Naivās mākslas muzejs gatavojas jubilejas sezonai

Šogad Naivās mākslas muzejs aizvadīs savu piekto darba sezonu. Andrejsalas bijušajā muitas noliktavā ar SIA Jaunrīgas attīstības uzņēmums ilgtermiņa atbalstu iekārtotais muzejs, kura darbību administrē biedrība Kultūras un mākslas projekts NOASS, jauno sezonu sāks 13. maijā ar Izraēlas mākslinieces Malkas Cenciperes personālizstādi, savukārt oficiālā sezonas atklāšana notiks divas dienas vēlāk – Muzeju naktī 15. maijā.

Naivās mākslas muzeja direktors Dzintars Zilgalvis Neatkarīgajai atklāja, ka aptuveni pirms nedēļas muzeja padome ir iepazinusies 2010. gada darbības plānu: «Līdzās pamatekspozīcijai, kas ziemas mēnešos kļuvusi par vairākiem iespaidīgiem darbiem bagātāka, muzeja apmeklētājiem tiks piedāvāta arī Rīgas naivista Rahmaila Jakrina personālizstāde, ko, iespējams, sezonas gaitā nomainīs pazīstamā animālista Filipa Šalajeva darbu izstāde.»

Muzeja direktors informēja, ka patlaban notiekot gatavošanās darbi starptautiskajam naivās mākslas festivālam Fest-Naive, kas šīgada novembrī norisināsies Maskavā. Muzeja darba plānā iekļauta arī Krievijas mākslinieku izstāde, ko var uzskatīt par likumsakarīgu turpinājumu aizvadītajā sezonā notikušajai Pleskavas apgabalā dzīvojošās naivistes un skolotājas Taisijas Švecovas personālizstādei Dvēseles skaistākās brāzmas.

«Esam uzsākuši sadarbību ar visām mākslas studijām Latvijā. Mūsu lielākie draugi pagaidām ir Cēsis un Talsi, tomēr plānojam organizēt plenērus arī citās Latvijas pilsētās, iesaistot māksliniekus muzeja darbībā,» stāsta Dzintars Zilgalvis. Pagājušā gada septembrī Andrejsalā plenēru rīkoja Tautas tēlotājas mākslas biedrība Cinobrs un radošajā procesā tapušie darbi divas nedēļas bija apskatāmi Naivās mākslas muzejā. Tā kā pērn notikušais plenērs izdevies labi, sagaidāms, ka šogad Cinobrs šeit pulcēs tautas māksliniekus divreiz ¬– pavasarī un rudenī.

Naivās mākslas muzejs ir pirmais privātais muzejs Latvijā, kas ieguvis Muzeju valsts pārvaldes akreditāciju (apliecība izsniegta 2007. gada jūnijā uz pieciem gadiem).Turklāt aizvadītā gada nogalē muzejs saņēma Rīgas Tūrisma attīstības biroja sertifikātu, kas atzīst muzeju par «Live Rīga partneri interesantākas, viesmīlīgākas un drošākas Rīgas veidošanā». Muzeja pamatkrājumā, kas iekļauts arī Latvijas nacionālajā krājumā, atrodas 179 naivās mākslas darbi, bet palīgkrājumā – vairāk nekā 900 darbu un fotoreprodukciju. Muzeja direktors ir apņēmības pilns turpināt naivās mākslas kolekcionēšanu un popularizēšanu: «Mēs uzskatām, ka ir svarīgi novērtēt personības radošumu, neskatoties uz to, vai to var saukt par profesionālo mākslu. Mūsu krājums ir daļa no nacionālās bagātības, tāpēc ceru, ka nākotnē tiksim pie nopietnas muzeja ēkas, kurā darbus varēs izstādīt visu gadu.»

Izklaide

Ar koncertu 4. decembrī koncertzālē “Palladium” un Rīgā atgriezīsies amerikāņu šovmeņi “Palaye Royale”. Kā īpašie viesi viņu koncertā uzstāsies elektronikora grupa “I See Stars” un amerikāņu dziedātājs un sociālo tīklu zvaigzne Huddy.