Laimoņa Blumberga retrospekcija

No 13. augusta līdz 3. oktobrim Latvijas Nacionālās mākslas muzeja Mazajā zālē apskatāma latviešu tēlniecības klasiķa Laimoņa Blumberga labāko darbu izlase izstādē Mūžīgais skaistums.

Tēlnieks Laimonis Blumbergs (dzimis 1919. gadā) pieder pie latviešu mākslinieku-vecmeistaru plejādes, kuru daiļrade kļuvusi par konstantu vērtību mūsu kultūrā, apliecinot cilvēka, dabas un mākslas harmoniskas mijiedarbes iespējamību. Viņš ir slavenā tēlnieka Kārļa Zemdegas audzēknis un viens no retajiem latviešu tēlniekiem, kurš pievērsies tiešajai kalšanas metodei. Laimonis Blumbergs strādā stājtēlniecībā un memoriālās tēlniecības jomā, kā arī mazo formu tēlniecībā.

Autora darbos dominē vispārināti sieviešu tēli, kas apliecina tēlnieka attieksmi - dziļu cieņu pret sievieti. Akmens sievas asociējas ar senatnes auglības simboliem un dabas personifikāciju atspulgiem. Kalsni un apaļīgi sieviešu torsi granītā, labradorītā un gliemežakmenī ir raksturīgākie Laimoņa Blumberga tēlniecības darbi, kas tapuši pēdējā desmitgadē.

Kamerstila personālizstāde Mūžīgais skaistums sniegs retrospektīvu ieskatu Laimoņa Blumberga agrīnajā daiļradē, parādot arī jaunas, nesen darinātas skulptūras. Izstādē varēs iepazīties ar biogrāfiskām ziņām un foto materiāliem par mākslinieka dzīvi un radošo darbību. Turklāt interesentiem būs iespēja vērot tēlnieka daiļrades atspoguļojumu filmā, kuru veidojuši režisori Jānis Rēdlihs un Maija Smildziņa.

Svarīgākais