Visiekārojamākā Ventspils gotiņa – Patmalnieces apgleznotā

© Līga Gabrāne

Veiksmīgi noslēgusies mākslas un mecenātisma projekta Govju parāde Ventspils 2012 eksponātu izsole. Visdārgāk – par 2190 latiem – sestdien nosolīta Elitas Patmalnieces apgleznotā Sievišķīgā govs.

Kopumā izsolei tika nodotas 19 gotiņas, jo piecas ventspilnieku iemīļotākās jau iepriekš bija nolemts atstāt pilsētai. Izsolīt izdevās 18 eksponātu, iekasējot 12 720 latus. 10% no iekasētā paliek Govju parādes licences turētājam, bet 11 448 latus Ventspils pašvaldība varēs ieguldīt labdarībā.

Visazartiskākā solīšana notika par Elitas Patmalnieces apgleznoto Sievišķīgo govi, kas rotāja Ventspils Ostas ielas promenādi. To iekāroja četri pircēji, arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kura īpašumā jau ir viena gotiņa no pirms desmit gadiem notikušās Govju parādes. Sīvā cīņā, nosolot 2190 latu, uzvarēja Ventspils elektroenerģijas uzņēmums SIA Vats. Uzņēmuma valdes loceklis Aigars Komisars pēc izsoles sacīja, ka šī gotiņa, pēc viņa domām, ir vissmukākā un vissimpātiskākā. Pagaidām viņš vēl nezināja teikt, kurā vietā to uzstādīs, bet katrā ziņā tā paliks Ventspils ielās, lai turpinātu priecēt iedzīvotājus, nevis kādā slēgtā uzņēmuma teritorijā.

Četri pircēji pretendēja arī uz tautiskām zīmēm apgleznoto Ķēniņgovi, kuru apdarinājis Latvijas Mākslas akadēmijas docents Andris Vītoliņš. Šo gotiņu par 890 latiem iegādājās privātpersona Andris Bite. Viens no aktīvākajiem izsoles dalībniekiem bija SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, kas iegādājās pāris gotiņas, arī Kaspara Zariņa apgleznoto Glāze piena.

Gotiņu izsoles sākumcena bija 540 latu, viens izsoles solis – 50 latu. Tātad, lai gotiņu nosolītu, bija jāizdara kaut viens solis, tādējādi minimālā eksponāta cena bija 590 latu. Daļa no gotiņām arī tika iegādātas par šo summu. Daļu no eksponātiem nopirka Ventspils pašvaldības kapitālsabiedrības, tādējādi šīs gotiņas paliks pilsētā.

Ventspils mērs Aivars Lembergs ir apmierināts ar izsoles rezultātiem. «Mēs gribējām, lai pēc iespējas vairāk gotiņu paliek Ventspilī, un liels prieks, ka tas ir piepildījies,» sacīja A. Lembergs. Viņš norāda, ka gotiņas ir viens no pilsētas sejas vaibstiem, jo atbraukušie viesi vienmēr meklē slavenās Ventspils gotiņas. Tagad pilsētas ielās un skvēros kopā ar iepriekšējās parādes gotiņām ganīsies jau vairāk nekā 20. Pašvaldība gatavos īpašus maršrutus un katalogus tūristiem, būs arī iespējas nopelnīt ventus. A. Lembergs gan nevienu gotiņu nepirka, jo viņam mājās jau esot divas no iepriekšējās Govju parādes. Nu jau pagājuši desmit gadu, un tām būs nepieciešama restaurācija.

Uz izsoli bija ieradies arī CowParade Ltd viceprezidents Rons Fokss. Viņš uzteica Ventspili, kas ir viena no dažām pilsētām pasaulē, kur Govju parāde notikusi divas reizes. Tādas vēl ir tikai Riodežaneiro, Sanpaulu un viņa dzimtā pilsēta ASV, Konektikutas štatā. Tāpat R. Fokss pateicās pilsētas vadībai, kas ļoti palīdzēja pasākuma organizēšanā, māksliniekiem un Ventspils iedzīvotājiem, kas nu ir daļa no Govju parādes lielās ģimenes.

Savāktā naudas summa atbilstoši Govju parādes starptautiskajai koncepcijai tiks ziedota labdarībai – bērnunama Selga audzēkņiem ierīkos rotaļu laukumu. Trūkstošo summu ieguldīs pašvaldība.

Izklaide

Kamēr daudzi jaunie izpildītāji teju vai sacenšas, kurš izdomās sev pārgudrāku (un rietumnieciskāku) skatuves vārdu, dziedātāja Ance Sirsone sevi pieteikusi ar latvisku un “puķainu” pseidonīmu – Dālija Astere.