Valmieras teātris pošas uz Rīgu

Pirmdien, 16. augustā, Valmieras drāmas teātris (VDT) sāk savu tradicionālo viesizrāžu maratonu Rīgā.

Divu nedēļu laikā tiks parādītas sešas pagājušajā sezonā tapušās izrādes – Oļģerta Krodera iestudētā Marija Stjuarte, Vara Braslas Eldorado, Feliksa Deiča No saldenās pudeles un trīs Viestura Meikšāna iestudējumi – Zelta zirgs, Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās un Vīns un nezāles, kas saņēmusi tikai vienu nomināciju Spēlmaņu nakts balvai, preses konferencē uzskaitot viesizrāžu programmu, iestarpina teātra direktore Evita Sniedze. Tās ir Valmieras teātra jaunākās un arī pieejamiem Rīgas spēles laukumiem piemērojamās izrādes, kas būs skatāmas Nacionālajā un Dailes teātrī.

Neatkarīgā jau informēja, ka lielā skatītāju atsaucība likusi sākotnēji izplatīto viesizrāžu programmu mainīt, ieviešot papildizrādes. Tāpēc arī informācija par to, ka biļešu vairs nav, ir mīts, saka direktore – šo to vēl var dabūt. Viesizrādēm un jaunajai, 88. VDT sezonai veltītajā preses konferencē Valmieras teātra mārketinga direktore Agita Mačuka atskatījās uz neseno pagātni un sacīja, ka, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, ir vērojams skatītāju skaita kritums, taču rādītāji nav slikti - 2009. gadā Valmieras teātra izrādes noskatījušies 48 338 skatītāji. Valmieras teātra pasūtītais pētījums liecina, ka 29 procenti skatītāju ir no Valmieras un Valmieras reģiona, 18 procenti uz teātri mērojuši ceļu no Rīgas, par ko valmierieši ir ļoti priecīgi un rīdziniekiem pateicīgi, bet trešajā vietā ierindojušies Cēsu un Cēsu reģiona skatītāji. 2009. gadā Valmieras teātrī nospēlētas 322 izrādes.

«Šosezon būsim ļoti atkarīgi no skatītāju pirktspējas», secina mārketinga direktore. Tā kā nākamā gada kultūras budžeta aprises vēl ir noslēpumā tītas, skaidrība jauniestudējumu plānā ir tikai par sezonas pirmo pusi, bet par turpmāko darbu pagaidām var runāt ieceru līmenī. Neapmierinātību ar tagadējo situāciju pauda Valmieras teātra direktore Evita Sniedze, sakot, ka līdz vēlēšanām galīgie budžeta skaitļi gan jau arī netiks atklāti, tādējādi «iestāžu vadītāji tiek nostādīti muļķīgā situācijā». Kaut arī var nojaust un minēt, ka nošņāpts kultūrai tiks ne maz, tādējādi apdraudot nepārtrauktu darba procesu un teātra pastāvēšanu.

Jauno darba sezonu VDT sāka 3. augustā, lai pirms viesizrādēm vēl mājās spēlētu uz Rīgu vedamās izrādes. Pirmais jauniestudējums, Jāņa Lūsēna mūzikls Agrā rūsa, pirmizrādi uz Valmieras teātra skatuves piedzīvos 10. septembrī. Tas ir Valmieras teātra kopprojekts ar Apvienību ARS NOVA, savulaik Liepājas teātrī tapušais mūzikls tagad ar VDT spēkiem Jura Joneļa režijā četras reizes būs skatāms Valmierā.

Pirmā īstā jaunās sezonas VDT pirmizrāde notiks oktobra beigās – Varis Brasla Lielajā zālē iestudē Brendona Tomasa komēdiju Krustmāte no Brazīlijas, tādējādi atgriežoties pie materiāla, ar ko VDT strādājis pirms apmēram 20 gadiem. Krustmāte no Brazīlijas ir viena no pirmajām Vara Braslas izrādēm un «diemžēl bija veiksmīga», ne bez humora sacīja režisors. Viņš arī atzina, ka divreiz vienā upē iekāpt ir bīstami, taču atcerējās, ka tolaik vēl nebija modē vīriešus pārģērbt par sievietēm. «Varbūt tagad dabūšu labas recenzijas, jo tas ir modē», minēja režisors. Viņš arī pauda cerību, ka «tikšu nost no vecā zirga», jo ir cits aktieru un radošās komandas sastāvs. Toreiz sievietes drēbēs tērpās Tālivaldis Lasmanis, tagad krustmāti spēlēs Ivo Martinsons. Varis Brasla stāstīja, ka atceras aktieri no laika, kad viņš vēl studējis 2. kursā un spēlējis «tik zaptīgi». Viņš atzina, ka Ivo Martinsonam piemīt gaume un pauda cerību, ka šai izrādei nepieciešamais dullošanās velniņš arī aktierī ir.

VDT aktieru trupā izmaiņas nav notikušas, atzina Evita Sniedze, taču teātrī kā ārštata aktieris vienā lomā viesosies dailēnietis Juris Žagars. Viņš dublēsies ar Agri Māsēnu izrādē Doktors Stokmanis – ar šādu nosaukumu repertuārā parādīsies Feliksa Deiča iestudētā Henrika Ibsena drāma Tautas naidnieks. Galveno lomu šajā iestudējumā spēlēs Tālivaldis Lasmanis. Doktora Stokmaņa pirmizrāde plānota novembrī Apaļajā zālē.

Par otrā pusgada iecerēm VDT sola informēt šā gada beigās, kad būs skaidrāka teātra finanšu situācija. Bet zināms, ka janvārī Mazajā zālē plānota Oļģerta Krodera pirmizrāde – sākotnēji figurēja Jūdžina O’ Nīla Mīla zem gobām, taču preses konferencē teātra direktore Evita Sniedze lika saprast, ka režisora izvēle var mainīties. Viesturs Meikšāns, kurš spoži sevi apliecinājis pagājušajā sezonā, iecerējis iestudēt izrādi bērniem – Imanta Ziedoņa Krāsainās pasakas, kas tikpat labi varētu būt pieaugušajiem saistošas, kā arī domā par Riharda Vāgnera Valkīru – tas gan nebūšot operas iestudējums.

Izklaide

Īsi pirms došanās rudenī plānotajā akustiski romantiskajā koncerttūrē “Vēstule  Tev”, Samanta Tīna izdevusi dziesmu “Nav nevienas saules”, kas ir “smeldzīgs stāsts par abpusēju mīlestību, kam liktenis nav lēmis būt.” Singlam tapis arī atbilstošu noskaņu veidojošs liriku videoklips.

Svarīgākais