Nosaukti jaunie Purvīša balvas nominanti

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa izvērtējusi 2009. gada ceturtā ceturkšņa notikumus Latvijas vizuālajā mākslā un Purvīša balvas fināla atlasei, kas notiks 2010. gada beigās, nominējusi trīs māksliniekus: Kristīni Kursišu par personālizstādi Ārpus kontroles galerijā Alma, Kristapu Ģelzi par personālizstādi Varbūt (Maybe) galerijā Māksla XO un Miku Mitrēvicu par ekspozīciju Trauslā daba Venēcijas biennāles 53. starptautiskajā mākslas izstādē.

Kopumā šogad Purvīša balvai izvirzīti 19 nominanti, bet ekspertu diskusijās kā iespējamie pretendenti apspriesti 28 mākslinieki un viņu radītie darbi. Purvīša balvas septiņu ekspertu darba grupas sastāvā 2009. un 2010. gada periodā strādā mākslas zinātniece, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 20. gs. otrās puses – 21.gs. kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas Arsenāls vadītāja Elita Ansone, mākslas zinātniece, izdevniecības Neputns galvenā redaktore Laima Slava, mākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas docents, Jauno mediju kultūras centra RIXC dibinātājs Raitis Šmits, mākslas kritiķe, žurnāla Foto Kvartāls galvenā redaktore Alise Tīfentāle, laikraksta Diena kultūras žurnālists Jegors Jerohomovičs, mākslas zinātniece un kuratore Ieva Kulakova, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Jānis Taurens. Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa tiekas un izvirza nominantus balvai reizi ceturksnī.

Balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kas dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Pirmo Purvīša balvu 2009. gada 11. februārī saņēma māksliniece Katrīna Neiburga par videodarbu Solitude.

Svarīgākais