Notiks Leonīda Leimaņa simtgadei veltīta konference

Līdz 21. februārim var iesniegt tēmu pieteikumus Latvijas Kultūras akadēmijas rīkotajai zinātniskajai konferencei Režisoram un aktierim Leonīdam Leimanim 100. Latviešu režisora un aktiera Leonīda Leimaņa (1910-1974) spilgtās, teatrālās personības un mākslinieciskā mantojuma izpētei veltītā konference notiks 16. aprīlī, viņa 100. dzimšanas dienā.

Mākslinieka jubileja ir īstais brīdis, lai ar pētījumiem un jaunatklājumiem iepazīstinātu gan jauno paaudzi – Latvijas augstskolu humanitāro specialitāšu studentus -, gan arī sabiedrību kopumā, un tas, savukārt, veicinātu interesi par Latvijas nacionālās mākslas vērtībām, tās fenomeniem un izcilajām personībām, informē konferences rīkotāji. Konferencē tiks pārstāvētas audiovizuālās un skatuves mākslas, literatūras un vēstures zinātnes, un tiek gaidīti referāti, kas būtu saistīti ar Latvijas teātra un kino māksliniecisko procesu analīzi kopumā.

Tēmu pieteikumi jāsūta uz adresi rm@latnet.lv, tālrunis uzziņām – 26737276.

Leonīds Leimanis ir viena no spilgtākajām 20. gadsimta Latvijas teātra un kino figūrām. Viņš radījis tādas par kino klasiku kļuvušas aktierfilmas kā Salna pavasarī (1955; kopā ar Pāvelu Armandu), Nauris (1957), Šķēps un roze (1959), Kapteinis Nulle (1964), Purva bridējs (1966) un Pie bagātās kundzes (1969) un zināms kā izcils teātra raksturlomu tēlotājs.

Svarīgākais