LNB apskatāmas trimdas latviešu dāvātās skaņuplates

Šodien pulksten 15 Latvijas Nacionālās bibliotēkas 5. stāva izstāžu zālē K. Barona ielā 14 atklās izstādi Trimdas ritmā: Kanādas latviešu skaņuplašu dāvinājums LNB, kas lasītājiem ļaus iepazīties ar interesantāko Kanādas Latviešu centra Toronto dāsnā skaņuplašu dāvinājuma daļu. Izstāde būs apskatāma līdz nākamā gada 30. janvārim.

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) informē, ka Latviešu centrs Toronto, kas darbojas, lai saglabātu latviešu kultūru svešumā, LNB skaņu ierakstu mūzikas fondu papildinājis ar vairāk nekā 200 skaņuplatēm – no tām izstādē būs apskatāmas 68 plates. Kanādas latviešu centra dāvinājums pārstāv dažādus mūzikas žanrus un tematiku, atspoguļojot aktīvo emigrācijas latviešu kultūras dzīvi ne tikai Kanādā, bet arī Eiropā, ASV un Austrālijā. LNB dāvinātajā plašu kolekcijā plaši pārstāvēta gan vieglā mūzika, piemēram, Čikāgas piecīšu un Ilmāra Dzeņa ieraksti, gan koru mūzika dažādu trimdas koru izpildījumā un vairāku trimdas Dziesmu svētku ieskaņojumi. Skaņu ieraksti arī reprezentē dažādu solo mākslinieku meistarību, ārzemju latviešu vokālo ansambļu priekšnesumus, latviešu karavīru dziesmas un tautas mūziku, teatrālu uzvedumu ierakstus, kā arī akadēmisko mūziku.

Kā norāda LNB pārstāve Ilze Egle, esošo skaņuplašu krājumu pārsvarā veido padomju laikā pieejamie izdevumi, tādēļ dāvinājums ļaus iepazīties ar tā laika trimdas sabiedriskajām un kultūras norisēm, veidojot pilnīgāku kopainu par latviešu kultūras dzīvi visā pasaulē.

Protams, ka vislabāk ar ekspozīcijas materiālu var iepazīties, to klausoties un šāda iespēja būs - izstādes laikā tiks nodrošināta atsevišķu ierakstu klausīšanās digitālajā formātā.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais