Renesansei ir jāsākas

Pēc vasaras atvaļinājuma vakar kopā pulcējās Dailes teātra kolektīvs. Dailes teātra 90. jubilejas sezonu sākot, lielo teātra saimi uzrunāja teātra direktors Andris Vītols un mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Vilkārsis. Pēc tam notika tradicionālā kolektīva fotografēšanās kopbildei.

Vēl ir ko darīt

Dailes teātra direktors savā uzrunā kolektīvam atskatījās uz aizgājušo sezonu, sakot, ka pēc rādītājiem tā bijusi ļoti veiksmīga - teātri sezonas laikā apmeklējuši 175 tūkstoši skatītāju. «Taču ir vēl otrs rādītājs - mākslinieciskais līmenis un tur vēl ir ko darīt», uzsvēra Andris Vītols. Savu runu Dailes teātra direktors beidza ar novēlējumu - ja skatītājam rodas doma aiziet uz teātri, lai pirmais nāktu prātā Dailes teātris.

Atskatoties uz aizgājušo sezonu un tās sasniegumiem, Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Vilkārsis atgādināja par 11 nominācijām teātra balvai Spēlmaņu nakts. Viņš arī sacīja, ka ir jāizvirza lieli mērķi un uzdevumi. To veikšanā Dailes trupai nākuši klāt jauni spēki - štatā uzņemti seši aktieri no Dailes teātra 9. studijas. Tie ir - Inita Dzelme, Elīna Dzelme, Ērika Eglija, Kristaps Rasims, Mārtiņš Počs un Dainis Grūbe. Vēl Mārtiņš Vilkārsis klātesošos informēja par to, ka līdzās repertuāra izrādēm taps vairāki ārpusplāna darbi mazajos spēles laukumos un pat teātra pagrabā. «Ir ļoti sakustējušās radošās iniciatīvas. Man nāk aktieri klāt un stāsta par savām idejām - cilvēki ir pa vasaru strādājuši, ir gatavi ko piedāvāt un rādīt», Neatkarīgajai piebilda Mārtiņš Vilkārsis.

Jubilejas sezonā Dailes teātris sāks izdot savu avīzi, kas teātra gada laikā iznāks trīs reizes - tajā iecerēts sniegt skatītājiem notikumu kaleidoskopu, publicēt intervijas, analītiskus rakstus.

Runājot par lielās jubilejas svinībām, kas ir jaunās sezonas galvenais notikums, mākslinieciskais vadītājs informēja, ka no 5. līdz 19. novembrim notiks jubilejas dekāde. Tās laikā līdzās labākajām repertuāra izrādēm būs iespēja redzēt vairākus atjaunojumus - iestudējumus Melanholiskais valsis, Mīlestības vēstules, Man arī būtu bail un Nakts pēc tautasdziesmas. Notiks arī vairākas izstādes un kinomaratons, bet 90. jubilejas koncerti gaidāmi 19., 20. un 21. novembrī.

«Māksla netop bez ambīcijām. Novēlu, lai mākslinieciskās ambīcijas būtu lielākas par personiskajām ambīcijām, uzrunu kolektīvam beidzot, sacīja Mārtiņš Vilkārsis.

Mērķis - labas izrādes

«Lielākais un būtiskākais mērķis ir taisīt labas izrādes», Neatkarīgajai atzina Mārtiņš Vilkārsis. Viņš uzskata, ka tas ir milzīgs notikums, ja Lielajā zālē ir klasika: «Arī jaundarba - mūzikla - tapšana ir gan notikums, gan mērķis. Galvenais mērķis ir, lai būtu atklāsmes aktieriem un tad tās radīsies arī skatītājiem. Šosezon Dailes teātrī strādās te nebijuši un sen nebijuši režisori, lai apmaiņas process ir daudz aktīvāks un stimulējošāks».

