Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Izklaide

Slavena rokgrupa uz skatuves rupji ņirgājas par Krievijas karogu

© Scanpix

Amerikāņu rokgrupai Bloodhound Gang aizliegts piedalīties mūzikas festivālā Krievijā, jo kādā no iepriekšējām uzstāšanās reizēm grupas dalībnieks uz skatuves ietūcījis Krievijas karogu savās biksēs.

Pagājušajā nedēļā uzstājoties Ukrainā, Bloodhound Gang basģitārists Džareds Haselhofs pagrāba Krievi jas karogu, iestūma savu bikšu priekšpusē un pa aizmuguri izvilka laukā. «Tikai nesakiet Putinam,» sacīja mūziķis. Pēc tam viņš karogu iesvieda publikā, kas, spriežot pēc ovācijām, šo provokāciju novērtēja visai atzinīgi. Vēlāk Dž. Haselhofs par savām izdarībām atvainojās.

Taču tik viegli Krievijas dusmas remdināt viņam kopā ar grupasbiedriem neizdosies. Grupai bija plānots uzstāties arī Kubaņas festivālā, kas notiek Krasnodaras apgabalā, taču viņu koncerts Ukrainā notikušā incidenta dēļ tika atcelts. «Es runāju ar Krasnodaras apgabala varasiestādēm. Bloodhound Gang kravā savus čemodānus,» savā Twitter profilā bija ie rakstījis Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis. «Šie idioti Kubaņā neuzstāsies.»

Šādu risinājumu atbalsta arī festivāla organizētājs Iļja Ostrovskis. «Mēs šo pasākumu rīkojam, lai cilvēki varētu draudzēties un klausīties mūziku. Mēs nevienam neatļausim aizskart nevienas valsts iedzīvotājus,» viņš sacīja intervijā ziņu vietnei Gazeta.ru.

Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs Vladimirs Markins ir gatavs iet arī vēl tālāk. Viņš paziņojis, ka viņa iestāde ir gatava atbalstīt krimināllietas ierosināšanu par Bloodhound Gang rīcību, ja prokuratūra sniegs atzinumu, ka lietai ir pamats.

Grupa Bloodhound Gang tika iz veidota pagājušā gadsimta 90. gados un izceļas ar provokatīvu stilu gan savā mūzikā, gan arī uz skatuves. Zīmīgi, ka pēdējā grupas studijas albuma nosaukums ir Hefty Fine, kas tulkojumā nozīmē Prāva soda nauda . Nosaukums izvēlēts tāpēc, ka tajā laikā Dž. Haselhofam tika piespriests maksāt desmittūkstoš dolāru lielu soda naudu par nepieklājīgām izdarībām publiskā vietā. Jaunākajam incidentam, bez šaubām, ir politisks konteksts, taču diez vai ir īpašs pamats uzskatīt, ka šāds iznākums grupas izgājienam bija lielākoties tāpēc, ka Bloodhound Gang šādi atļāvās ņirgāties par Krieviju.

20. un 21. gadsimta popmūzikas vēsture atgādina, ka mūziķiem tiek liegta iespēja uzstāties ļoti dažādu iemeslu dēļ. Pērn dziedātājai Lady Gaga nācās atcelt izpārdoto koncertu Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā, jo vietējās reliģiskās organizācijas viņas daiļradē bija saskatījušas sātaniskus elementus, un mūziķes pārstāvji secināja, ka vairs nevar garantēt viņas drošību.

Eltonam Džonam savulaik tika liegts uzstāties Ēģiptē viņa antireliģisko izteikumu dēļ. Ēģiptes varasiestādēm nebija paticis arī Eltona Džona izteikums, ka Jēzus bijis «inteliģents gejs». Amerikāņu reperim Jay Z tika liegts uzstāties Ķīnā savu dziesmu tekstos lietoto rupjību dēļ. Ķīnai nepatīk arī dziedātāja Mailija Sairusa, kura kādā fotogrāfijā bija redzama taisām šķības acis, tādējādi ne pārāk gaumīgi atdarinot aziātus.

Dažādi aizliegumi, protams, pastāv ne jau tikai valstīs, kurās ar demokrātiju neaizraujas. Tamilu izcelsmes britu dziedātāja M.I.A., kura ir izteikusi atbalstu Šrilankas separātisko kaujinieku grupējumam Tamilu tīģeri , daļu publikas nemierīgu kārtējo reizi darīja 2010. gadā. Tad iznāca videoklips viņas dziesmai Born Free , kurā atainots genocīds pret rudiem cilvēkiem. Šādā veidā mūziķe kritizēja bruņoto spēku brutalitāti. Šis klips tika YouTube portālā padarīts nepieejams skatītājiem no ASV un Lielbritānijas. Savukārt Eimijai Vainhausai divas reizes bija liegts iebraukt ASV – vienu reizi ar narkotikām, otro reizi ar uzbrukumu saistītas krimināllietas dēļ. 1994. gadā Merilins Mensons vēl tikai spēra pirmos soļus, lai kļūtu par plaši pazīstamu šokrokeri, bet ASV Jūtas štatā viņam jau bija aiz liegts uzstāties. Tas notika pēc Mormoņa grāmatas saplēšanas uz skatuves Soltleiksitijā. Vēlāk aizliegums gan tika atcelts, un, kad 2009. gadā M. Mensons atkal šajā štatā uzstājās, viņš, protams, atgriezās pie vecajiem trikiem.