Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Izklaide

Slavens mūziķis knapi izsprūk no nāves

© Scanpix

Mūziķim Lū Rīdam pagājušajā mēnesī veiktā aknu pārstādīšanas operācija izglābusi viņa dzīvību. Pašlaik viņa stāvoklis ir stabils, un mākslinieks palēnām atveseļojas.

71 gadu vecais L. Rīds, kurš slavu iemantoja, darbojoties grupas Velvet Underground sastāvā, bet pēc tam ir veidojis veiksmīgu solo karjeru, operāciju pārcieta Mayo klīnikā Klīvlendā Ohaio štatā.

«Tas bija ļoti nopietni. Viņš mira. Šādas operācijas neveic tāpat vien,» skaidrojusi L. Rīda sieva, 65 gadus vecā Lorija Andersone, kura pati ir mūziķe. Pēc L. Andersones stāstītā, operācija noritējusi veiksmīgi un pašlaik L. Rīds no tās atlabst. Viņa arī ir izteikusi bijību par tehnoloģisko sarežģītību, kādā šāda veida operācija tiek veikta, kā arī uzteikusi klīnikas personāla augsto līmeni. «Viņiem ir vislabākie sirds, aknu un nieru pārstādīšanas operāciju rezultāti. Klīvlendas klīnikas personāls ir ļoti pretimnākošs un gudrs,» stāstīja L. Andersone. Pie viena viņa gan arī kritizēja slimnīcas citviet – piemēram, pāris bija nolēmis neizmantot Ņujorkas klīniku pakalpojumus, jo tās nestrādājot gana efektīvi. L. Rīds, kurš sarakstījis tādas populāras dziesmas kā Perfect Day un Walk on the Wild Side, šā gada aprīlī pēkšņi atcēla piecus koncertus. Toreiz par koncertu atcelšanas iemesliem plašāk netika ziņots, taču nebija pārsteigums, ka ilgā aizraušanās ar alkoholu un narkotikām nevarēja palikt bez sekām mākslinieka iekšējos orgānos.

«Es lietoju narkotikas tāpēc, ka 20. gadsimtā, dzīvojot tehnoloģiskajā laikmetā un pilsētā, ir dažas narkotikas, kuras vienkārši ir jālieto, lai būtu normāls kā alu cilvēks,» reiz stāstīja L. Rīds. «Dažas narkotikas ir jālieto, lai panāktu līdzsvaru. Tās pat netiek lietotas, lai apreibinātos, bet gan lai būtu normāls.» Viņa kontā arī netrūkst dziesmu par narkotiku lietošanu, tai skaitā 1964. gadā izdotā Heroin. Pirms vairākiem gadiem L. Rīds gan beidzot uzveica narkotiku atkarību. L. Andersone un L. Rīds kopā ir bijuši vairāk nekā 20 gadus, taču apprecējās pirms pieciem gadiem.

Pēc L. Andersones stāstītā, L. Rīda stāvoklis vairs nerada draudus viņa dzīvībai. «Ar katru nedēļu viņam kļūst aizvien labāk un labāk,» stāsta L. Andersone. «Varu iedomāties, kāda būtu pasaule, kurā būtu iespējams transplantēt visu.» L. Rīda dzīvesbiedre sarunā ar britu laikrakstu The Times prognozēja, ka tuvāko mēnešu laikā mūziķis varētu atgriezties pie mūzikas sacerēšanas un uz skatuves, tomēr esot liela iespēja, ka pilnībā no slimības sekām viņam atlabt varētu arī neizdoties. L. Rīda muzikālie darbi gan Velvet Underground sastāvā, gan solokarjeras laikā ir iedvesmojuši vairākas mūziķu paaudzes, tajā skaitā britu un amerikāņu pankgrupas pagājušā gadsimta 70. gados. Līdz šim jaunākais viņa studijas ieraksts ir 2011. gadā kopā ar grupu Metallica tapušais albums Lulu, kurā lielākoties dzirdama L. Rīda dzeja Metallica instrumentālā fona pavadījumā. Šo albumu mūzikas kritiķi uztvēra ļoti slikti, taču L. Rīds toreiz stāstīja, ka tas viņu nemaz nesatrauc. «Man jau sen vairs nav fanu. Pēc albuma Metal Machine Music iznākšanas viņi visi devās prom. Kāda starpība? Es šo daru sava prieka pēc.» 1975. gadā izdotais avangardiskais Metal Machine Music nesatur dziesmas to tradicionālajā izpratnē. Šīm kompozīcijām nav raksturīgas strukturētas kompozīcijas, melodijas vai ritms. Toreiz daudzi bija nesaprašanā, vai tas ir domāts kā joks, vai varbūt L. Rīds vienkārši izdod kaut ko, lai varētu izpildīt savas līguma saistības ar mūzikas izdevniecību – taču no mūsdienu skatupunkta tas ir agrīns noise žanra jeb uz trokšņa balstītas mūzikas darbs.