Pirmā jubilejas sezonas pirmizrāde - Frīdriha Šillera traģēdija Marija Stjuarte Dž. Dž. Džilindžera režijā, notiks 17. septembrī. Galvenajās lomās - Rēzija Kalniņa un Vita Vārpiņa.

Mazās zāles pirmā pirmizrāde notiks 24. septembrī. Debitējot Dailes teātrī, Oto Eskina lugu Duets iestudē Ģirta Ēcis, lomās - Lilita Ozoliņa un Mirdza Martinsone.

Kamerzālē pirmo sezonas jauniestudējumu veidos Regnārs Vaivars, kurš iestudēs Jāņa Jaunsudrabiņa Aiju ar Kristīni Nevarausku titullomā. Tai pirmizrāde būs 1. oktobrī.

«Tas bija konceptuāls uzstādījums - sezona sākas ar mūsu spilgtāko aktrišu iznācieniem trīs izrādēs», atzīst Mārtiņš Vilkārsis.

Lai nebūtu prognozējami

Pēc Marijas Stjuartes nākamā pirmizrāde Lielajā zālē gaidāma 5. novembrī un tas būs Rolanda Atkočūna iestudētais Jāņa Lūsēna un Egila Zirņa mūzikls Ceplis. Nākamā gada janvārī pirmizrādi piedzīvos Reja Kūnija un Džona Čepmena komēdija Gulta, lēdijas un džentlmeņi Dž. Dž. Džilindžera režijā. Laura Groza iestudēs izrādi bērniem Vārnu ielas republika, bet pēc Spilvencilvēka Dailes teātra skatītājiem pazīstamais viesrežisors Jans Villems van den Boss - Pītera Šēfera drāmu Amadejs. Mazajā zālē strādās vēl viens debitants Dailes teātrī - Mārtiņš Eihe iestudēs Aleksandra Vampilova Atvadas jūnijā. Kārlis Auškāps strādās ar latviešu klasiku - Rūdolfa Blaumaņa Zagļiem, bet pēc nezināmu vidsulaiku autoru darbu motīviem izrādi veidos Mihails Gruzdovs.

Kamerzālē taps Noras Ikstenas grāmatas Amor fou skatuves versija, tās autors būs Dž. Dž. Džilindžers. Mihails Gruzdovs iestudēs Knuta Hamsuna romānu Loks noslēdzies, Laura Groza un aktrise Rēzija Kalniņa veidos monoizrādi Es - Frīda Kalo.

Runājot par repertuāru un tā vadlīnijām, mākslinieciskais vadītājs sacīja: «Pie mūsu teātra izmēriem - pa visām zālēm ir 1300 skatītāju vietas - repertuārs būs daudzveidīgs - gan klasika, gan bērnu, gan muzikālās izrādes. Tādam tam arī ir jābūt. Nav runa par žanriem, vai iestudēsim klasiku vai komēdijas. Jautājums, ir, ko ar to gribam pateikt. Esam atvērta tipa teātris - no elitārisma līdz plašākajām tautas masām. Man svarīgi šķiet tas, lai mēs nebūtu prognozējami. Mums jābūt prognozējamiem kvalitātē, bet nedrīkstam būt prognozējami rezultātā - atklāsmju ziņā. Jārunā par to, kas šodien notiek ar mums, nevis kaut kur aiz okeāna. Kopš Smiļģa laikiem tas nav mainījies - jārunā par humānām idejām un Renesanses tipa cilvēku. Kaut kad tai gotikai ir jābeidzas un Renesansei jāsākas.»

Izklaide

Īsi pirms došanās rudenī plānotajā akustiski romantiskajā koncerttūrē “Vēstule  Tev”, Samanta Tīna izdevusi dziesmu “Nav nevienas saules”, kas ir “smeldzīgs stāsts par abpusēju mīlestību, kam liktenis nav lēmis būt.” Singlam tapis arī atbilstošu noskaņu veidojošs liriku videoklips.

Svarīgākais