Mūsdienu māksla Cēsīs

Līdz 15. augustam Cēsu Alus brūzī skatāma lieliska laikmetīgās mākslas izstāde Take Care, ko sarūpējuši Cēsu Mākslas festivāla organizatori. Šogad izstāde kļuvusi lielāka, turklāt ietver arī citu Baltijas valstu mākslinieku darbus.

Viens no Cēsu Mākslas festivāla centrālajiem notikumiem ir laikmetīgās mākslas izstāde Take Care. Lai arī šogad izstāde kļuvusi starptautiska un ataino arī lietuviešu un igauņu laikmetīgās mākslas situāciju, manuprāt, vērtīgākais atrodams tieši pašmāju mākslinieku darbos. Latviju pārstāv talantīgi gan jaunākās, gan vidējās paaudzes mākslinieki - Andris Breže, Gints Gabrāns, Kristaps Ģelzis, Valts Kleins, Anda Lāce, Ģirts Muižnieks un Katrīna Neiburga. Igauniju pārstāv mākslinieku konceptuāla apvienība Visible Solution - jauna, inovatīvi radoša kompānija, ko dibinājuši trīs jaunie mākslinieki un radošie uzņēmēji - Tāniels Raudseps, Sigrida Vīra un Karels Koplimetss. Savukārt lietuviešu mākslas kuratore Virgīnija Januškevičūte kopā ar sešiem jaunajiem māksliniekiem: Elvu Olafsdotiru, Lauru Kaminskaiti, Agatu Erlaheri, Daliju Dūdenaiti, Jozu Laivi un Tomasu Daņileviču veidojuši projektu, kas apspēlē lapenes ideju – šajā gadījumā Cēsu Alus brūža iztēli rosinošo, nefunkcionālo ēku.

Izstādes veidotāji nosaukumā Take Care aicina rūpēties par tuvāko un saskatīt mākslā jēgpilnas dzīvošanas ideju. Par iedvesmu dzīvot parūpējusies Katrīna Neiburga darbā Patiesība: darbs, ģimene, mīlestība, Dievs un muzikāli priekšnesumi, kas iepriekš bija skatāms Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Cēsu Alus brūža raupjie mūri un vēsais interjers ir lielisks papildinājums Neiburgas idejai. Videomateriālā, kas tapis, apceļojot Latvijas laukus un ieklausoties nejauši satiktu cilvēku dzīvesstāstos, apstrādāts lieliski. Nenovērtējams ieguvums ir meistarīgā montāža un Andra Indāna mūzika.

Citās telpās atrodama, piemēram, Andra Brežes asprātīgā instalācija Vēlēšanu iecirknis, kurā autors atļaujas pazoboties par patērētājsabiedrību. Kristaps Ģelzis izstādījis daudznozīmīgo darbu Bez vārdiem. Ģirta Muižnieka lielie, ķēmīgie portreti izstādes telpās izskatās tik iederīgi, ka gribētos, lai Cēsu alus brūzis kļūtu par pastāvīgu laikmetīgās mākslas mītni ne tikai vasaras sezonā. Ginta Gabrāna repertuārā šoreiz Redzes stari – darbi no izstādes, kas nesen bija skatāma

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja pilotprojekta kim? telpās. Savu vietu atraduši gan talantīgās jaunās mākslinieces Andas Lāces darbi, gan populārā modes fotogrāfa Valta Kleina fotogrāfijas, kurās no neierasta skata punkta atklājas aplupušu sienu skaistums.

Šogad izstādes kopsaucējs drīzāk rodams vizuālās, nevis idejiskās vērtībās. Visi izstādē pārstāvētie mākslinieki ir talantīgas, augstu novērtētas personības, kuru devumu salīdzināt nav iespējams, tāpēc vienīgais secinājums – īpašās telpas izceļ katra veikumu neparastā veidā. Pārdzīvojumu, ko sniedz labākā pašmāju mūsdienu māksla, ietverta neparastā, iedvesmojošā vidē, aprakstīt arī nav iespējams. Noteikti ir jābrauc uz Cēsīm un jāskata šis mākslas notikums savām acīm. Baumo, ka izstāde likusi iemīlēt mūsdienu mākslu arī tiem, kuriem pirms tam ar to nav bijusi darīšana.

Svarīgākais