Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Deja, Auļi, tautas dziesma un traģiskais janvāris

© Publicitātes foto

Sestdien, 16. janvārī, Rīgas Kongresu namā būs iespēja redzēt Limbažu tautas deju ansambļa Katvari izrādi No zobena saule lēca.

Uz tautas deju ansambļa 90. jubileju tapušais darbs, ko veidojusi Katvaru mākslinieciskā vadītāja Taisa Aruma sadarbībā ar horeogrāfu Agri Daņiļeviču, režisoru Uģi Brikmani un bungu un dūdu grupu Auļi, pirmizrādi piedzīvoja pērn 2. maijā. Kā atzīst paši projekta autori, vairāk par vienu reizi to rādīt nebija iecerēts, taču «sanāca labāk, nekā bijām plānojuši». Limbažos izrādi noskatījās vairāk nekā 1500 skatītāju un lielās intereses dēļ tika rīkota papildizrāde. Tagad šis vērienīgais iestudējums, kurā piedalās dažādu paaudžu Katvaru un ansambļa studijas Varavīksne dejotāju – kopumā ap simtu – tiek piedāvāts plašajai Rīgas auditorijai.

Projekta vadītājs un Katvaru dejotājs Edžus Arums atzīst, ka šādam lēmumam galvenokārt iedvesmojušas skatītāju labās atsauksmes: «Cilvēku interese vēl ir saglabājusies, ik pa brīdim atskan telefona zvans vai ienāk e–pasts ar jautājumu, vai nebūs atkal. Tāpat arī mediju interese lika padomāt, vai nevajadzētu saņemties vēlreiz. Un, protams, ieguldītais darbs.»

Dejotāji Auļu mūzikas dzīvajā pavadījumā ļauj ieskatīties vīzijā par to, kā ritējusi mūsu senču ikdiena pirms vairākiem gadsimtiem, kad būtisks izdzīvošanas nosacījums bija kara mākslas apguve. Taču No zobena saule lēca stāsta nevis par tiem, kas dodas karot, bet par tiem mīļajiem, kas ir blakus, kas pavada karā, jūt līdzi, kas gaida pārnākam un par tiem, kas nesagaida. Tas ir stāsts par spēju pieņemt likteni, lai kāds tas būtu.

Izrādes veidotāji arī uzsver, ka zīmīgs ir laiks, kurā dejas izrāde No zobena saule lēca būs skatāma Rīgā – mēģinot izprast un atspoguļot cilvēka iekšējās sajūtas un izpausmes kara priekšnojautās un realitātē, izrāde sasaucas ar 1991. gada un pērnā janvāra notikumiem. Ar šo izrādi Katvaru dejotāji aicina ikvienu likt zobenus malā un meklēt daudz dvēseliskākus ieročus konfliktu risināšanai.

Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un internetā.