Astroloģe: 21. decembrī pasaules gala nebūs

© Scanpix

2012. gada 21. decembrī gaidāmā pasaules gala tēma daudziem bija izdevīga – labi nopelnīja kino industrija, savu labumu guva apokaliptiskās sektas, bija par ko parunāt, padiskutēt internetā, daži varēja mēģināt uzmesties par praviešiem un smalko lietu pārzinātājiem.

Diez vai šajā dienā pasaule ies bojā, taču rodas jautājums – ko uzskatām par pasaules galu.

Sarežģītākas kombinācijas iepriekš

Ja raugāmies no astroloģijas (kas ir precīza, uz reāliem planētu stāvokļiem balstīta mācība), tad nekādu, īpaši kritisku planētu stāvokļu šajā periodā nav. Tad jau daudz sarežģītākas kombinācijas bija 2010. gada un 2011. gadā, bija periodi ar planētu parādēm, planētas debesīs veidoja tā dēvēto lielo un T-krustu, kas iezīmē sarežģītus periodus. Tagad nekā tāda nav. Plūtona, Urāna, Saturna un Jupitera disharmoniskie aspekti beigušies. Daudzi kā vienu no riska faktoriem min planētu parādi, kas gaidāma šajā periodā. Taču te jāpaskaidro, ka tā nebūs „īsta” planētu parāde, jo planētas nenovietojas vienā zodiaks zīmē, bet „izstiepušās” pa veselām trijām (Mežāzi, Strēlnieku, Skorpionu). Planētu parādes parasti tiek saistītas ar paaugstinātu risku un dabas kataklizmu iespējamību. Tās atkārtojas ik pa gadiem un līdz šim, par laimi, neko graujošu nav nesušas.

Jāteic, ka šis nav pirmais izsludinātais pasaules gals, tādi tie izziņoti ik pa laikam, pēc tam atlikti un pārcelti.

Visi kalendāri reiz beidzas

Un vēl maza vēsturiska nianse – maiju civilizāciju iznīcināja konkiskadori. 150 gadus pēc viņu ierašanās 1697. gadā krita pēdējā maiju brīvā pilsētvalsts – Taijasala Gvatemalā. Aiz konkiskadoriem nāca melnsvārči un iznīcināja viņu kultūru. Un atrastās vēsturiskās liecības ir dažādas cilvēku interpretācijas. Varbūt slavenais maiju kalendārs 2012. gada 21. decembrī beidzas tāpēc, ka neviens to tālāk nesagatavoja? Varbūt gluži prozaisku iemeslu dēļ, varbūt dēļ kolonizatoru atnākšanas?

Kā mazu piemēru šeit gribu minēt mūsdienu astroloģiskās datorprogrammas. Daudzās no tām nav iespējams paskatīties prognozes 100 gadus uz priekšu, jo programmētāji vienkārši tās nav saprogrammējuši.

Latvija šeit un tagad

Uz Latvijas horoskopa (kas veidots uz valsts proklamēšanas brīdi 1918. gada 18. novembrī) astroloģiskās kartes, uzliekot 21. decembra tranzītus (tādējādi astroloģijā iegūst konkrētā brīža planētu stāvokļus, pēc kā iespējams prognozēt problēmas un riskus) redzams, ka šajā dienā nav īpaši kritisku pozīciju. Vismaz ne tādu, kad gribētos sacīt: „No mājas ārā neejiet!”

Pastāv iespējas, ka šajā dienā Latvijā var rasties problēmas šādās jomās: saistībā ar tehnoloģiskām ierīcēm (datori, radiouztvērēji, radari, elektronika), transportu (gan auto, gan dzelzceļa, gan aviāciju), ar elektroenerģiju, internetu, komunikāciju tīkliem, ar ķīmiskām vielām, arī ar spēka struktūrām. Bet tā ir tikai iespējamība. No daudz kā iespējams izvairīties, ja esam saprātīgi un turam kārtībā gan katrs savu privāto, gan valsts saimniecību. Minēšu kaut vai tādu piemēru - ja kādā objektā ekoloģiskās drošības sistēma nav labā stāvoklī, pastāv paaugstināti ķīmiskas avārijas riski. Tāpat ir paaugstināti riski – ja būs Sali un atkušņi vai stipri vēji, tad daudzas mājsaimniecības uz kādu laiku var palikt bez elektrības. Tā varētu iet cauri visām iepriekš minētajām tēmām. Galvenais – šajās jomās konkrētajā dienā būt apdomīgiem un sakārtot saimniecību.

Ko uzskatām par pasaules galu?

Un nobeigumā vēl viens būtisks jautājums – ko mēs uzskatām par „pasaules galu”? Vai fizisku mūsu planētas „izbeigšanos”? Civilizācijas bojāeju? Postu un iznīcību?

No zinātniskā viedokļa pierādāmais „pasaules gals” pienāks pēc pieciem līdz septiņiem miljardiem gadu, kas Saule kļūs par tā dēvēto „sarkano milzi”, kas novedīs pie zemeslodes bojāejas.

Bet par kariem, ķīmiskajām, atomkatastrofām, planētas postīšanu un bendēšanu ar ķīmiju, nāvējošu slimību izplatības ierobežošanu un citām lietām esam atbildīgi mēs, cilvēki.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.