas, kas veiksmīgi startējušas prestižākajos Eiropas festivālos, kā arī par klasiku kļuvušus kino darbus.

Arsenāls šogad fokusējies uz Japānas jauno vilni, piedāvājot trīs klasiķa Jošidas Jošīšiges veidotos darbus - Slaisti (1960), Akitsu avoti (1962) un Erots + slaktiņš (1969). Režisors ir leģendāra figūra Japānas pēckara kino, darbojies kopā ar dzīvesbiedri, savas paaudzes mīlētāko un dievinātāko aktrisi Okadu Mariko. Filma Erots + slaktiņš ir viņu ambiciozākais projekts, kas uzskatāms par vienu no ievērojamākajiem Japānas kinomākslas darbiem. Jau režisora debijas darbā Slaisti redzamas ietekmes no franču klasiķiem - Fransuā Trifo un Žana Lika Godāra.

Klasikas plauktiņā iegūlusi arī britu režisora Tonija Ričardsona godalgotā drāma Gargabalnieka vientulība (1962), kas Arsenālā tiks rādīta, pieminot šogad mūžībā aizgājušo scenāristu Alanu Silito. Nevajadzētu palaist garām arī leģendāro Vernera Hercoga filmu Cobra Verde (1987) ar Klausu Kinski titullomā, kā arī Latvijā pazīstamā gruzīnu režisora Otara Joseliani jaunāko filmu Šantrapas (2010), kas ironiski un sirsnīgi stāsta par plaukta filmu un režisoru dzīvi padomju laikos.

Starptautiskajā konkursa programmā pārsvarā redzami pēdējā laika kinofestivālu lutekļi. Skatītājiem tiks piedāvāta interesentā nīderlandiešu režisora Aleksa van Varmerdama melnā komēdija Emmas Blankas pēdējās dienas (2009), Francijā dzīvojošā amerikāņu izcelsmes režisora Ežēna Grīna filma Portugāļu mūķene (2009), kā arī pasaulē vecākā, joprojām strādājošā kino režisora, Manuela de Oliveiras (1908, Portugāle) jaunākais darbs Dīvains gadījums ar Andželiku (2010). Un, protams, vēl citas filmas.

Baltijas skatē piedzīvosim gaidītas pašmāju dokumentālo filmu pirmizrādes - jau skandalozu slavu izpelnījies Andra Gaujas darbs Ģimenes lietas un Roberta Rubīna Kā tev klājas, Rūdolf Ming?. Savukārt vakara filmu seansos - Silvēna Šomē animācijas filma Ilzuionists, kas veidota pēc leģendārā komiķa Žaka Tatī nerealizētā scenārija, Klēras Denī Baltādainie ar Izabellu Ipēru galvenajā lomā un citi darbi.

Svarīgākais