Art Deco mode Rīgā

Līdz 31. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apskatāma pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde no Parīzes Art Deco stils - starpkaru perioda mode.

Aleksandrs Vasiļjevs ir pazīstams modes vēsturnieks, interjeru dekorators, scenogrāfs, populāru grāmatu un rakstu autors, izcils lektors un kolekcionārs, kuram pieder viena no lielākajām privātajām vēsturisko tērpu kolekcijām. Vasiļjeva kolekcija tapusi trīsdesmit gadu laikā un ietver 10 000 vienību, kas datējamas no 18. līdz 21. gadsimtam. Tā glabājas Parīzē un ar lieliem panākumiem izrādīta ļoti daudzās pasaules valstīs - Francijā, Lielbritānijā, Krievijā, Beļģijā, Turcijā, Honkongā, Japānā, Austrālijā, Čīlē un citur. Pagājušajā gadā ar šīs apjomīgās kolekcijas daļu varēja iepazīties arī Rīgā - Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstādē Viktorijas laika mode.

Art Deco pieņemts uzskatīt par pēdējo lielo stilu Eiropas modē, kas kļuvis par finansiālās labklājības, uzplaukuma, greznības un elegances simbolu. Tas attīstījās no 1919. līdz 20. gadsimta 30. gadiem, iezīmējot jaunu periodu modes vēsturē. Izstādē iekļauti vairāk nekā 250 eksponāti, kuru vidū atrodami arī unikāli modes mākslas pieminekļi no ASV un Eiropas - kā to radītāju fantāzijas un talanta apliecinājums. Izstādē apskatāmi 50 tērpi uz manekeniem un daudz (ap 200) dažādu aksesuāru - cepures, kurpes, rokassomiņas, rotaslietas.

Interesanti, ka ekspozīcija atspoguļo modes aktualitātes arī tā laika Latvijā. Vasiļjeva kolekcijā ir šī perioda ievērojamāko rīdzinieču fotogrāfijas, kas izstādē redzamas palielinātā formātā. Ekspozīciju uz ekrāna papildina audiovizuālie materiāli - starpkaru perioda rīdzinieki un daiļās rīdzinieces, tango un fokstrota ritmi, kā arī kolekcijas īpašnieka stāstījums.

Art Deco stila iepazīšanai un izpētei septembrī un oktobrī muzejs organizēs speciālas radošās darbnīcas, kurās apmeklētāji varēs apgūt ne tikai stila formu un ornamentu valodu, bet arī auduma apdrukas, vilnas velšanas, koka spiedogu un citu tehniku specifiku.

Svarīgākais