Prestižo Ziemeļu padomes balvu saņems somu rakstniece

Ziemeļu padomes balva literatūrā, kas tiek pasniegta jau kopš 1962. gada, šogad piešķirta igauņu izcelsmes somu rakstniecei Sofī Oksanenai par romānu Attīrīšana.

Tas ir 1977. gadā dzimušās autores trešais romāns, kur "bagātīgā un izteiksmīgā valodā viņa savij konkrētus vēsturiskus faktus – Igaunijas padomju laika pagātni – ar tik aktuālu un globāla mēroga mūslaiku problēmu kā cilvēktirdzniecību Baltijas jūras reģionā", informē Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā. Pamatojot savu lēmumu, piešķirt balvu Sofī Oksanenas romānam, žūrija raksta: "Sofī Oksanenas romāna Attīrīšana darbība norisinās Igaunijā divos atšķirīgos laika posmos, taču tā tematika – mīlestība, nodevība, vara un bezspēcība – nepazīst laika robežu. Neparasti trāpīgā un spēcīgā valodā autore parāda, kādu iespaidu uz vienkāršo cilvēku atstāj vēsture un kādas ir vēstures atskaņas šodienā."

350 000 DKK vērto Ziemeļu padomes balvu literatūrā Sofī Oksanena saņems šā gada novembrī Ziemeļu padomes sesijā Reikjavīkā Īslandē.

Izklaide

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".

Svarīgākais