Gaidāms jauns teātra festivāls

No 24. maija līdz 1. jūnijam Liepāja kļūs par īpaši draudzīgu pilsētu pašiem mazākajiem un viņu vecākiem. Liepājas domes rīkotos jestros ģimenes svētkus Lielmutis Fricis un Lielmute Marta ievadīs jauns starptautisks teātra festivāls NoMadI, kas pievēršas bērnu un jauniešu auditorijai. Festivālā būs iespēja atklāt pārsteigumus no dažādām ārzemju teātra kompānijām, kā arī atsaukt atmiņā pēdējo gadu labākās pašmāju teātru izrādes bērniem un jauniešiem.

Jauno festivālu organizē radošā apvienība Nomadi un biedrība ASSITEJ- Latvija sadarbībā ar Liepājas teātri un Liepājas domes Kultūras nodaļu.

Kultūras ministrs Ints Dālderis festivālam veltītajā preses konferencē izteica pateicību gan rīkotājiem, gan atbalstītājiem: «Domāju, ka privātām kultūras iniciatīvām ir liels potenciāls nākotnē, jo viņi to dara tāpēc, ka paši grib, nevis tādēļ, ka valsts liek.» Visi preses konferences dalībnieki teju vienbalsīgi atzina, ka bērni un jaunieši ir ļoti trausla auditorija, un viņiem domātas izrādes veidot nav viegli. «Priecājos, ka šajās dienās Liepājā bērniem būs iespēja darboties kopā ar ģimenēm. Es ceru, ka šie pasākumi viņus izraus no datoriem,» piebilda Ints Dālderis. ASSITEJ- Latvija pārstāve Ilze Kļaviņa uzsvēra, ka festivāls ir ļoti tālredzīgs solis: «Šāda veida pasākumi audzinās paaudzi, kas vēlāk būs gatava ne tikai vieglai izklaidei, bet arī ētiski un estētiski augstvērtīgiem darbiem.»

Festivālā iekļautās izrādes aptvers dažādas teātra mākslas formas (deju, drāmu, jauno cirku, objektu, improvizācijas un muzikālās izrādes), informēja festivāla direktors Mārtiņš Eihe. Šobrīd dalību festivālā ir apstiprinājušas ārzemju teātra kompānijas no Nīderlandes – De Stilte, Dānijas – Batida, Norvēģijas - Teater Isenkram, Igaunijas - OMAtsirkus un Lietuvas – Open Circle.

Sešās festivāla dienās būs iespēja noskatīties arī labākās bērniem un jauniešiem domātās pašmāju izrādes - Valtera Sīļa iestudēto izrādi Par mammām no Latvijas Nacionālā teātra, Mārtiņa Eihes izrādi Kauja pie... no Liepājas teātra, kā arī Santas Didžus ēnu teātra estētikā veidoto 7 dienas. Genesis, Viktora Jansona Velniņus no Daugavpils teātra, Vara Klausītāja Ņukucīti, radošās apvienības Nomadi izrādi Vasaras sala un Ineses Mičules smeldzīgo vidusskolnieku stāstu Stāsti man par.... Līdztekus tiks piedāvāta iespēja iesaistīties meistardarbnīcās - līdzdarboties varēs gan paši mazākie pasākuma apmeklētāji, gan bērnu izrāžu veidotāji – profesionāļi.

Svarīgākais